Madde bağımlılığıyla mücadelede yardımcı proje: YEDAM

Madde bağımlılığıyla mücadele kapsamında yardımcı proje olan Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM), Yeşilay Cemiyeti tarafından hayata geçirilecek.

Madde bağımlılığıyla mücadelede yardımcı proje: YEDAM

Yeşilay Cemiyeti tarafından madde bağımlılığıyla mücadele kapsamında İstanbul’da hayata geçirilecek olan Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) ile ilgili konuşan Yeşilay Şanlıurfa Şube Başkanı Muharrem Çelik, bu projenin kendini karşı tarafa ifade edemeyen insanlar açısından faydalı olacağını belirtti.

Altyapının tam hazır olmamasından dolayı ilk etapta pilot bölge olarak seçilen İstanbul’da açılacak olan YEDAM’ın daha sonra ihtiyaca binaen 60 ilde daha hayata geçirileceği belirtildi.

YEDAM’a ulaşan ailelerin; çocuklarıyla ilgili madde bağımlılığıyla mücadele, tedavi yolları, rehabilite, madde bağımlılarının sosyalleşmesi gibi konularda bilgi alabilecekleri belirtildi. 444 79 75 numara ile ulaşılabilen çağrı merkezine sosyologlar bakacak. Bu projenin ardından zamanla tedavi merkezleri de açılmaya başlanacak.

Önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin dört bir yanında hayata geçirilecek olan projede Yeşilay, arayan kişileri, durumlarına göre bulundukları ildeki belli yerlere yönlendiriyor.

Bu projenin amacının tedaviden çok bağımlılığı sosyal açıdan önlemeye yönelik olduğunu ifade eden Yeşilay Şanlıurfa Şube Başkanı Muharrem Çelik, uyuşturucu maddeye bulaşmış bir kişinin bu projeyle eski haline gelmesini beklemediklerini söyledi.

Çelik, “Maddeye bulaşmış kendi iradesi dışında maddeye ulaşan bir insanı, şeker veya kanser hastası gibi kabul ediyoruz. Ve bu insanlarla sosyal anlamda nasıl birlikte yaşayabiliriz ve bu insanın topluma zarar vermesinin önüne nasıl geçilir diye programlar üretmeye çalışıyoruz.” dedi.

Bu projenin kendisini başka insanlara ifade edemeyen insanlar açısından faydalı olacağını belirten Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kimi aileler var ki kendini anlatamıyor ya da deşifre olmaktan korkuyor. Bu yönden bu ailelere faydalı olacağını düşünüyorum. Çünkü bu durumda karşıdaki insan kendisini görmediği için daha rahat derdini anlatabiliyor.”    (Osman Gülebak - İLKHA)