Mac bilgisayara da virüs bulaştı

Mac bilgisayara da virüs bulaştı

Mac bilgisayarlar güvenli olmalarıyla ve bilgisayar virüslerinden etkilenmemekle meşhurdur. Fakat mayıs ayı başında ortaya çıkan kötü amaçlı bir yazılım bazı kullanıcıların başını oldukça ağrıttı.

Kendini Mac Defender (Mac Protector veya Mac Security) adıyla bir 'anti-virüs programı' olarak tanıtan bu yazılımı yükleyen kullanıcılar, kredi kartı bilgilerini hırsızlara kaptırma tehlikesiyle karşı karşıyalar. Bu gelişme Mac bilgisayarların da artık virüs kapabildiği yorumlarına yol açtı. Fakat bu doğru değil. Çünkü Mac Defender bilgisayardan bilgisayara bulaşan bir virüs değil, kötü amaçlı bir yazılım olan bir trojandı (truva atı). Trojanlar tıpkı Antik Yunan efsanesindeki truva atı gibi dışarıdan masum görünen ama aslında kullanıcıya zarar vermek için tasarlanmış yazılımlardır. Mac kullanıcılarını tehdit eden bu kötü amaçlı yazılımın çalışma mantığı ise adım adım şu şekilde:

1- Kullanıcı internette arama yaptığında virüslü web sitesi Safari internet tarayıcısının bir açığından faydalanarak arama sonuçlarının üst sıralarında yer alıyor.

2- Üst sıralarda yer alan web sitesi arama yapan kullanıcının dikkatini çekiyor ve bağlantıya tıklıyor.

3- Web sitesine giren kullanıcının karşısına sanki bilgisayarının sistem görüntüsüymüş gibi bir ekran geliyor. Bu ekranda bilgisayarda bulunduğu iddia edilen virüsler listeleniyor. Oysa bu sadece bir web sitesi ve önceden hazırlanmış bir animasyon.

4- Kullanıcıya bu virüsleri kaldırmak için bir program indirmek isteyip istemediği soruluyor. Bunu onaylayan kullanıcı farkında olmadan kötü amaçlı yazılımı bilgisayarına indiriyor.

5- Apple tarafından önerilen bir anti-virüs indirdiğini sanan kullanıcı, sistem şifresini girerek bu programı bilgisayarına kuruyor.

6- Yüklenen program çalışmaya başladıktan sonra sanki bilgisayar içerisinde virüs taraması yapıyormuş gibi bir ekran çıkıyor. Tıpkı sahte web sitesi gibi animasyon olan bu görüntülerde bilgisayarın virüsle dolu olduğu izlenimi veriliyor.

7- Kullanıcı bu sahte virüsleri temizlemek istediğinde kullanıcının bir anti-virüs paketi alması isteniyor.

8- Anti-virüs paketini almayı kabul eden kullanıcı çıkan ekrana kişisel bilgilerini ve kredi kartı numaralarını yazıyor.

Böylece bilgisayarında virüs olduğunu ve bu virüsleri kaldıracağını sanan kullanıcılar hem kişisel bilgilerini hem de kredi kartı numaralarını online hırsızlara kendi elleriyle kaptırmış.

***

Kötü amaçlı yazılımlardan nasıl koruyabilirsiniz?

1. Mac bilgisayarınızın yazılımını güncel tutarak.

2. Bilmediğiniz web sitelerinden program veya eklenti indirmeyerek.

3. Güncel gelişmeleri ve muhtemel tehditleri takip ederek.

Mac Defender tehdidinden korunmanın yolu ise bu uyarıyla karşılaşılan web sitesinden hemen çıkmak ve hiçbir şekilde bu programı yüklememek. Yanlışlıkla bu programı yüklediyseniz yapmanız gereken çok kolay: Activity Monitor (Etkinlik Göstergesi) bölümüne girmek, Mac Defender programını kapatmak ve uygulamayı çöpe atarak bilgisayarınızdan kaldırmak. Ayrıca Apple yakın bir zamanda bu konu ile ilgili bir sistem güncellemesi yapacak. Eğer programı yükleyip ayrıca kredi kartı bilgilerinizi de girmişseniz bu durumda acil olarak bankanızla iletişime geçmeniz gerekmektedir.

***

Anti-virüse ihtiyacı var mı?

Mac bilgisayarlarını etkileyen aktif bir virüs yoktur. Bilinen mevcut virüsler sadece windows tabanlı bilgisayarları etkiler. Bu elbette ileride hiç virüs olmayacak anlamına gelmez ama bugün Mac bilgisayarlar böyle bir tehdit atında değildir. Bir virüs tehlikesi veya güvenlik açığı durumunda Apple, bir sistem güncellemesi yapmaktadır. Mac Defender gibi kötü amaçlı yazılımlar ise virüs değildir. Bu yazılımlar kullanıcıyı faydalı bir programmış gibi yanıltıp kişisel bilgileri çalan trojan yazılımlardır. Bu tür yazılımlardan korunmanın en iyi yolu ise güvenilmeyen web sitelerinden kesinlikle program indirmemektir.

 

Kaynak: Zaman Cumartesi