LYS Polemiği ve Gerçekler!..

LYS Polemiği ve Gerçekler!..

Bu yıl Yüksek (Öğretime Geçiş Sınavı) LYS’de geçen yıllardan farksız olarak Şanlıurfa en az başarılı iller sıralamasında listede 76. sırada yer aldı.

Şanlıurfa’nın son sırada yer alması Eğitim sendikaları ile İl Milli Eğitim arasında polemiğe sebep oldu!

Eğitim sendikası; “illimizde ciddi boyutlara ulaşan kadrolaşma, liyakat esasına dayalı yönetici atamalarının yapılmaması, milli eğitim müdürlerinin kısa dönemlerde değiştirilmesi de belirleyici bir faktördür.” iddiasını ortaya atarken. Milli Eğitim Şube müdürünü istifaya çağırarak kendisiyle çelişiyor.

Milli Eğitim Müdürlüğü ise, İlimizde ortalama 45-50 kişilik ve hatta bazı kenar mahallelerde 65-70 kişilik sınıflarda eğitim-öğretim faaliyetini yürütmeye çalışmanın zorlukları, Mevsimlik tarım işçiliğine eğitime engel olduğunu öne sürerek sendikaya çağrıda bulunmuştu; “konuşacak ve iddiası olan varsa gelsin bize konuşsun’’ demişti.

Gerçekten eğitim olarak çok kötü bir durumdayız. Bu konuda sendika haklı. Ama çözüm önerileri sunarken fiziki ve sosyal gerçekleri göz ardı ederek, “geceli gündüzlü bu şehrin eğitimini nasıl daha iyi bir noktaya taşırız” diye çalışan eğitim âşıklarını istifaya davet etmek, sanırım ideolojik takıntıdan öteye gitmeyen bir çağrıdır.

Şanlıurfa’da eğitim alanında başta fiziki bir yetersizlik var. Ama en önemlisi tarım ve hayvancılığın ön planda olduğu ilimizi, sanayisi gelişmiş olan büyük illerle kıyaslamak gerçekleri tersyüz etmektir.

Mevsimlik işçileri çalışmaya gitmelerini eğitim nedeniyle engellemek ve ya o ailelere geçici katkı sunmak belki olanaklı. Ama ya tarlalarda bekleyen onca mahsul ne olacak? Bir de bu Milli eğitim müdürlüğünün ve ya Şube müdürünün yapabileceği bir şey değil!..

Sendika; eğitim sistemindeki çarpıklıklar ortadan kalması için siyaset kurumunun eğitim üzerindeki tahakkümü ortadan kalması ve anadilde eğitim imkânı ile SBS-YGS-LYS V.B sınavlarda başarı sağlanacağını söylüyor.

Ama tarım işçilerinin sorununun nasıl çözüleceğini söylemiyor.

Her sınav sonrası siyasi açıklama yapmak bir sendikanın işiymiş gibi hareket etmesi sendikaya zarardan başka bir şey vermez. Artık kamuoyu bu tür açıklamaları pek dikkate almıyor.

Sendika, üyelerinin ücretler, çalışma şartları, ekonomik ve sosyal pozisyonlarım geliştirme amacı gütmesi gerekir… yoksa siyaset kurumunu hedef alması gerekmez!..

Tabi, amaç başka değilse!..