Lösemide enfeksiyona dikkat!
Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, çocukluk çağı lösemilerinde en önemli ölüm nedeninin enfeksiyon olduğunu söyledi.
Löseminin çocuklarda en sık görülen kanser olduğunu vurgulayan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, hasta çocukların sağlıklı beslenmeleri ve enfeksiyon riskinden korunmalarında ailelere önemli rol düştüğünü söyledi.
Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, ‘Lösemili Çocuklar Haftası’ kapsamında açıklamalarda bulundu. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada her yıl 350 bin lösemi vakası görüldüğünü dile getiren Dr. Akan, “Türkiye’de ise her yıl 165 bin vatandaşımıza kanser teşhisi konulurken, bunların 4 bin 500’ü lösemidir. Lösemi, çocukluk çağında en sık görülen kanser olup, Türkiye’de her yıl yaklaşık bin çocuk lösemiye yakalanmaktadır. Erişkinlerde ise yılda yaklaşık 3 bin 500 vatandaşımızı etkilemektedir. Bursa’ya baktığımızda 0-14 yaş grubu çocuklarda bir yılda toplam 85 kanser vakası görülürken bunların 52’sini lösemi oluşturmaktadır.” diye belirtti.
Ailelere önemli rol düşüyor
Hasta çocukların beslenme ve temizlik konularında ailelere önemli rol düştüğünün altını çizen Dr. Akan, “Hastanın yediği her şey mutlaka çok temiz olmalı. Pastörize paket sütler kullanılmalıdır. Kaliteli protein tüketilmeli ve kemoterapi sırasında ekşili ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Kuru incir, kayısı, fındık ve ceviz içi gibi iyi B vitamini kaynakları ve antioksidanlar yararlıdır. Temizlik konusunda çocuğa her temastan önce hem sağlık personeli hem de anne mutlaka ellerini yıkamalıdır. Sadece el dezenfektanı kullanılması aynı etkiyi göstermez. Bu yüzden ailelerimizden bu konuda hassasiyet göstermelerini umuyoruz.” dedi.
Çocuğunuzu enfeksiyonlardan koruyun
Hastaların enfeksiyon kapmamaları için bazı uyarı ve tavsiyelerde de bulunan Akan, “Doktorunuza danışmadan asla aşı yaptırmayın. Ateş her zaman ciddidir ve hastada ateş söz konusu olduğunda beklemeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Çocukluk çağı lösemilerinde en önemli ölüm nedeni enfeksiyondur. Enfeksiyonların önemli bir kısmı kuralına uygun el yıkama ve tuvalet alışkanlıkları ile önlenebilir. Kemoterapi ilaçlarını asla kullanmamazlık yapmayın. Her hastanın risk grubu, lösemi hücre tipi farklı olduğu için tedavi hastaya göre ayarlanır ve her hastanın tedavisi hastaya özeldir.” şeklinde konuştu. (Zeki Aras –İLKHA)