Lider Kadın Toplantısı Sona Erdi

Lider Kadın Toplantısı Sona Erdi

Şanlıurfa Belediyesi-Harran Üniversitesi (Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı) ortaklığında, Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa Barosu, YG 21 Kadın Meclisi işbirliği ve Sabancı Vakfı desteğiyle gerçekleştirilen, ‘Kadınlar Elele Kadın Dostu Kent Şanlıurfa'ya' isimli projenin ‘Lider Kadın Eğitim Toplantısı" sona erdi.

       Şanlıurfa Belediyesi Kültür ve Eğitim Merkezi'nde 5 gün boyunca süren toplantı sonunda eğitime katılan bayanlara, projeye destek olan muhtarlara ve eğitim veren akademisyenlere sertifikaları düzenlenen törenle takdim edildi.

      Törene, Şanlıurfa Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Fevzi Yücetepe, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İ. Halil Mutlu, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Necmi Karadağ, YG 21 Kadın Meclisi Başkanı Şeref Nur Alpan, Sabancı Vakfı Programlar Yöneticisi Filiz Bikmen, Sabancı Vakfı Programlar Sorumlusu İnanç Mısırlıoğlu çok sayıda mahalle muhtarı ve bayanlar katıldı.

http://balikligol.com/images/news/379.jpg

       50 mahalleden toplam 311 bayanın katıldığı 5 gün süren eğitimlerde her biri konusunda uzman akademisyenlerce bayanlara "Yerel Eşitlik Eylem Planı"nın yanı sıra "Yasal Düzenlemelerde Kadın, Çocuk ve Annelik, Evlilik Öncesi Muayene, Yaşama Hakkı, Sağlık Bilgisi, Gelenekler ve Kadın, Aile Planlaması, İlk Yardım, Aile İçi Şiddet ve Ailede İletişim v.b konularda önemli bilgiler sunuldu.

     Şanlıurfa'nın gerek sağlık gerek eğitim gerekse de toplumsal cinsiyet eşitliği açısından oldukça gerilerde yer almasının tartışıldığı toplantıda, bu sorunların ortadan kaldırılması için "eğitimli ve sağlıklı annelerin" yetiştirilmesinin önemine dikkat çekildi.

      Kapanış töreninde yaptığı konuşmada Şanlıurfa'yı yaşanabilir bir kent haline getirmek için büyük uğraş verdiklerini belirten Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Fevzi Yücetepe, "Bir kentte sosyal gelişimi sağlamak fiziki gelişimi sağlamak kadar kolay olmuyor. Sosyal ve kültürel yönden gelişim biraz daha sabır isteyen bir durum. Ayrıca bu gelişimi sadece bir kurumun, Şanlıurfa Belediyesi'nin üstlenmesi de yanlış. Diğer kamu kurum ve kuruluşların elbirliğiyle ancak başarı sağlanabilir" dedi.

     Lider Kadın Eğitim Toplantısı'na katılan bayanlara seslenen Yücetepe, "Eğitim burada bitmedi. Asıl şimdi başlıyor. Sizler temsilciliğini yaptığınız mahallelerde aldığınız bilgileri diğer kadınlara aktarmanın gayretini sarf etmelisiniz. Yani çevrenizdeki bayanların bilinçlendirilmesinde sizlerin büyük katkıları olacaktır. Şanlıurfa'da yürütülen bu projenin Türkiye'ye örnek olacağı inancındayım. Bu yüzden projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

      Ardından sertifika törenine geçildi. 5 günlük eğitime katılan bayanlar, projeye destek veren muhtarlar ve eğitimi gerçekleştiren akademisyen kadrosu sertifikalarını Başkan Yardımcısı Yücetepe, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Mutlu ve diğer davetlilerin elinden aldılar.

     Yazılı bir açıklama yaparak, kadınların güçlendirilmesi, cinsiyetler arası eşitsizliklerin giderilmesi, anne sağlığının iyileştirilmesini öncelikli kalkınma hedefleri arasında saydıklarını belirten Harran Ünv. Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr Zeynep Şimşek " Eğitimlerde 68 mahalleden ancak 50'sine ulaştık. Hedefimizde 350 bayana eğitim vermek vardı ancak 311 bayan eğitimimize katıldı. Bu da başarı oranımızın % 89 olduğunu gösterir. —Kadınlar Elele Kadın Dostu Kent Şanlıurfa'ya-projesinde toplumdaki kadın ve erkeklere, yaşama/sağlık hakkı, eğitim hakkı, çalışma hakkı, kararlara katılım hakkının eşit şekilde verilmesine dikkat çektik. Toplumdaki sağlık sorunlarını önlemenin en etkili yöntemlerinden biri sağlık eğitimidir. Topluma sağlıklı davranışlar kazandırıldığı zaman, tekrarlayan hastalıklar, erken ölümler önlenebilir ve sağlık harcamaları azalacaktır. Bu nedenle toplantının önemli bir kısmını ‘yaşama hakkı' kapsamında, sağlıklı yaşam bilgisine ayırdık. Özellikle kadın ve çocuk hastalıklarının ve erken ölümlerin önlenmesi için ‘Sağlıklı Yaşama Kılavuzu' altında sağlıklı davranışlar Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu ve Sağlık Müdürlüğü tarafından bayanlarımıza aktarıldı" dedi.

       Doç. Dr. Şimsek, "Kadın ve çocuk sağlığı; aile ve toplumun gelenekleri başta olmak üzere, yasaları bilme ve uygulama,  birçok psikolojik, sosyal ve ekonomik faktörden etkilendiği için; eğitim, gelenekler ve din, sosyal hizmetler ve belediye hizmetleri gibi pek çok konuda da 5 gün boyunca bayanlarımıza bilgi verilmiş oldu. Bu eğitimler, Şanlıurfa Barosu, İlahiyat Fakültesi Din Sosyolojisi Bölümü, Sosyal Hizmetler, Milli Eğitim Müdürlüğü, Şanlıurfa İŞKUR Müdürlüğü ve Şanlıurfa Belediyesi tarafından sunuldu" diye konuştu.   

        Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr Zeynep Şimşek 5 gün boyunca verilen eğitimlerin, eğitime katılan kadınlar aracılığıyla bütün mahallelere ulaştırılmaya çalışılacağını kaydetti.

www.balikligol.com