Kuyulu Ev İçin Protokol İmzalandı

Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin’in geçtiğimiz günlerde açıkladığı, mülkiyeti ŞURKAV’a ait olan Kuyulu Ev adlı taşınmazın “Büyükşehir Belediyesi-ŞURKAV Şair Nabi Kültür Evi ve Müzesi”ne dönüştürülmesine yönelik protokol taraflarca imzalandı.

Kuyulu Ev İçin Protokol İmzalandı

ŞURKAV adına Vali Abdullah Erin ile Büyükşehir Belediye Başkanlığı adına Zeynel Abidin Beyazgül’ün imzaladığı protokole göre, mülkiyeti Şanlıurfa İli Kültür Eğitim Sanat ve Araştırma Vakfı (ŞURKAV)’a ait olan tarihi Kuyulu Ev, Şair Nabi Kültür Evi ve Müzesi’ne dönüştürülmek üzere Büyükşehir Belediyesine devredilirken, mülkiyeti Büyükşehir Belediyesinde bulunan tarihi Çelikler Evi de ŞURKAV’a devredildi. Belediyeye devredilen Kuyulu Evin “Şair Nabi Kültür Evi ve Müzesi” yapılması amacıyla verildiği, başka amaçla kullanılamayacağı da şartlar arasında belirtildi.

Yapılan şartlı takas sonucu Şanlıurfa’nın çok önemli bir tarihi şahsiyeti olan Şair Nabi’nin adını yaşatacak bir kültür merkezi ve müzeye kavuşacağını ifade eden Vali Erin, takas sonucu mülkiyeti ŞURKAV’a geçen 58 Meydanındaki Çelikler Evi’nin de diğer tarihi evlerle birlikte kültür adası formatında değerlendirileceğini söyledi. Vali Erin, Şanlıurfa’nın geleceğe taşınması gereken önemli tarihi ve kültürel yapılarına hassasiyet gösterdiklerini, bu protokolle şehre önemli bir katkı sunan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’e teşekkür etti.

KUYULU EV HAKKINDA:

Şanlıurfa İli Kültür Eğitim Sanat ve Araştırma Vakfı (ŞURKAV) tarafından satın alınarak 727 bin TL harcanarak restore edilen Kuyulu Ev, kentin geleneksel mimari eserlerinin bir örneği olarak gösteriliyor.

Şanlıurfa sivil mimari örneklerinin en iyilerinden olan, yöreye özgü taş ile inşa edilmiş Kadıoğlu mahallesi İrfaniye sokakta bulunan Kuyulu Ev restorasyonu, 2018 yılında ŞURKAV tarafından başlatılmıştı. Restorasyon çalışmaları Şanlıurfa Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından yürütülen ve tamamlanan Kuyulu Ev, 8 oda, 1 eyvan, 1 tescilli kuyu, 2 zerzembe (kiler) ve 1 mutfaktan oluşuyor.

1990 Yılında kurulan ŞURKAV, başta Dergah Balıklıgöl Kent Platosu Çevre Düzenleme Projesi olmak üzere bugüne kadar han, hamam, konak, ev, çeşme olmak üzere toplam 92 tarihi eser restorasyonu gerçekleştirdi. ŞURKAV’ın restorasyon çalışmaları, geçmişte var olup kaybolmaya yüz tutmuş taş işçiliği yeniden canlandırdı ve ustalarının yeniden istihdam edilmesi, yeni taş ustalarının yetişmesini sağladı.