Kuşçular ihalesinde servet ödeniyor
İnsanlar öyle bir hobiyle uğraşıyor ki, Yemiyor İçmiyor Parasını Ona Harcıyor
Türkülere bile konu olan kuşçuluk bir diğer adı ile güvercin merakı, şanlıurfanın kuşçular kahvesinde yapılan açık ihale usulü ile rengi v cinsine göre satılıyor.
Şanlıurfa'da insanlar öyle bir hobiyle uğraşıyor ki yemiyor içmiyor parasını ona harcıyor. Güvercin tutkusundan bahsediyoruz.
Şanlıurfa'da her hafta sonu düzenlenen ihalelerde bazen otomobil fiyatına güvercin satılıyor. Arabasını, hatta evini satıp cebine para koyanlar güvercin ihalelerine koşuyor.
Şanlıurfanın haşimiye civarında kurulan güvercin ihaleleri ilginç görüntülere sahne oluyor. Birbirinden güzel güvercinler bu pazarda açık arttırma usulü satılıyor.
Çakmaklı, paçalı, şebap ve gümüş kanat. Bir çok kişi bu kelimelerin ne anlama geldiğini bilmese de tutkunları için çok şey ifade ediyor.
Güvercin yetiştirmek, şanlıurfa'da bazıları için büyük sevda. Akşama yakın kuşlarını uçuran meraklılar şanlıurfa semalarına ayrı bir ahenk katıyor. Merakla başlayıp tutkuya dönüşen güvercinler şanlıurfada 5-6 milyardan alıcı buluyor.
Apartman çatılarında, özel yapılan kafeslerde beslenen güvercinler için her hafta sonu ihale yapılıyor.
Tufanın dindiğini nuh peygambere bir güvercin ağzındaki zeytin dalıyla müjdeledi. Bu yüzden güvercin, yaşamın ve evrensel barışın simgesi. Türkiyedeki pek çok güvercinci bu düşünceyi bir mit olmaktan çıkarıp günlük hayatına taşımış.
Şanlıurfanın semalarında uçan binlerce güvercin, insanoğlunun içindeki kirlenmemiş heyecana, yarışma arzusuna ve tutkuya ayna tutuyor.
Güneydoğu anadolu bölgesinde insanların çok eskilerden beridir, kuşlara büyük merakı vardır. Özellikle esnaf olanlar, iş yerlerini akşama doğru kapatır veya çırağına bırakır, kuş kahvesine gider.
Kuşlardan güvercini canı kadar sever, bakar ve süsler, damlarda uçurtur, günün stresini atarlar. Sadece kuşla ilgilenen ve bunu meslek edinenler de var. Bunlara halk arasında kuşçu deniliyor.
Kuşçu kahvesinde haftada iki gün cumartesi ve çarşamba gecesi açık artırma ile kuş alış verişi yapılmaktadır. Güneydoğuda kuşçuluk yaygın olmasına rağmen, en fazla kuş sayısı şanlıurfadadır ve kuş kültürü burada yerleşmiştir.
Şanlıurfanın en önemli yerlerinden biri olan haşimiye meydanındaki kuşçular kahvesinde, kuş muhabbetlerini sıcak ve tavşan kanı bir çayla dinlemek kadar insana keyif veren başka ne olabilir ki.
Kanalurfa