Kuruluşunun 20. Yıl Dönümünde Şurkav

Kuruluşunun 20. Yıl Dönümünde Şurkav


 

ŞURKAV, kuruluşunun 20. Yıldönümü nedeniyle Urfacity Avm Sergi ve Konferans Salonunda ‘Sanat Gecesi’ ve yıldönümü programı düzenlendi.

 

Program öncesi, Urfacity Avm Sergi ve Konferans Salonunda “Mekan, zaman ve insan” konulu 1850 – 1950 arasındaki Şanlıurfa’yı anlatan ‘Fotoğraflarla Şanlıurfa’ sergisini gezen Vali Nuri Okutan, yetkilerden fotoğraflarla ilgili bilgi aldı.

 

Türkmeneli Tv ve Kanal Urfa’dan canlı olarak yayınlanan programda öncelikle ŞURKAV’ın 1990 yılından 2010 yılına kadar olan faaliyetlerini anlatan slayt gösterisi yapıldı. Sunumun ardından ŞURKAV Mütevelli Heyeti adına Adil Saraç bir konuşma yaptı. Saraç, 20 yıl boyunca ŞURKAV’ın markalar, peygamberler şehri olan Şanlıurfa’da, modern şehir kurulurken, antik Urfa’yı yaşatmaya çalıştıklarını, musikisi, şiiri, el sanatlarıyla tanıtıp, yeni eserler üretmeye çalıştıklarını söyledi. 20 yılda bin 238 faaliyete imza attıklarını belirten Saraç, yıllık ortalama 60 eserin üzerine çıkarak, Şanlıurfa’nın kültürel, tarihi ve mistik dokusunu ilgilendiren eserleri geleceğe taşımanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

 

Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan ise yaptığı konuşmasında şunları söyledi: “Vakıf kültürünün temelinde eşref-i mahlûkat olarak insan vardır ve Selçukludan günümüze medeniyet anlayışımıza, Her şey İnsan için görüşü hâkimdir. Bu merkezde eğitilen Osmanlı insanı; din, dil, renk, ırk farkı gözetmeksizin insanlara hizmeti ibadet telakki etmiş, İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır prensibi içinde, hayırda yarışmış, bu ulvî ve külli yarışın bir sonucu olarak da, büyük hayır müesseseleri olan vakıflar meydana getirmişlerdir.

 

Vakıflar özde dayanışma ve yardımlaşma temeline dayanır. Türk kültürünün ve medeniyetinin geçmişten bugüne aktarılmasında vakıfların ifa ettiği görev çok büyüktür. Selçukludan Osmanlı’ya, Osmanlı’dan günümüze kadar vakıflar çok mühim işlere imza atmışlardır. Şahısların yapamadığı işleri vakıflar gerçekleştirmiştir.

 

Onun içindir ki vakıflar kültür ve medeniyet tarihi içerisinde çok ciddi roller oynamıştır. Bu sebeple bizler zengin bir vakıf kültürünün varisleriyiz. Onun için dayanışmanın ve yardımlaşmanın en örneklerini günümüzde vakıfların ortaya koyduğunu görmekteyiz. Geçmişteki eserlerin ayakta kalması vakıfların hizmetleri sayesindedir.

 

Millet olarak zengin bir vakıf kültürünün mirasçılarıyız. Bizler hasta ve garip leyleklerin bakım ve tedavisi için bile vakıf kuran bir milletin evlatlarıyız. Bu millet bayram günlerinde top atılarak halkın sevindirilmesini düşünmüş, alışveriş edenlerin aldatılmasını önlemeyi kendine vazife saymıştır.

 

Yoksul genç kızlara çeyiz verilmesi, bunların düğünlerinin yapılması bile hesaba katılmıştır. Cezaevlerindeki mahkûmların ihtiyaçlarının karşılanması, ziraatın geliştirilmesi, borç yüzünden hapse girenlerin borçlarının ödenmesi bir mesele olarak görülmüş, ilgili vakıflar kurularak gerekli önlemler alınmıştır.

 

Vakıfların değişen sosyal ihtiyaçlara ve toplumsal meselelere uyum sağladıkları bir gerçektir. Zira toplumsal talep geleneksel vakıf amaçlarını zorlamakta, vakıflar bir anlamda bu güne kadar hiç düşünülmeyen alt talep ve amaçlara yönelmektedir.

 

Bu durum vakıf araştırmalarına da yansımakta, vakıfları sadece hayırseverlik boyutuyla inceleyen yaklaşımda önemli değişiklik yapılması ihtiyacını ortaya koymaktadır.

 

ŞURKAV da böyle bir ihtiyaca binanen 20 yıl önce kurulmuştur. Malumunuz olduğu üzere Şanlıurfa, tarihi süreç içerisinde pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış; ilim, kültür, tarım gibi alanlarda dünyanın merkezi olmuştur. Bu şehir bünyesinde pek çok değerler üretmiş ve ürettiği bu değerleri insanlıkla paylaşmasını bilmiştir.

 

Malumunuz olduğu üzere dünyanın en eski tapınağı bu şehirde bulunurken, pek çok Peygamberin izine hala bu topraklarda rastlamaktayız.

 

1990 yılında Şanlıurfa Valiliği öncülüğünde kurulan Şanlıurfa İli Kültür Eğitim Sanat ve Araştırma Vakfı (ŞURKAV) Şanlıurfa ilinin tarihini, kültür ve Sanat eserlerini ortaya çıkararak yaşatmak; bu maksat doğrultusunda konferans, sempozyum, panel, kongre, seminer, sergi, anma günleri ve benzeri faaliyetler düzenlemek, iştirak etmek, maddi ve manevi katkılarda bulunmak; korunmaya değer kültür tabiat ve sanat varlıklarını korumak ve tanıtımını sağlamak; bunun için gerekli restorasyon ve çevre düzenlemeleri yapmak, projeler hazırlamak; Şanlıurfa ilinin tarihi ve kültürel değerlerinin tanıtılması için gerekli araştırma, derleme ve inceleme çalışmaları yapmak, bu alanda yapılan çalışmaları desteklemek amaçlarını da taşımaktadır.

 

20 yıllık süreç ŞURKAVın yönetiminde emek harcayan ve çalışmalarına destek veren herkesi şükranla anmak istiyorum.

 

Şanlıurfa, geçmişte olduğu gibi şimdi de bölgemize, ülkemize ve hatta bütün insanlığa sunacağı pek çok değerler vardır. Bu değerler, İlimizde kültür, tarih ve sanat adına çalışan ve insanlık için pek çok hayırlı hizmetlerde bulunan ŞURKAV gibi kuruluşların katkılarıyla olacaktır.

 

Bu amaç doğrultusunda çalışmalar yapan ŞURKAVı misyonuna uygun bir şekilde daha da ileriye taşımamız gerekmektedir ve taşıyacağımız konusunda da hiç bir şüphem yoktur. Vakıf ruhunu yaşatmak için tüm fedakâr insanları saygı ve sevgiyle selamlıyorum.” dedi.

 

Vali Okutan, etkinlik programına kısa bir süre önce hayatını kaybeden Kerküklü Sanatçı Abdurrahman Kızılay’ı da davet ettiklerini sözlerine ekledi. 

 

Şanlıurfa eski valilerinden Çankırı Valisi Şemsettin Uzun ise, Şanlıurfa’da olmaktan ve ŞURKAV’ın 20. Kuruluş Yıldönümüne katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

 

Konuşmaların ardından ŞURKAV mütevelli heyeti adına Naci İpek, Vali Nuri Okutan ve Vali Şemsettin Uzun’a ŞURKAV’a katkılarından dolayı birer plaket verirken, Vali Okutan da Mehmet Özbek ve Telefar Türkmen Müzik Gurubu ile Türkmeneli Tv yöneticilerine plaket verdi.

 

            Plaket törenin ardından Türk Halk Müziğine gönül veren Sanatçı Mehmet Özbek birbirinden güzel türküleri dillendirdi. Program ŞURKAV’ın davetlisi olarak Şanlıurfa’ya gelen Kerkük Telefar Türkmen Müzik Gurubunun verdiği konser ile son buldu.

 

Bu arada ŞURKAV’ın 20. Yıldönümü programına Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan ve Eşi Demet Okutan’ın yanı sıra, Şanlıurfa eski Valilerinden Çankırı Valisi Şemsettin Uzun ve eşi Gülseren Uzun, Belediye Başkanı Ahmet Fakıbaba ve eşi Gül Fakıbaba, kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri, ŞURKAV mütevelli heyeti ve vatandaşlar katıldı.