Kurtulmuş, Erdoğan'ın teklifini neden kabul etti!
NUMAN KURTULMUŞUN ÖĞRENCİSİ YAZDI: Kurtulmuş, Erdoğan'ın teklifini neden kabul etti!
Üniversiteye ilk geldiği zamanda kendisinden düşünceleri için uzak duranlar şuan kendisini en çok dinleyen kesimler oldu. Öyle ki, ön yargısız davranışları, geniş ufku, entelektüel birikimi, dünyayı tanıması ve kurduğu iletişim sizi kendisine hayran bıraktırır
Okul öncesinden beri tanıdığım ve takip ettiğim Numan Hocanın şuana kadar bir akçeli işe bulaştığını ne gördüm, ne duydum ne de okudum. Hoca bu anlamda temizdir, dürüsttür ve de güvenilirdir.
Siyasete girdiği andan itibaren ilkeler ve medeniyet perspektifi üzerinden hareket etmiştir. Konjektörel olarak davranmak yerine daha çok ilkelerini öne sürmüş onlar üzerinden hareket etmeyi seçmiştir.
Saadet dönemindeki ayrışma ve Has Partinin kuruluş süreçlerini yakinen biliyorum. Kendisi hakkında yapılan yorumlarda, çatal bıçak atılma olaylarında hep şunu söyledi: Hayat siyasetten ibaret değil, birbirimizin yüzüne bakacağız onun için sözlerimizi özenle seçmeliyiz Bu noktada incitici olmadı kendisini incitenlerle arasına mesafe koydu ama asla ve asla bel altı vurmadı. Kendisine ne kadar bel atı vurulduysa da kendisine yakışan efendiliği ve bilgeliği ile oturdu ve gerekli cevapları bu nezaket içerisinde verdi
Saadet dönemindeki kopuşta, bu partinin bir kalemini bile giderken götürmeyeceksiniz sözüne bütün yol arkadaşları uydu.
Has Partinin kuruluş süreçlerinde farklı kesimlerin yer aldığı bir parti programı ve farklı bir siyaset anlayışı ortaya çıktı. Kısa bir süre içerisinde parti kurulup ilklerler belirlenirken çoğulculuğa önem verildi.
HAS Partide Numan Kurtulmuşun liderliği, güvenilir, dürüst ve daha da önemlisi Tayyip Bey sonrası için isim olarak kamuoyunun önüne çıkmaya başladı. Halk Tayyip Bey sonrası için sana oy veririz diyordu. Bütün meydanlarda, sohbetlerde, kulislerde hep şu ifade edildi: İyi adamdır, temiz adamdır ama Tayyip Beyden sonra oyumu veririm cümlesiydi.
Parti liderliği sırasında İstanbul Ticaret Üniversitesindeki derslerini hiç bırakmadı, kendi deyişiyle Üniversite nefes aldığı, rahatlığı mekanlardan biriydi
Numan Hoca, Tayyip Erdoğan için öteden beri şunu söyler: Sizinle saatlerce bir mesele hakkında konuşur, sonunda eveti veya hayırı bağlayıcıdır. Evet dediği bir şeyi ne pahasına olursa olsun yapar hayır demişse asla onu yapmaz. Mesele konuşurken bir şeyi yapıyorum veya yapmıyorum demesidir.
Tayyip Bey ve Numan Hocanın yolları Fatih İmam Hatip Lisesinde her ne kadar kesişse de her ikisi her ne kadar münazara takımlarında başarılı olsalar da Numan Kurtulmuşun akademisyen kimliği daha ağır basıyor.
Başbakan Erdoğanın daha Pınar Hisar Cezaevinde yatarken kuracağı siyasi oluşum için ilk teklif götürdüğü isimlerin başında Numan Kurtulmuş bulunuyordu. Kurtulmuş, Erbakan Hocaya olan vefası nedeni ve bazı şerhleri nedeniyle daveti kabul etmedi ve Erbakan Hoca ile birlikte yoluna devam etti.
Erdoğan, 2007 yılında da Numan Hocayı tekrar davet etti ve Ben seninle çalışmak istiyorum dedi. Kurtulmuş bu davete de teşekkür ederek yoluna devam etti. Halk gibi Tayyip Beyin de kafasında hep Numan Kurtulmuşla beraber yeni Türkiyeyi inşa etme fikri canlıydı.
Numan Kurtulmuşun AK Partiden aldığı son teklif AK Partiden Ekrem Erdem Beyin ifade ettiği gibi kendi müracaatları üzerine yapılmış bir davet değildi. Yaklaşık beş aydır yürüyen bir sürecin sonucuydu. Bu süreci başlatan ne Numan Hocadır ne de Başbakan Erdoğandır.
Süreci AK Partide siyaset yapan ve geçmiş dönemde de akademisyen kimliği ile öne çıkan Numan Bey ile de yol arkadaşlığı yapan bir ismin ve yanındaki diğer milletvekillerinin bu işi kendisine görev bilip harekete geçmesinden kaynaklandı. Bu talep sahiplerinin AK Partide Başbakan Erdoğan ile fikirlerini paylaşması ve Erdoğanın olur vermesi sonrasında da Numan Kurtulmuş ile bu temaslarını paylaşmaları üzerine gelişen bir süreçtir. Yani talep sahipleri Başbakan Erdoğana görüşelim dediler, oda görüşün dedi. Olay budur ve bu temas yaklaşık beş aydır devam ediyordu
Bu işin nihai kararı daha da olgunlaşması ise Başbakan Erdoğanın hastalığı sonrası Numan Kurtulmuş ve Eşi Sevgi Kurtulmuşun Erdoğan ailesini evinde ziyaretiyle olmuştur. Başbakan Erdoğan, Numan Hocayı partiye davet ederken, Senin yardımına ihtiyacım var, Yeni ve Güçlü Türkiyeyi beraber inşa edelim, bana yardım et sözlerini söylemiştir.Nitekim Numan Hoca, yol arkadaşlarına, "Orada güzel şeyler olacak. Artık Tayyip Bey'in bize ihtiyacı var. Yanındaki adamlardan daha çok bize güveniyor. Numan Bey oraya tek başına gitmiyor, hep beraber gidiyoruz. Programımızı da taşıyacağız. Numan Bey'le oranın eksiklerini, hatalarını gidereceğiz. İşte iktidar fırsatı, bunu istemiyor muyduk? Elimize geldi, bu fırsatı niye kaçıralım?" demiştir.
Başbakan Erdoğanın partinin yetkili kurullarında söylediği ve AK Partinin yetkili bir ismi tarafından basına sızdırılan davet olayında Kurtulmuşun ısrarla kendisine yapılmış resmi bir davetin olmadığının altını sürekli çizmesi doğrudur. Numan Kurtulmuşa resmi olarak teklif Başbakan Erdoğan ile resmi konutta yaptıkları görüşme sonrasında gerçekleşmiştir.
Numan Kurtulmuşun AK Partiye geçişini AK Partinin yapısıyla ilgili dizayn hareketi olarak görenler var ve bu insanlar kamuoyu üzerinden şimdiden bir pozisyon belirleme derdine girdiler. Diğer bir kesimde Numan Beyin Tayyip Bey sonrası AK Partide lider olarak yerini alacağını düşünüyor. Çok az bir kesimde Tayyip Erdoğanın Numan Kurtulmuşu AK Partinin iç dizaynında araç olarak kullanacağını tahmin ediyor. Şahsen ben bunların hiç birine katılmıyorum. Numan Bey AK Partinin yorgun teşkilatlarına ve söylemlerine yeni bir canlılık getirecek ve Tayyip Erdoğanla birlikte Büyük Türkiyenin inşa sürecini daha da hızlandıracak
Numan Kurtulmuş ne oldu da AK Partiye katılıyor sorusunun kestirme cevabı bence ne Türkiye 2002nin veya 2007nin Türkiyesi nede AK Parti 2002 veya 2007nin AK Partisi. Şöyle geçmiş dönemlere baktığımızda :
Özellikle IMF meselesinde Numan Kurtulmuşun söylemi ile AK Partinin icraatları birbirine yakın duruyor.
Kesintisiz eğitim meselesinde HAS Partinin teklifi ortada AK Partinin yaptığı ortada. Kurtulmuş, 8 yıllık Kesintisiz eğitim yanlış bir uygulamaydı. Burada bunun 4-4-4 şekline getirilmiş olması, ilkesel olarak doğru ama bunun alt yapısının hazırlanması lazım.diyordu
Kürt Meselesinde HAS Partinin Toplumsal barış için gönüllü birliktelik projesi AK Partinin açıkladığı Milli Birlik ve Kardeşlik Projesinden daha ileride çözümler sunuyor. Bu bakımdan Kürt sorununun çözümünde iki partide aynı düşünüyor ama uygulamada farklılıklar göze çarpıyor
Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasında bir geçişin sağlanmasını AK Partide kabul etmiş ve çıkardığı kanunlarla bunu uygulamıştır.
Dış Politikada, temel hak ve özgürlüklerde ve bunun gibi bir çok başlıkta iki parti programı ve söylem yakınlığı sıralanabilir.
İki parti politikalarındaki en belirgin farklılık gelir dağılımındaki adaletsizlik, Malatyadaki NATO Üssü, Kentsel dönüşümlerdeki politika farklılığı göze çarpıyor.
Sonuç olarak bugün HAS Parti yetkili kurullarını toplayacak, Kurucular Kuruluna Kongre çağrısı yapılacak ve Bayrama kadar bu bütünleşme süreci bitirilecek. HAS Parti içerisinde bu noktada çok fazla itiraz olacağı beklenmiyor .
NEVZAT ÇİÇEK/TİMETÜRK.COM