Kurban kesen kasaba ücret vermek caiz midir?

Kurban Bayramına ilişkin merak edilen bir çok soru var. Bugüne kadar bunların bir çoğu defalarca kez gündeme getirildi. Ancak dikkatlerden kaçan bir soru var! Kurbanı kesen kasaba para ödemek caiz midir? Ya da Kasaba kesim karşılığı bir miktar kurban eti ya da derisi verilir mi? İşte cevabı...

Kurban kesen kasaba ücret vermek caiz midir?

Kurban Bayramı öncesi ve bayram boyunca hayvanların beslenmesinden, satın alınmasına hatta kesimine kadar bir çok konu tartışılıyor.

Ancak öyle bir konu var ki bugüne kadar hiç gündeme getirilmedi.

KASABA PARA ÖDEMEK CAİZ MİDİR?

Kurban kesen kasaba ücret vermek caiz midir?

Kurban etinin bir kısmı veya derisi kesim ücreti olarak verilebilir mi?

Diyanet İşleri Başkanlığı konuya ilişkin yaptığı açıklamada hayvanın kesim işlemlerinini yüklenen kişinin 'ibadet' yapmadığına vurgu yapıyor.

Bu yüzden kurban kesen kasabın ücret almasının caiz olduğunu ifade ediyor.

Ancak çok önemli bir konununda altı çiziliyor.

ETİN BİR KISMI VEYA DERİ KASABA VERİRLİR Mİ?

Kesim işini yapan kişiye ücret olarak kurbanın derisi veya etinin bir kısmı verilemez. Çünkü verildiği takdirde, kurban ibadetini yerine getirmek için gerekli maddi külfetin bir kısmı bizzat ibadetin kendisi üzerinden karşılanmış olur.
Hz. Ali’nin şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Resûlullah (s.a.s.), develer kesilirken başında durmamı, derilerini ve sırtlarındaki çullarını yoksullara paylaştırmamı emretti ve onlardan herhangi bir şeyi kasap ücreti olarak vermeyi bana yasakladı ve ‘kasap ücretini biz kendimiz veririz’ buyurdu.” (Buhârî, Hac, 120-121; Müslim, Hac, 348; Ebû Dâvûd, Menâsik, 21)

Kaynak Yeni Akit