Kur'an'da konuşma haberi verilen karıncalar

Kur'an'da konuşma haberi verilen karıncalar

Bilim adamları minyatür hoparlör ve mikrofonlar yerleştirilen karınca yuvasında, bilim adamları ayette bildirildiği gibi kraliçe karıncanın işçi arılara konuşarak talimat verdiğine şahit oldu. Pek çok bilimsel buluş gibi bu da Kuran'ı Kerim ayetlerinde vardı...

1400 yıl önce Peygamber Efendimize (asm) indirilen Kuranın Allah'ın kelamı olduğunu ispatlayan pek çok mucizevi özelliği var. Bu özelliklerden biri, ancak 20. ve 21. yüzyıl teknolojisiyle eriştiğimiz bazı bilimsel gerçeklerin 1400 yıl önce Kur’an'da bildirilmiş olması. Ses teknolojisindeki gelişmeler sayesinde, karıncaların kendi aralarında konuştuğunun bilim adamları tarafından keşfedilmesi de bunlardan biri.

Karıncaların bu özelliğine dikkat çekilen Kur’an ayeti şöyle: “Nihayet karınca vadisine geldiklerinde, bir dişi karınca dedi ki: "Ey karınca topluluğu, kendi yuvalarınıza girin, Süleyman ve orduları, farkında olmaksızın sizi kırıp-geçmesin." (Neml Suresi, 18)

İlmi Araştırma Dergisinde yayımlanan makaleye göre, minyatür hoparlör ve mikrofonlar yerleştirilen karınca yuvasında, bilim adamları ayette bildirildiği gibi kraliçe karıncanın işçi arılara konuşarak talimat verdiğini gözlemledi. Yıllar önce yapılan araştırmalarda, karıncaların sesleri kullanarak imdat çağrıları yapabildikleri fark edilmişti.

Ancak bu araştırma ile söz konusu seslerin, imdat çağrısından ve ses çıkarmaktan daha fazlası olduğu ve karıncaların kendi aralarında gerçek anlamda “konuşabildikleri” keşfedildi. Kraliçe karıncanın sesi kaydedilip yuvaya dinletildiğinde, tüm karıncaların antenlerini dikip hareket etmeden “hazır ol”da beklediği gözlemlendi.

Ayrıca araştırmada sadece karıncaların konuşabildiği değil; aynı zamanda da bazı böceklerin işçi karıncaları esir alabilmek için kraliçe karıncayı taklit ettikleri fark edildi. Aynı şekilde karıncalarla bir tür parazit ilişkisi içinde olan büyük mavi kelebeğin de, kraliçe karıncanın hem sesini, hem de kullandığı kimyasal sinyalleri taklit edebildiği bulundu.

(Genç Yaklaşım Dergisi'nin Ocak 2011 tarihli sayısından alıntılanmıştır)

Haber7