Kuduza dikkat!...
Kuduz; insan ve tüm sıcakkanlı hayvanlarda merkezi sinir sistemini etkileyerek ölüme neden olan, önlenebilir bir virüs hastalığıdır.
Vahşi ve evcil hayvanlarda görülebilir. Kuduz Hastalığının belirtisi ortaya çıktıktan sonra tedavisi imkânsızdır; hastalık ölümle sonuçlanır. Bu sebeple, burada belirtilen korunma önlemlerine uyulmalı; özellikle yara tedavisi ile kuduz aşısı ve kuduz anti serumu uygulamasının hastalığa yakalanmama hususunda hayati öneme sahip olduğu kesinlikle bilinmelidir.
Ülkemizde kurt, tilki, çakal, yabankedisi, kokarca ve gelincik gibi vahşi hayvanlarla; köpek, kedi, koyun, keçi ve at gibi evcil hayvanlar hastalığa yakalanan hayvanlardır. Bu hastalığı daha çok insanlara bulaştıran hayvanlar ise başıboş köpeklerdir.
Kuduza yakalanan hayvanlar, sinirli ve saldırgan olurlar. Dikkatlerini çeken her şeyi ısırmaya çalışırlar, sudan korkarlar ve ağızlarından aşırı miktarda salya akar.
Kuduz, insanlara hasta hayvanın ısırması-tırmalamasıyla, salyasının açık yaraya, kesik, sıyrık veya çatlak deriye; göz, ağız veya buruna temas etmesi, etinin-sütünün çiğ olarak tüketilmesi ile bulaşır. Kuduz bir hayvana; dıştan temas edilmesi, kan, idrar, dışkısıyla temasa gelinmesi bir bulaştırma yolu oluşturmaz.
Hastalığın ilerlemesiyle
ü Kaygı (anksiyete),
ü Zihinsel bulanıklık,
ü Uykusuzluk,
ü Sayıklama,
ü Anormal davranışlar,
ü Hayal görme (halüsinasyonlar),
ü Telaşa kapılma (eksitasyon
ü Kısmi felç (paraliz),
ü Güç yutkunma,
ü Isırma isteği,
ü Aşırı tükürük oluşumu,
ü Su ve ışıktan korkma gibi sinirsel belirtiler ortaya çıkar.
KUDUZA MARUZ KALMA SONRASI YAPILACAK TEDAVİNİN TIBBİ BİR İHTİYAÇ DEĞİL, TIBBİ BİR ZORUNLULUK OLDUĞU UNUTULMAMALIDIR
İnsanda hastalık belirtileri virüsün vücuda girmesinden itibaren yaklaşık 3–8 hafta içerisinde ortaya çıkar. Hastalık insanlarda ilk önce halsizlik, ateş, iştahsızlık, bulantı, baş ve boğaz ağrısı gibi hastalığa özel olmayan belirtilerle başlar. Kuduzun karakteristik özelliği olan sudan korkma görülür. Daha sonra hasta komaya girer. Hastalığın belirtileri görüldükten sonra tedavisi imkânsızdır; hastalık ölümle sonuçlanır.
Kuduz şüpheli temas söz konusu olduğunda şüpheli bölge hiç vakit kaybetmeden 10 dakika bol akarsu ve sabunla iyice yıkanmalı, arkasından tentürdiyot gibi iyotlu antiseptikler uygulanmalıdır. Göz, ağız ve burun gibi şüpheli temasa maruz kalmışsa bu bölgeler birkaç dakika içerisinde bol su ile iyice yıkanmalıdır. Kuduz şüpheli temasa maruz kalmış kişi yukarıdaki uygulamaları yaptıktan sonra derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeli ve hekimin düzenleyeceği aşılama programını düzenli bir şekilde takip etmelidir.
Kuduzdan Korunmanın Yolları Nelerdir?
^ Evlerde beslenen tüm köpek ve kedilerin zamanında aşılamalarını yaptırın.
^ Evcil hayvanlarınızın yabani hayvanlar ile temasa geçmemesi için direk gözetim altında tutun. Özellikle kedilerinizi mümkün olduğunca dışarıya bırakmayın.
^ Eğer evcil hayvanınız bir yabani hayvan tarafından ısırılmışsa hemen bir veteriner hekim ile temas kurun ve ilgili yerleri haberdar edin (belediyeler, muhtarlıklar, tarım il ve ilçe müdürlüleri).
^ Çevrenizdeki başıboş hayvanların bir risk faktörü olduğunu göz önünde tutarak, bu tür hayvanlar hakkında yerel hayvan kontrol merkezlerine bilgi verin(belediyeler, muhtarlıklar, tarım il ve ilçe müdürlüleri).
^ İnsanlar ya da evcil hayvanların bulunduğu bölgede sebebi bilinmeyen tüm hasta, ölmüş veya kolaylıkla yakalanan yabani hayvanları kuduz yönünden test ettirin
^ Bir hayvan tarafından ısırılmışsanız, bunu ciddiye alın ve en kısa sürede tıbbi yardım görün.
^ Aksi halde birkaç ay sonra yapabilecek hiçbir şeyiniz kalmayabilir....
Ülkemizde kuduz ile ilgili olarak aşı ve serum uygulamaları dahil her türlü sağlık hizmetleri ÜCRETSİZ yapılmaktadır.
Kuduz hastalığı ile ilgili olarak;
— 18.02.2010 tarihinde saat 14'de Merkez ve İlçelerdeki İlköğretim Okullarında görevli Rehber ile Fen ve Teknoloji öğretmenlerine yönelik Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürlüğünün organize ettiği "Kuduz Bilgilendirme" toplantısı yapıldı.
— 23.02.2010 tarihinde saat 14'de İl Özel İdare Müdürlüğü Eğitim Salonunda Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü ve Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğünün işbirliği ile Merkez ve İlçelerdeki tüm muhtarlara yönelik "Kuduz Bilgilendirme" toplantısı yapılacaktır.
— 04.03.2010 tarihinde saat 14'de Merkez ve İlçelerdeki tüm sağlık ocağı ve acillerde görevli hekimlere yönelik Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürlüğünün organize ettiği "Kuduz Bilgilendirme" toplantısı yapılacaktır.
ŞANLIURFA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Eğitim Şube Müdürlüğü