Kürtaj anketinde çarpıcı sonuç

Bahçeşehir Üniversitesi “Türkiye’de kürtaja bakış”ın röntgenini çekti. Araştırmanın sonuçlarına göre, 20 yıllık süreçte kürtaja destek verenlerin oranında yüzde 50 oranında azalma meydana geldi.

Kürtaj anketinde çarpıcı sonuç
BAŞBAKAN Erdoğan’ın ‘Kürtaj cinayettir’ sözünün ardından başlayan tartışmaya, vatandaşın nasıl baktığını Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından yayınlanan “Türkiye’de kürtaja bakışın” son 20 yıllık verilerini ortaya koyan araştırma ışık tuttu. Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yılmaz Esmer’in koordinatörlüğünde binin üzerinde katılımcıyla yapılan “Kürtaj Konusunda Türk ve Avrupa Kamuoyu 1990-2011” araştırmasında 20 yıl içerisinde kürtajı onaylayanların oranında yüzde 50 azalma oldu.
Kürtaja destek 1991’de yüzde 65’ti
1991, 2001 ve 2008 yıllarında binden fazla katılımcıya “Annenin evli olmaması durumunda kürtajı onaylıyor musunuz”, “Evli çiftin daha fazla çocuk istememesi durumunda kürtajı onaylıyor musunuz” soruları yöneltildi. 2011 yılındaki araştırmada ise doğrudan kürtaj sorusu sorulmadığı, diğer sorulardan konuyla ilgili yorum çıkarılmaya çalışıldı. İlk üç çalışmanın verisinin alındığı araştırmanın sonuçları 1991’de yüzde 65 olan kürtaja onay oranının yıllar içinde eridiğini gösterdi.
İnanç arttıkça kürtaja destek azalıyor
Araştırmanın sonuç bölümünde değerlendirmelerde bulunun Prof. Dr. Esmer, eğitim düzeyi artınca kürtaja gelen onayın, kürtaj bir doğum kontrol aracı haline gelince 2008 yılından itibaren azaldığını söyledi. Parti tercihlerinin de kürtaj tutumunu etkilediğini yazan Prof. Esmer, “AKP’liler, CHP’lilerden çok daha fazla kürtaja karşı bir tutum içinde” dedi. Birey için dinin önemi arttıkça kürtaja desteğin azaldığını da ifade eden Esmer, “Kişinin hayatında tanrının önemi arttıkça, kürtaja destek azalıyor. Siyasal ideoloji soldan sağa doğru gittikçe, kürtaja karşıtlık artıyor” dedi.
VATANDAŞIN TUTUMU BAŞBAKAN İLE AYNI
PROF. Yılmaz Esmer, STAR’a yaptığı değerlendirmede “Başbakan’ın kürtaj çıkışı konusunda bir referandum yapılsa toplumdan büyük onay alır” dedi. Prof. Esmer araştırmaya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “Yapılacak yasal düzenlemeye de toplumdan şu anda gelen itirazlar dışında itiraz gelmeyeceğini araştırma ortaya koymuştur. Başbakan kürtaj görüşünü 20 yıl önce söyleseydi, o zaman biraz tuhaf karşılanacaktı önemli bir kesim tarafından. Şu anda öyle görünüyor ki bu konuda kamuoyunda kürtajı onaylamama yönünde hem muntazam bir yükselen çizgi ve yükselen bir fark var. Bu üç beş puan olsa, araştırma hatasıdır denir. Ama otuz puan fark olunca toplumun tutumu Başbakan ile aynı olduğu ortaya çıkıyor.”

Kaynak: Erdinç Akkoyunlu / STAR