Koyun kırpmada teknoloji kolaylığı
Önceleri zor şartlar altında ilkel yöntemlerle kırpılan koyunlar, yeni çıkan teknolojik aletlerle hem kolay hem de daha erken kırkılıyor.
Koyun kırpma işlemi, hayvancılıkla uğraşanların özellikle koyunların daha iyi gelişmesi için ihtiyaç duyduğu bir işlem. Meralarda beslenen hayvanlar, yılda sadece bir kez kırpılırken besi amaçlı beslenen koyunlar ise üç ayda iki defa kırpılıyor.
Önceleri daha ilkel olan makaslarla yapılan kırkma işlemi son zamanlarda çıkan teknolojik aletlerle daha pratik hale gelmiş durumda. 2006 yılından bu yana koyun kırkan Ali Olgun, koyun kırkmanın dününü, bugünü ve zor yönlerini İlke Haber Ajansına anlattı.
Eskiden makasla koyun kırkmanın çok zor olduğunu belirten Ali Olgun, şu an kullandıkları koyun kırkma makinesiyle günde yaklaşık 80-100 arası koyun kırktıklarını söyledi.
2006 yılından bu yana koyun kırktığını ifade eden Olgun, Besili koyunlar diğerlerinden farklı olarak 3 ayda iki defa kırkılır. Birinci kırkım hayvanı ahıra koyduktan 10 gün sonra yapılırken ikinci kırkım ise 45 gün sonra yapılır. Ama yaylım hayvanı olursa o da sadece Nisan-Mayıs aylarında yılda bir sefer kırpılır. Günde yaklaşık 80 ile 100 koyun arası kırkıyorum. dedi.
Eski dönemlerde koyun kırkma işleminin zorluklarına değinen Olgun şöyle konuştu: Eskiden koyunlar makas ile kırkılırdı. Bu da epey zaman aldığı zaman kırkılan hayvan hem uzun süre yerde kalır hem de insanlar çok yorulurdu. O dönemde günde ortalama 20-30 arasında koyun kırkabiliyordu. Makas daha zor, insanın eli şişiyor, kanıyor, ama makine öğle değil. Makine keskin olduğu zaman, daha kolay oluyor ve hayvanlar daha güzel bir şekilde kırkılıyor. Aynı zamanda yaralanma daha az oluyor. Bu şekilde bir hayvanın kırkımını yaklaşık 3-4 dakikada bitiriyoruz. Bu da hayvan açısından daha sağlıklı oluyor.
Koyun kırkma işinin zorluklarına değinen Olgun, Sürekli eğilip kalkmaktan dolayı baş ve sırt ağrısı problemi yaşıyoruz. Özellikle hayvanlardan gelen malum koku insanı çok rahatsız ediyor. Ama zamanla insan alışabiliyor. Bu işe yeni başlayan biri ancak bir yılda koyun kırkabiliyor. şeklinde konuştu.
İşlerinin sürekli olmadığını ancak Kurban Bayramı öncesi üç aylık bir dönemde sürekli çalıştıklarını söyleyen Olgun, işin zorluğundan dolayı birçok eski arkadaşının işi bıraktığını söyledi.
(İLKHA)