Korkunç iddia Virüslü hamburger yedirdi

Korkunç iddia Virüslü hamburger yedirdi

 

BFast food devi Burger Kingin 160 bin adet salmonella ve listeria virüsleri taşıyan hamburgeri piyasaya sürdüğü iddia edildi.

urger Kinge et tedarik eden T&T Gıda Turizm İnşaat Petro Kimya altında faaliyet gösteren Hammet şirketi, fast food devinden ürünlerinin iadesini isterken, şirketin 160 bin hamburgerin akıbetini açıklayamadığı belirtildi. Burger Kinge sağlıklı et verdiklerini iddia eden T&T Gıda Genel Müdürü Selçuk Göncüoğlu, virüslerin gıda devinin deposunda bulaştığını söyledi. Tarım Bakanlığının incelemelerinin kendilerini haklı çıkardığını ileri süren Göncüoğlu, sorunun, hastalıklı etlerin piyasaya sürülmesini takip etmesinden kaynaklandığını dile getirdi. Tarım Bakanı Mehdi Eker, 22 bin 172 firmanın denetlendiğini, bunlardan bin 171inin sağlıksız ürünleri piyasaya sürdüğünü tespit ettiklerini açıklamıştı. Eker, firma isimi vermezken, dün Taraf gazetesinde yayınlanan bir haber tüketicileri şaşkına çevirdi. Tarım Bakanlığı tarafından Teftiş Kurulu Başkanlığına hazırlattırılan raporda, Burger Kingi işleten firmalar gerçeğe aykırı bilgiler vermekle suçlanıyor. Kingin franchiseı olarak faaliyetlerini sürdüren bazı firmaların da tüketicilere virüslü hamburgeri yedirdikleri belirtiliyor. Ayrıca firmaların ürünlerin satışını yapmalarına rağmen bakanlığa imha ettik diyerek yalan beyanda bulundukları öne sürülüyor.

Zamana açıklama yapan T&T Gıda Genel müdürleri Selçuk ve Selim Göncüoğlu, Burger Kingin kullandığı kırmızı etin yüzde 70ini tedarik ettiklerini söyledi. Selçuk Göncüoğlu, Burger Kingin kendileriyle olan sözleşmenin feshedilmesinin tek gerekçesinin, hastalıklı olduğu söylenen etlerin piyasaya girişini takip etmeleri olduğunu savundu. Beş yıldan beri fast food deviyle çalıştığını kaydeden Göncüoğlu, Bu süreç başlayınca ben Erzurumdaki tesisin faaliyetlerini durdurdum. Tesisi dezenfekte ettirdim. Ancak bu şirketin deposuna salmonella ve listeria virüsü bulaşmış. Şirket, günde yaklaşık 5 milyon porsiyon satış yapıyor. Piyasaya 160 bin değil, milyonlarca hamburger satışı yapıldı. iddiasında bulunuyor.

Göncüoğlu, sözleşmenin tek taraflı feshedilmesinden dolayı mahkemeye başvuracağını, bunun rakamsal karşılığının 50 milyon dolar olduğunu söyledi. Göncüoğlu, Tarım Bakanlığının araştırmasında Burger Kinge tedarik yapan Türkiyenin üç önemli et markasında da salmonella ve listeria virüslerine rastlanıldığını aktardı.

Et alımını kestik intikam peşindeler

İddiaları yalanlayan Burger King yetkilileri ise T&T Gıdayı et alımını kestikleri için kendilerinden intikam almaya çalışmakla suçladı. İddiaların odağındaki Fasdat Gıda ise Nisan 2010da T&T Gıdadan tedarik ettikleri 41 ton ürünün sorun tespit edildiği için 30 tonunun üretici firmaya iade edildiğini öne sürdü. Şirket, ayrıca T&T Gıdadan alınan et ve et ürünlerinin toplam et alımlarının küçük bir bölümünü karşıladığını dile getirdi. Ancak Selçuk Göncüoğlu bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını dile getirdi. Bu firmalar tarafından kendilerine bu oranda bir et teslimatının yapılmadığını öne süren Göncüoğlu, Burger Kingin de yüzde 70 kırmızı et ihtiyacını karşıladıklarını kaydetti. Bayram Kaya / Zaman