Küçük ilçeden büyük beyinler yetişiyor
Bitlis'in Mutki ilçesi Milli Eğitim Müdürü Ecvet Leventoğlu, ilçenin eğitim durumunu değerlendirerek nüfus bakımında küçük olan ilçeden eğitim kalitesi yüksek insanların yetiştiği dikkat çekti.
2 bin 380 nüfusuyla Türkiye’nin en küçük ilçelerinden biri olan Mutki’de (Motkan), eğitim kalitesi yüksek insanlar yetişiyor. İlçenin en büyük sorunun beyin göçü olduğunu dile getiren ilçe Milli Eğitim Müdürü Ecvet Leventoğlu, ilçe ve bağlı köylerinde çok zeki çocukların olduğuna dikkat çekti.
Zorlu coğrafi koşullarına rağmen, Bitlis’in ilçeleri arasında konulan hedefe en yakın olanın Mutki olduğunu belirten Leventoğlu, eğitimde zor şartlarda büyük işler başarıldığını söyledi.
İlçe genelinde çok zeki çocukların olduğunu, yatılı okullara başlarken Türkçe dahi konuşmayı bilmeyen çocukların 4 yıllık eğitim sürecinden sonra fen liselerini kazanacak düzeye geldiklerini ifade eden Leventoğlu, “İlçe genelinde çok zeki çocuklarımız var. Okula başlayan çocuklarımıza, her branşta öğretmenlerle etüt destekli programlar yapıyoruz.” dedi.
Leventoğlu, “Özellikle öğrencilerimizin eğitim kalitesini artırmak için öğrencileri öğretmenlere zimmetliyoruz. Öğretmen, zimmetine aldığı öğrencinin eğitim kalitesinden sorumludur. Öğretmenler öğrencilerin eğitim kalitesini artırmak adına TEOG sınavları başta olmak üzere diğer sınavlarda da başarılı olmaları için çaba sarf ediyor.” diye belirtti.
İlçenin olumsuz coğrafi koşulları ve etkili olan sert kış şartlarına rağmen taşımalı eğitimde sıkıntı yaşamadıklarını, kız çocuklarını da okula kazandırmak için aileleriyle sağlıklı iletişimlerin kurulduğunu vurgulayan Leventoğlu, ilçede eğitim kalitesi ve okuma yazma oranının her geçen gün artığını söyledi.
“İlçenin en büyük sorunu beyin göçüdür.” diyen Leventoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Mutki’de; doktorlar, mühendisler, öğretmenler, siyasetçiler başta olmak üzere her branşta insanlar yetişiyor. Fakat yetişen bu insanlar hep dışarıya göç ediyor. İlçede büyük beyin göçü yaşanıyor. Zaten ilçe nüfusunun bu kadar az olması da bunu gösteriyor.”
9 bin 492 öğrenci, 105 okul ve 574 öğretmenle eğitim yaptıklarına dikkat çeken Leventoğlu, eksik olan öğretmen açığının ise ücretli öğretmenlerle kapatıldığını ifade ederek, “İlçemizde toplam çalışacak norm kadrolu öğretmen sayısı 563’tür. Şu an çalışan kadrolu öğretmen sayımız 441’dir. Norm kadroda eksik olan 142 öğretmen açığımızı ücretli çalıştırdığımız 133 öğretmenle kapatmaya çalışıyoruz. İlçemizde 4 yatılı okul, lise düzeyinde 3 pansiyonlu, 8 yıllık 21 okul olmak üzere toplam 105 okul var. İlköğretimde 8 bin 41, ortaöğretimde bin 53 ve okul öncesinde 398 olmak üzere toplam 9 bin 492 öğrencimiz mevcuttur.” açıklamasında bulundu. (Şükrü Tontaş-İLKHA)