Kitleye göre kıyafet, nabza göre şerbet!

'Doğal destek ürünleri' satan profesörün ilan titizliği: Milli Gazete'de sakallı, Taraf'ta takım elbiseli kravatlı, Akit'te kravatsız sakallı fotoğraf

Kitleye göre kıyafet, nabza göre şerbet!
Tıp profesörü İlker Durak, “bilimsel çalışmaları doğrultusunda hazırlandığını” belirttiği Natura adlı doğal destek ürünleri için farklı gazetelere verdiği ilanda kullandığı fotoğraf seçimiyle dikkat çekti. Durak, değişik okur profiline sahip üç gazetede yer alan ilanlarında, söz konusu gazetelerin yayın çizgilerine uyumlu fotoğraflar kullandı. İslami kesimin önde gelen gazetelerinden Milli Gazete’de yer alan ilanda, gazetenin takım elbiseye ve kravata daha ılımlı yaklaştığı bilinen okurlarının eğilimine uygun olarak sakallı ve kravatlı fotoğrafını kullanan Durak, aynı kesime ait daha radikal çizgideki Akit gazetesindeki ilanda ise kravatsız ve sakallı fotoğrafına yer verdi. Profesör İlker Durak, doğal destek ürünlerinden mahrum bırakmak istemediği liberal kesimlere yönelik olarak seçtiği Taraf gazetesindeki ilanda da takım elbiseli, kravatlı ve sinekkaydı tıraşlı halini yansıtan fotoğrafını kullandı.

Yasal sorundan da kaçıyor

Cumhuriyet'in haberine göre, her üç gazetede yer alan ilanlarda kullanılan üslup Durak’ı karşılaşacağı olası yasal sorunlardan koruyacak titizliğe sahip. Herhangi bir bitkisel ürünün doğrudan tanıtımının yapılmadığı ilanlarda Durak’ın, doğal besin desteğinin faydalı olacağına ilişkin değerlendirmesi, “Sevindirici Haber” başlığıyla yer alıyor. Sadece Milli Gazete’deki ilanın sonunda “Natura ürünleri Prof. Dr. İlker Durak’ın bilimsel çalışmaları ışığında hazırlanan doğal destek ürünleridir” ifadesine yer veriliyor.

Bakanlık uyarıyor ama..

Durak’ın dini gerekçelerle bırakılan ve sünnet olduğu bilinen sakallı fotoğrafıyla İslami çizgideki söz konusu iki yayın organında yer alması, gazetenin dindar okurları üzerinde güven duygusunun oluşmasına yol açıyor. Okur profiline gösterdiği dikkati, ürün pazarlamada göstermediği belli olan Durak, güvene dayalı bir iş yaparken bile tüketiciyi yanıltmış oluyor. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, internet ve televizyon üzerinden alınan bitkisel ilaçlar konusunda vatandaşları sık sık uyarmasına rağmen halen birçok yayın organında bu tür ürünlerin reklamlarına yer veriliyor.

Kaynak: VATAN