Kim bunlar???
Halk karşıtları Y-CHP'de
Genel seçimler öncesi parti içi çekişmelere sahne olan CHP; başörtüsü düşmanlığı, demokrasi karşıtlığı ve terör yandaşlığı ile bilinen isimlere milletvekilliği için teklif götürmeye hazırlanıyor.
CHP'nin, yine halka sırtını dönerek, halk düşmanlarına kucak açması, “CHP'de yenilenme yok. Eski tas eski hamam” yorumlarına yol açtı.
Parti yönetiminin değişmesinin ardından ‘CHP değişiyor' diye toplum mühendisliği yapanların aksine, CHP milli irade karşıtlarını seçimlerde aday göstermek için harekete geçti. CHP'ye katılacağı konuşulan ve parti tarafından adaylık teklifi götürülmesi düşünülen isimlerin ortak özelliklerinin örtü düşmanlığı ve demokrasi karşıtlığı olması dikkat çekici bulunuyor.
ÇÖLAŞAN, SEYFİ DEDE, KANADOĞLU VE DİĞERLERİ
Parti içerisinde hızlı bir trafik yaşanırken, kulislerde ADD Genel Başkanı Tansel Çölaşan, 367 kararının mucidi Sabih Kanadoğlu, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, DSP eski Genel Başkanı Zeki Sezer ve Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in mart ayında CHP'ye katılacağı konuşuluyor.
ERGENEKONCULAR, OKTAY EKŞİ VE SÖZDE SANATÇILAR
Yine CHP yönetimi tarafından Erzincan'daki Ergenekon davasının iki numaralı sanığı Eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, Ergenekon Soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay, Basın Konseyi Başkanlığı'ndan istifa eden Oktay Ekşi, Ergenekon davasının tutuklu sanıkları Mehmet Haberal, Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan'ın seçimlerde aday yapılması düşünülüyor. Ergenekon iddianamesinde ‘kaos eylemleri' olarak yer alan Cumhuriyet mitinglerinde verdiği konserlerle gündeme gelen Edip Akbayram, sinemacı Müjdat Gezen ve Tarık Akan'a da CHP teklif götürmeye hazırlanıyor.
KİM BUNLAR?
- ADD Genel Başkanı Tansel Çölaşan: Danıştay eski Başsavcısı, ADD Genel Başkanı... Danıştay saldırısı sonrası yaptığı açıklamalarla gündeme geldi. Katliamın ardından basına verdiği demeçte Çölaşan, saldırganın ‘Allah'ın askeriyim, Allahu Ekber' diyerek ateş ettiğini söylemişti. Ancak Çölaşan'ın bu açıklaması daha sonra odada bulunan ve saldırıya maruz kalan Danıştay üyelerince yalanlandı. Çölaşan'ın ADD'den başörtülü öğrencilere burs vermek için “başı açık fotoğraf” şartı aradıklarını açıklaması da kamuoyunda tepkiyle karşılandı.
- Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu: Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde ‘oturumda 367 üye bulunma' şartını ortaya atarak gündeme geldi. Her fırsatta başörtü yasağını savunurken, yapılan her reforma karşı çıktı. Ergenekon soruşturması kapsamında evi aranan Kanadoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'a yaptığı ‘keçi' benzetmesiyle ilgili yargılanıyor.
- Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay: Politikaya CHP kadrolarında atılan, SHP-DYP koalisyonu döneminde Adalet Bakanlığı görevinde bulunan Oktay, Alevi kadrolaşma iddiasıyla sürekli eleştirilerin odağındaki isim oldu. 1999'a kadar CHP'den milletvekilliğine devam eden Oktay, bir süre sonra CHP'den ayrıldı. Ergenekon soruşturması kapsamında mahkeme kararıyla yapılan teknik takip sırasında, CHP lideri Deniz Baykal'ın talimatıyla Anayasa Mahkemesi üyesi Fulya Kantarcıoğlu ile Anayasa değişiklik paketinin nasıl iptal ettirebileceğini konuşurken ve Kantarcıoğlu'ndan aldığı bilgileri Baykal'la paylaşırken dinleme kayıtlarına girdi. Ergenekon Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün'le, HSYK Başkanvekili Kadir Özbek'i bir araya getirirken de dinlemeye takılan Oktay, ‘yargıyı etkileme' operasyonunda gözaltına alınmış ve sorgulanmıştı.
- DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi: DİSK, 28 Şubat darbesini aktif olarak desteklemiş, büyük sermayenin örgütü TÜSİAD'la ittifak yapmıştı. 12 Eylül cuntası tarafından kapatılan, yöneticileri ve üyeleri tutuklanan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, darbe Anayasasının değiştirilmesine ‘hayır' diyerek yeniden gündeme gelmişti. Cuntanın eseri olan 1982 Anayasasından kurtulmak için ilk önemli adım olan Anayasa değişikliğine karşı çıkan DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, CHP Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile aynı söylemi kullanmıştı. Kemal Kılıçdaroğlu “hayır'da hayır vardır” demişti, Çelebi ise, ‘hayır'lı olsun' diyerek aynı yoldan yürüdü.
- YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan: Ömer Faruk Eminağaoğlu'ndan, YARSAV Genel Başkanlığı görevini devralan Tarhan, süreç içersinde Ergenekonculara verdiği destek ile gündem geldi. Referandum sürecinde ‘hayır' cephesinde yer alan Tarhan, Yargıya yönelik reformlara karşı çıkmasıyla da tanınıyor.
- DSP eski Genel Başkanı Zeki Sezer: CHP ile seçim ittifakına girmesi için 2007 yılında yapılan Cumhuriyet mitinglerinde baskı altına alındı. Mitinglerin hemen ardından CHP ile ittifak yaparak seçimlere gitti. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı adaylığına muhalefet eden isimler arasında yerini aldı. Başörtüsü yasağının kaldırılmasını öngören Anayasa değişiklik paketinin gündemden çıkarılmasını isteyen Sezer, Rahşan Ecevit'in isteğiyle Nisan 2009'da DSP'den istifa etti.
- Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen: Sürekli skandal uygulamaları ile gündeme gelen DSP'li Büyükerşen, binlerce sokak ve cadde isimlerini değiştirdi. Eskişehir'e çıplak heykeller diktiren ve bunu “sanat' olarak nitelendiren Büyükerşen'in cadde ve sokakların yerli isimlerini değiştirerek yabancı isimler vermesi tepkilere neden olurken, sürekli arsa skandalları ile anıldı. Rotary Kulüpleri'nin başkanları ile oldukça samimi görüntüler veren Büyükerşen, toplantı yeter sayısı olmadığı halde İl Genel Meclis toplantısında, projesi dahi olmayan kentsel dönüşüm kararını çıkarması da şaşkınlıkla karşılanmıştı.
- Eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner: Ergenekon-Erzincan yapılanmasında yer aldığı iddiasıyla tutuklanan ve Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin birleştirme planının ardından tahliye edilen Erzincan eski Başsavcısı İlhan Cihaner, yeni HSYK tarafından Adana Cumhuriyet Savcılığı'na atanmıştı. CHP, İlhan Cihaner'in yargılanma sürecinde açıkça taraf olmuştu. CHP Milletvekili Ahmet Ersin hakkında, gizli tanıkları para karşılığında etkilediği gerekçesiyle Erzurum Özel Yetkili Savcılığı tarafından fezleke düzenlenerek Meclis'e gönderilmişti.
- Basın Konseyi Başkanlığı'ndan istifa eden Oktay Ekşi: HES'lerle ilgili köşe yazısında ağır hakaretlerde bulunan ve büyük tepki çeken Hürriyet Gazetesi eski Başyazarı Oktay Ekşi, Silivri'ye giderek Ergenekon sanıklarına verdiği destek ile tanınıyor. Yazılarında sürekli olarak millete hakaret eden Ekşi'ye CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2 hafta önce TBMM Grup toplantısında parti rozetini takmıştı.
- Ergenekon sanığı Mehmet Haberal: TBMM ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etmekle de suçlanan Mehmet Haberal, iddianamelerde Ergenekon yöneticisi olarak geçiyor.
- Ergenekon sanığı Mustafa Balbay: Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan 2. iddianamede “Anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs ve silahlı terör örgütü üyesi olmak”la suçlanıyor. Balbay'ın ağırlaştırılmış müebbet hapsi isteniyor.
- Ergenekon Sanığı Tuncay Özkan: 23 Eylül 2008'de Ergenekon operasyonunun 8. dalgasında gözaltına alındı, örgüt üyesi olduğu iddiasıyla tutuklandı.
- Ses Sanatçısı Edip Akbayram: İkinci Ergenekon iddianamesinde, Ergenekon Terör Örgütü'nün eylemleri arasında gösterilen Cumhuriyet mitinglerinde verdiği konserlerle gündeme geldi. Akbayram, Ergenekon operasyonu kapsamında ÇYDD Başkanı Türkan Saylan ve üniversite rektörlerinin gözaltına alınmasından dolayı utanç duyduğunu söyledi.
- Tiyatrocu Müjdat Gezen: Ergenekon sanıklarının serbest bırakılması için imza kampanyası başlattı. Yetmedi her fırsatta Ergenekonculara övgüler dizen açıklamalara imza attı. Silivri mahkûmlarının hayatlarını anlatan film için de çalışmalara başladı.
- Sinemacı Tarık Akan: Ergenekon davasına karşı duruşu ile dikkat çekti. Ergenekon üssüne dönen İşçi Partisi'nin yayın organı Aydınlık dergisine verdiği mülakatta Ergenekon sanıklarına övgüler dizerken, Silivri'nin boşaltılması için başlatılan kampanyalarda aktif görev aldı.
ASLAN DEĞİRMENCİ/AKİT