Kendi Kanınızdan Gelen Mucize Tedavi PRP
Özel Ursu Hastanesi PRP Uzmanı Dr. Tufan Özdem, PRP Yöntemiyle ilgili merak edilenleri anlattı.
PRP Nedir?
"Platelet Rich Plasma" platelet (trombosit) yönünden zenginleştirilmiş plazma uygulamasının kısaltılmış adıdır. Bu hücreler vücudumuzda bir hasar veya yaralanma halinde ilk olarak o bölgeye hücum eden ve iyileşme sürecini başlatan yapılardır. Aynı zamanda salgıladıkları büyüme faktörleri sayesinde doku onarımı için gereken diğer kan hücrelerini de o bölgeye çekerek doku hasarının iyileşmesini hızlandırırlar. Kısaca kanın pıhtılaşmasını sağlayarak vücuttaki onarımı sağlayan bu hücreler vücutta oluşan herhangi bir hasar durumunda doku onarımını sağlamaktadır. Tedavi de sadece hastanın kendi kanı (otolog) kullanıldığı için çok doğal ve güvenilir bir yöntemdir, hiç bir yan etkisi veya alerjik reaksiyon gözlenmez.
PRP Yönteminde amaç nedir?
Hastadan alınan az miktardaki kanın özel santifrujlerden geçirilerek bileşenlerine ayrıştırılması ve elde edilen "platelet yönünden zenginleştirilmiş plazmanın" yine aynı kişinin doku hasarı bulunan bölgelerine enjeksiyon yoluyla geri verilmesi işlemidir. Ayrışmış hücreler normalden 3-5 katı kadar daha fazla yoğunluğa sahiptir. Yani bu uygulama ile doku hasarını tamir eden hücrelerin miktarı 3-5 katına kadar arttırılarak normal kan akımı ile elde edilen iyileşmeden çok daha hızlı bir iyileşme sağlanmaktadır. Vücuda enjekte edildiği bölgelerde kök hücreleri ve büyüme faktörlerini de uyarıp, aktif hale geçirerek dokuların yenilenmesini hızlandırmaktadır. Kısaca bu uygulama ile hasar görmüş dokuların iyileşmesi için ihtiyaç duyulan kan hücreleri kısa yoldan miktarı 3-5 kat kadar arttırılarak hedef bölgeye ulaştırılmaktadır.
PRP Uygulaması nasıl yapılır?
Uygulama gayet kolay olup ayrıştırılan hücreler enjeksiyon yoluyla tekrar hasarlı dokunun olduğu bölgeye verilmektedir. Enjeksiyon sırasında ağrı oluşumunu önlemek için ciltte soğutma veya lokal anestezik uygulamaları yapılmaktadır. Kanın alımından uygulama sürecine kadar steril ortamlarda çalışılmakta ve oluşabilecek enfeksiyon riski minimale düşürülmektedir. Uygulama sonrasında hastaya dikkat etmesi gereken konularda ayrıntılı bilgi verilmekte, sonrasında aylık enjeksiyon ve kontrollere düzenli olarak devam edilmektedir. Uygulama süresi yaklaşık 1 saat civarındadır. Bu nedenle randevu alınarak yapılmaktadır.
PRP Uygulaması ile sonuç ne zaman alınır?
Uygulama kesinlikle ağrı kesici bir uygulama olmayıp, hiç bir ilaç kullanılmamaktadır. Doku hasarının iyileşme süreci kısalacağı için zaten hastanın ağrıları da buna paralel olarak günler içinde azalacaktır. Yapılan her uygulama sonrası o ay içinde yaklaşık en az % 20-30 iyileşme ve ağrılarda azalma beklenmektedir. Bu iyileşme % 50 civarında da olabilmektedir. 3 seanslık bir PRP kürü sonrası iyileşme % 60-100 arasında olmaktadır. İyileşme kalıcı olup ilaç enjeksiyonları gibi 5-6 ay sonra ağrılar tekrarlamamaktadır. İyileşme süreci hastanın rahatsızlığı, yaşı ve genel durumu ile de yakından ilişkilidir. Bu konudaki ayrıntılar tedaviye başlamadan önce doktorunuz tarafından size anlatılacaktır.
PRP Seansları kaç günde bir, kaç kez uygulanır?
Uygulama seans sayısı ve süresi hastalığın türüne, doku hasarının büyüklüğüne, hasta yaşına, hastanın genel durumuna ve diğer kronik hastalıkların varlığına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Klasik olarak kas iskelet sistemi rahatsızlıklarında uygulama ayda 1 kez, 3 ila 5 defa tekrarlanır. Gerekli görülen durumlarda 6 ay ve 1 yıl sonra birer uygulama da yapılabilir.
PRP uygulama alanları nelerdir?
Tıpta son yıllarda çok geniş bir kullanım alanı oluşan PRP uygulaması kas iskelet sistemi hastalıklarından, cilt gençleştirmeye, saç ekimi sonrası uygulamalardan, diş hekimliğinde implant uygulamalarına destek amaçlı olarak kullanılmaktadır. Biz hastanemiz bünyesinde FTR bölümü olarak kas iskelet sistemi rahatsızlıklarında yaygın olarak uygulama yapmaktayız. Son 1 yıl içinde yaklaşık 600 vaka üzerinde yaptığımız uygulamalarda % 80-90 başarılı sonuçlar aldık ve bunların geri dönüşümünü takip ettik. En sık uygulamalarımız;
Diz hastalıkları (kireçlenmeler, menisküs lezyonları, bağ lezyonları)
Bel ve Boyun fıtıklarının tedavisinde
Omuz hastalıklarında (kireçlenme, yapışıklık, kas ve tendon hasarlarında)
Dirsek ve kol ağrısında (tenisçi ve golfçu dirseği, kas ve tendon lezyonlarında)
Topuk dikeni tedavisinde
Tüm yumuşak doku travmalarında, tendon ve kas hastalıklarında
Kırık sonrası oluşan eklem hareket kısıtlılığı ve ağrılarının tedavisinde
Ayak bileği iç ve dış yan bağların burkulma yaralanmalarında
Aşil (topuk) tendonu yaralanmaları sonrası iyileşmenin hızlandırılması için
Kırık iyileşme sorunu olanlarda ve kemik yapıda oluşan ödemin iyileşmesini
hızlandırmak için
El bileğinde oluşan tendon, bağ ve yumuşak doku hastalıklarında.
Sporcu yaralanmalarında, bağ tendon ve kas zorlanma, gerilme, burkulma ve
yırtıklarında.
PRP kimlere uygulanmaz?
Hastanın kan değerleri ve vücudunda her hangi bir enfeksiyon varlığı olup olmadığı uygulama öncesi araştırılmalıdır. Pıhtılaşma bozukluğu olanlarda, trombosit sayısı düşük olanlarda, tedavi edilecek bölgede enfeksiyonu olanlarda, ateşli hastalıklarda, kronik karaciğer hastalıklarında ve heparin ya da warfarin gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullananlarda uygulama yapılmaz. Doktoru tarafından tüm bu konularda ayrıntılı şekilde incelenmeli ve hastaya bilgi verilmelidir. Hastalık yoktur, hasta vardır mantığı ile yaklaşım yapılmalı ve uygulama yapılacak kişi tümüyle değerlendirilerek tedavisi planlanmalıdır. Bu noktada hasta, doktor seçimini çok iyi yapmalı ve tecrübeli, PRP konusunda deneyimli bir hekimle görüştükten sonra uygulama yapmaya karar vermelidir.
PRP Uygulamalarının Ücreti ne kadardır?
Uygulama bölge sayısına ve kişinin rahatsızlığına göre değişmekle beraber seans başına 250 - 500 TL arasında değişmektedir. Uygulamada kullanılan yurt dışından gelen kitlerin fiyatları oldukça yüksek olup asıl maliyet buna göre değişmektedir. Uygulama batıda çalıştığımız hastanelerde çok daha yüksek olup seans başına 500 2000 TL ye yakındır.
Haber: Mustafa Akkuş