Kıbrıslı turizmciler Urfada
Şanlıurfa’ya BORA Jet’in yaptığı bölgesel uçuşların ardından kente gelen turist sayısının artırmak ve turizm potansiyeli hakkında bilgi vermek amacıyla Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) ve BORA Jet, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) bulunan turizm acentelerine yönelik bir toplantı düzenledi.
ŞUTSO Toplantı Salonu’nda yapılan turizm bilgilendirme toplantısına Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, ŞUTSO Başkan Yardımcısı Cem Göncü; Bora Jet Acenteler ve Satış Geliştirme Müdürü Murat Ulaşmış ve KKTC turizm ve seyahat acentelerinin temsilcileri ile Kıbrıs’ta görev yapan gazeteciler katıldı.
ŞUTSO tarafından Şanlıurfa tarih ve turizmiyle ilgili sunumun yapıldığı toplantıda Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, ŞUTSO Başkan Yardımcısı Cem Göncü; Bora Jet Acenteler ve Satış Geliştirme Müdürü Murat Ulaşmış birer konuşma yaptı.
Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, KKTC Maliye Bakanı ile birlikte misafirleri Şanlıurfa’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getrdi. Şanlıurfa’nın tarihi, turistik, kültürel ve ekonomik önemine değinen Vali Nuri Okutan, “Şanlıurfa’yı KKTC’nin güzel kentleriyle de kucaklaşarak, omuz omuza daha iç içe yeni güzelliklere hep birlikte kavuşacağı kanaatindeyim. Çünkü Şanlıurfa deyince üretim gücünün yanında; Türkiye’de üretilen fıstığın yüzde 52’sini, mercimeğin yüzde 40’ını, arpa ve buğday’ın yüzde 10’unu Şanlıurfa üretiyor. Sulanabilir arazinin 900 hektara çıkmasıyla birlikte hem ürün deseni değişecek, hem de üretim miktarı değişecek. Birinci organize sanayimiz kurulmuş durumda; ikinci organize sanayimiz de tam 11 bin dekar üzerinde kuruluyor ve çok yeni yatırımlar geliyor buraya. Kültür ve turizmde çok ciddi gelişmeler söz konusu. Şu anda geceleyen turist sayısı yılda 500 bin civarında biz bunu 5 milyona çıkarmayı hedefliyoruz. Çok ciddi uluslararası zincirlere sahip oteller şimdi burada yer ediniyorlar. Yeni oteller de açılmaya başlıyor” dedi.
Vali Okutan, Şanlıurfa’nın çok önemli bir coğrafi özelliğinin de bulunduğuna ifade ederek, “ Bu açıdan baktığımızda Şanlıurfa’nın Musul ve Kerkük’e uzaklığı Kayseri’den daha yakın. Şanlıurfa’nın Bağdat’a olan uzaklığı Ankara’ya; Tahran’a olan uzaklığı da İstanbul’a denk. Şimdi BORA Jet’te devreye girdi. Kardeş şehirler Lefkoşa, Magosa artık bize yarım saatlik mesafede. Dolayısıyla böyle bir coğrafi yakınlığı ve bütünlüğü de söz konusu.”
Şanlıurfa’nın, Suriye şehirleri olan Haseki, Halep, Rakka’yla birlikte ele alınması gerektiğini belirten Vali Nuri Okutan, “Bizim Mardin ve Diyarbakır’a olan uzaklığımız, Rakka iline olan uzaklığımızdan fazla. Haseki’ye olan uzaklığımız Mardin’e olan uzaklığımıza denk. Bu bakımdan bizi bu illerle birlikte değerlendirirseniz, doğru tanımlayabilirsiniz. Buralarla ilişkilerimiz çok sıkı kurabiliyoruz. Aynı kültürü aynı coğrafyayı paylaştığımız insanlarla daha çok kucaklaşıp, paylaşacağız. Güzellikleri hep birlikte üreteceğimiz kanaatindeyim” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin gelişen yeni konumunda Şanlıurfa’nın Türkiye’ye çok ciddi katkılar vereceğini kaydeden Vali Okutan, “Şanlıurfa bölgeye huzur veren, bölge refahına zenginliğine, kardeşliğine ve barışına ciddi katkıda bulanabilecek bir şehir olma yolunda ilerliyor” dedi.
KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar ise, Şanlıurfa’nın medeniyetin doğduğu ve insanlığın başladığı 11 bin 500 yıllık bir şehir olduğunu belirterek, “İnsanlığın ve medeniyetin başladığı Şanlıurfa’da anavatanımıza yaptığımız yolculuğumuza başladık. O yüzden ben burada çok duygulu anlar yaşadığımı belirtmek istiyorum. Şanlıurfa’nın gelişmekte olduğunu az önceki sunumlarda gördük. İşte bölge devletlerinin ithalat potansiyelinin 400 milyar dolar olduğunu gıda ithalatının ise 2
milyar dolar olduğunu bu haliyle buradaki yapılan yatırımların ne kadar önemli olduklarını bir kez daha görmüş olduk” dedi.
ŞUTSO Başkan Yardımcısı Cem Göncü de, Şanlıurfa’nın turizminin geldiği nokta ve beklentileriyle ilgili bilgi vererek, “Bu program ile hem Kıbrıs’ın hem de Şanlıurfa’nın turizmi ivme kazanacak. Bir süre önce Şanlıurfa’dan Kıbrıs’a, Kıbrıs’tan da Şanlıurfa’ya uçak seferlerini başlatan BORA JET’in çabaları ve Şanlıurfa Ticaret Sanayi Odasının girişimleri tarafından gerçekleştirilen bu programla hedefimiz, daha fazla turisti kentimizde ağırlamak. Şanlıurfa turizminin ivme kazanması için Kıbrıslı yetkilerin bu konuda gerekli desteği vereceğine güvenimiz tamdır. KKTC’nin tarifeli uçuşların önünü açmasıyla Şanlıurfa ile Kıbrıs arasında ciddi bir turist, yatırımcı akını olacaktır. Bunun için de şuana kadar yalnızca üç beş ilin Kıbrıs’a yaptığı tarifeli uçuşlara Şanlıurfa’nın da geçmesi önemli rol oynayacaktır” dedi.
Son olarak Bora Jet Acenteler ve Satış Geliştirme Müdürü Murat Ulaşmış ise, Kıbrıs’a otobüs seferi yapar gibi tarifeli uçak seferlerinin yapılması BORA JET’tin ana hedefi olduğunu vurgulayarak, KKTC ile Türkiye her konuda daha da yakınlaşacaktır. Amaç iki ülke arasındaki ticaretin gelişerek devam etmesi sağlamaktır. BORA JET üstüne düşen görevi yerine gerecektir. Bu noktada BORA JET havayollarına tarifeli uçuş izini verilmesi çok önemlidir. BORA JET kimsenin uçmadığı noktalardan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne uçuş koyarak iki ülke arasındaki bağı kuvvetlendirmek istiyor” dedi.
Bu arada toplantı için Şanlıurfa’ya gelen KKTC Heyeti bugün ve yarın Şanlıurfa’nın tarihi ve turistik yerlerini gezdikten sonra kentten ayrılacak.