Kart aidat ödemeyebilirsiniz

Kart aidat ödemeyebilirsiniz

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, kredi kartı aidatına son noktayı koydu. Kart aidatı ödemek istemeyen vatandaşlara çözüm yolunu gösteren Başkan Bilgin, "Yeni kredi kartı almak için sözleşme doldurup imzalarken sözleşmenin üzerine (Kredi kartı kullanım bedeli ödemeyeceğim.) şeklinde not düşün. Bu not düşüldükten sonra eğer banka kredi kartı vermeyi kabul ederse aidat alamaz" dedi.

AİDAT ALMAYANLA ÇALIŞIN

Başkan Bilgin, bankacılık sektöründeki son gelişmeleri değerlendirdiği basın toplantısında kart aidatlarını değerlendirirken, bankalarla vatandaş arasında imzalanan kredi kartı sözleşmelerine Borçlar Kanunu gereği karışamadıklarını söyledi. Kart aidatı sorununun ancak vatandaşın sözleşmeye düşeceği notla çözülebileceğine işaret eden Bilgin, vatandaşlara kart aidatı almayan, komisyon oranını düşük tutan bankalarla çalışmaları önerisinde bulundu. Bilgin, "Bankaların komisyon ve ücret alması normal. Ancak bir banka 10 lira alırken diğeri 50 lira alıyorsa burada anormallik var" dedi.

DIŞARIDA HAVANIZI ATIN

Bilgin, dünyadaki bankalar krizde zarar açıklarken Türkiye'deki bankaların 20 milyar 75 milyon lira kârla 2009'u kapattığını belirtirken, bankalara, "Dünya bankalarına havanızı atabilirsiniz" mesajı gönderdi. Bilgin, basın toplantısını "nazar boncuğu" slaytıyla tamamladı.

Bazı bankaları kredide not ettik

İsimleri bizde saklı bazı bankalar, kriz döneminde maalesef firmaların ya kredilerini geri çağırdılar ya da teminat artışı isteyerek firmaları zor durumda bıraktılar. Bu bankalar not edildi ve gerekli yerlerle bilgiler paylaşıldı. Bu ülkeye inançları olanlar ve olmayanlar ortaya çıktı.

** Bazı yabancı bankalar Türkiye'yi üçüncü dünya ülkesi gibi gördü. Deneyimli yönetici getirmedi. Türk yöneticilere güvenmedi. Türkiye'yi bu kadar küçümseyenler ceremesini çektiler. Türkiye kolay bankacılık yapılan bir ülke değil.

** Bankalar keyif çatmıyor. Ellerinde iyice şişen nakdi kullandıracak müşteri arıyorlar. Bugüne aldanıp Boğaz'da keyif çatan bankalar, sonucu bilançolarında görürler.

30 milyonla banka olmaz

Ekonomisi bizden 20-30 yıl geride olan Suriye'de bile banka kuruluş sermaye şartı 200-300 milyon dolarken bu ülkede 30 milyon sermayeyle bankacılık yapılamaz. Yaptırmayız. Önemli olan güç, itibar, maceraya girmeme ve bu ülkeye inançtır.

** Eğer bir banka 5. viteste aynaya bakmadan önündeki virajdan habersiz gidiyor ve lastikleri de kötüyse biz ona ‘dur' deriz.

**  Devletin elinde kamu bankası kalsın. Ancak anasözleşmeleri değiştirilerek büyük ölçekli kredi vermeleri engellenmeli / BUGÜN