Karataş:İnsan Hakları dokunulmaz,devredilmez

Cumhuriyet Halk Partisi Şanlıurfa İl Başkanı Ferhat Karataş, 10 Ocak Dünya İnsan Hakları Günü ile ilgili parti binasında yaptığı basın açıklamasında insan haklarının dokunulamaz, devredilemez, ertelenemez bir bütün olduğunu söyledi.

Karataş:İnsan Hakları dokunulmaz,devredilmez

Karataş açıklamasında şu sözlerine yer verdi:

“Bugün, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilişinin 64. yıldönümü. İkinci Dünya Savaşının hemen sonrasında savaşan devletler, insanlığın iki büyük savaştan edindiği acı deneyimlerden yola çıkarak ortak bir değerler sistemi oluşturmuştur,İnsan Hakları, 10 Aralık 1948 yılında kabul edilmiş böylece insanlık, çağdaş dünyanın en temel insan hakları belgesine kavuşmuştur. Süreç içinde tüm dünyada insan hakları anlayışında önemli gelişmeler olmuş ve Evrensel Bildirge daha gelişkin pek çok uluslararası ve bölgesel insan hakları belgesine kaynaklık etmiştir. Bu sayededir ki artık günümüzde toplumların ulaştığı uygarlık düzeyi "insan hakları" ölçütü ile değerlendirilir hale gelmiştir.

Buna karşın günümüzde, özellikle ABD'nin 11 Eylül 2001'de yürürlüğe koyduğu ve başta AB olmak üzere dünya çapında benimsenen, insan haklarını "güvenlik" gereklerine feda etmeyi öngören terörle mücadele konseptinin yarattığı "küresel olağanüstü hal" nedeniyle uygarlık değerlerinin çiğnendiği, insan hakları açısından kazanımların gerilediği, ihlallerin arttığı kaygı verici bir sürecin içine girilmiştir.”



BÖLGEDE BELLİ BAŞLI BAZI GELİŞMELER

Karataş açıklamasının ilerleyen cümlelerinde 2012 yılında, insan hakları ihlalleri açısından öne çıkan belli başlı gelişmeleri de sıraladı.

Suriye olaylarına değinen Karataş, Türkiye’nin yanı başında yaşanan insan hakları kıyımının bir an önce son bulmasını diledi ve bölgedeki gelişmeleri şu konu başlıkları altında sıraladı:

“- Komşumuzda ki Suriye iç savaşı nedeniyle Suriye halkı, başta yaşam hakkı ve işkence yasağı olmak üzere en temel haklardan yoksun duruma gelmiştir.

-  Ortadoğu'da İsrail'in Filistinlilere yönelik uygulamaları nedeniyle ağır insan hakları ihlalleri yaşanmaktadır.

- 2012, ülkemizde de insan hakları açısından ciddi sorunların yaşandığı bir yıl olmuştur.

Bir yandan AB kriterlerine uyum amacıyla yapılmaya çalışılan göreli ve kısmi iyileşmelere son verilirken diğer yandan otoriter yönelimlerde ve insan hakları ihlallerinde, yaşam hakkı, düşünce ve ifade özgürlüğü olmak üzere bu hakları engellemede bir tırmanış yaşanmıştır. Özellikle ayrımcılığın, ırkçı ve milliyetçi tutum ve davranışlar, ötekileştirme ve farklı olana tahammülsüzlüklerin resmi ve sivil bir kısım toplumsal kesimlerce refleks haline getirilmesi sonucu bazı istenmeyen olaylar olmuştur.

- Ülkemizin sorunu olan Kürt sorunu ile ilgili Barış dilinden vaz geçilerek Savaş dilinin kullanıldığı bir yıl olmuştur.

- Uludere (Roboski) olayı ile ilgili bir gelişme olmamış sorumlular ortaya çıkarılmamıştır.

-Terörle Mücadele Yasası (TMY) ile Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu'nun (PVSK)

. Kolluk kuvetlerinin "dur" ihtarına uymadıkları gerekçesiyle öldürülmeler olmuştur

-  2012 yılı içinde de düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğüne yönelik kısıtlama ve yasaklamalar devam etmiştir. Bu çerçevede Siyasetçi, Milletvekilleri, Belediye başkanları ,gazeteci, yazar, insan hakları savunucusu, öğrenciler vb. çok sayıda kişi tutuklanmış veya davalar açılmış, dergi ve kitaplar toplatılmıştır.

- STK ların, faaliyetlerine yönelik toplantı ve etkinlikler engellenerek, merkez veya şubelerine baskınlar düzenlenip.  STK ların yönetici ve üyeleri, bu sıfatları veya dernek faaliyetleri nedeni ile baskı, soruşturma ve yargılamalara maruz kalmıştır..

-Kolluk güçlerinin, barışçıl gösterilerde orantısız güç ve şiddet kullanması ve cop, dayak, biber-gazı gibi uygulamaları önceki yıllarda olduğu gibi artarak devam etti. - Adil yargılanma. Yargılama sorunu olup,  Savunma Baskı altındadır.

- Alevi yurtaşların sorunları devam etmektedir.



- Türkiye'de halen mevcut  cezaevinde toplam yüzde yirmi doluluk oranı ile tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır.

- Şanlıurfa Cezaevinde 13 vatandaşımızın yanarak ölümü olayı aydınlatılamamıştır.

-  Yenilenmesi düşünülen anayasa, her türlü ayrımcılığı yasaklayan, yurttaşların temel hak ve özgürlüklerini, çalışanların ekonomik ve sosyal haklarını, doğal ve kültürel çevre ve varlıkların korunmasını güvence altına alan bir niteliğe sahip olmalıdır”

Karataş basın açıklamasını “İnsanların düşüncelerini özgürce ifade edebildiği, hukuksuz yarğılanmalarının olmadığı, cağdaş demokratik bir Türkiye özlemiyle 10 aralık Dünya insan haklarının gününü kutluyorum” diyerek bitirdi.