Kaçıranlar Üzülmesin! Yapı Kayıtta Süre Uzartıldı

Tüm Türkiye'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca uygulamaya konulan İmar Barışı düzenlemesi ile 8 buçuk kişinin başvurduğu Yapı Kayıt Belgesinde herkesi ilgilendiren süre ile ilgili karar Resmi Gazetenin bugünkü sayısında Cumhurbaşkanı Vekili Fuat Oktay'ın imzasıyla uzatıldı.

Kaçıranlar Üzülmesin! Yapı Kayıtta Süre Uzartıldı

Cumhurbaşkanı Vekili Fuat Oktay'ın imzasıyla Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayınlanan karar ile Yapı Kayıt Belgesi almak. üzere 15/612019 tarihine kadar başvuruda bulunmuş olanların yapi kayıt bedeli ödeme süresi; yapı kayıt bedelinin en az %25`inin 3337/2019 tarihine kadar peşin olarak, kalan kısmının ise takip eden aylarda taksitli olarak ve her ayın birinde kalan kısmın %2 oranında artırılması suretiyle hesaplanacak miktarın yatırılması şartıyla 31/12/2019 tarihine kadar uzatıldı.

3 1/12/2017 tarihinden önce yapılmış ruhsatsız veya ruhsat ve eklerim: aykırı yapılar için
Yapı Kayıt Belgesi almak üzere başvuruda bulunmuş olanların yapı kayıt bedeli ödeme
süresinin uzatılması hakkındaki ekli Kararın yürürlüğe konulmasına, 3194 sayılı İmar
Kanununun geçici 16 ncı maddesi gereğince karar verilmiştir.

MADDE 1- (1) 3l/Iîf2017 îarihinden önce yapılmış ruhsatsız veya ruhsat ve ekierine
aykiri yapılar için Yapı Kayıt Belgesi almak. üzere 15/612019 tarihine kadar başvuruda
bulunmuş olanların yapi kayıt bedeli ödeme süresi; yapı kayıt bedelinin en az %25`inin
3337/2019 tarihine kadar peşin olarak, kalan kısmının ise takip eden aylarda taksitli olarak ve
her ayın birinde kalan kısmın %2 oranında artırılması suretiyle hesaplanacak miktarın
yatırılması şartıyla 31/12/2019 tarihine kadar uzatılmıştır.

Yürürlük

MADDE 2- (1) Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme

MADDE 3- (l) Bu Karar hükümlerini Cumhurbaşkanı yikütür.

Yapı Kayıt Belgesi Nedir, Nasıl Alınır?

E-Devlet üzerinden yapılan İmar Barışı başvurusuyla mevzuata aykırı veya kaçak yapıların kayıt altına alınabilmesi mümkün oluyor. Uzmanlar imar affı ile imar barışı arasındaki keskin farka dikkat edilmesi noktasında uyarıyor. Nitekim yürürlükteki uygulamanın “af” değil bir “uzlaşı” olduğunun altı önemle çiziliyor.

Örneğin kamu arazisine yapılan bir konut veya vatandaşın kendi mülkiyeti olan ama tapuda TARLA diye geçen bir taşınmaza ruhsat almadan inşa ettiği bir yapı imar barışının çözüme kavuşturmayı arzuladığı sorunlar arasında yer alıyor.

Yapının ölçümü yapılıp ve fotoğraflandıktan sonra internet ortamında başvuru yapılabilmesi İmar Barışı uygulamasının en çok takdir edilen yönlerinden…

Yapılan başvuru onaylayıp, ekranda tahakkuk ettirilen ücret ödendikten bir süre sonra vatandaşlar e-devlet üzerinden ıslak imzayla eş değer karekodlu Yapı Kayıt Belgesini bilgisayarına indirerek çıktısını alabiliyor.

Peki alınan bu belgenin mahiyeti nedir? Biraz da bunu irdeleyelim.

Yapı Kayıt Belgesi Tapu Yerine Geçer Mi?
Tapu, söz konusu taşınmazın niteliğini ve sahibini gösteren resmi bir belgedir. Diğer bir deyişle taşınmaz üzerindeki mülkiyet hakkının en kati delilidir. İmar barışı kapsamında alınan yapı kayıt belgesi ise kayıt dışı (kaçak) olan bir yapının artık resmiyet kazandığını “kayıt altına alındığını” gösterir.

Yapının başvurunuzla kayıt altına alınmış olması başvuran olarak sizlere maik sıfatı kazandırmamaktır. Bu nedenle Yapı Kayıt Belgesi’ni tapuyla eş değer görmek, tapu yerine geçtiği ifade etmek büyük bir yanılgıdır. Yapı kayıt belgesi KESİNLİKLE tapu yerine GEÇMEZ.

Yapı kayıt belgesinin tapuya dönüşmesinin mümkün olup olmadığı, nasıl dönüşeceği, işlem adımları ve benzeri konularda ise deyim yerindeyse tam bir ‘bilgi kirliliği’ mevcut. Fakat şunu net bir şekilde ifade edebiliriz ki her yapı kayıt belgesinin tapuya dönüşemeyeceği aşikar.

Yapı kayıt belgesinin tapuya dönüşümü konusunda en sağlıklı bilginin tapu müdürlüklerinden veya CİMER yoluyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınabileceğini düşünüyoruz.

Bu noktada ister istemez vatandaşın gelirine nispeten yüklü miktarlarla edinilen yapıt kayıt belgesinin ne işe yarayacağı akıllara takılıyor. E-Devlet üzerinden alınan yapı kayıt belgesi ile yapınıza elektrik, su, doğalgaz vb. aboneliklerine başvurma hakkınız doğuyor.