Karakoyun Dere Yatağının Korunup Tescil Edilmesi İstendi
Yazarımız Yasin Küçük Şanlıurfa Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne dilekçe ile başvuruda bulunarak, 525 yılında dünyada ilk kez insan eliyle yapılan yaklaşık 1500 yıllık bu Karakoyun taşkın koruma deresinin 2823 sayılı kanuna göre koruma altına alınıp, en, uzunluk ve derinlik hesaplarının doğru yapılıp, Karakoyun deresinin ve yatağının korunmasını ve tescil edilmesini talep etti.
Konu ile ilgili olarak Şanlıurfa Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünde verilen dilekçenin örneği şu şekilde:
Bilindiği üzere Urfa tarihi incelendiğinde İlk Su Baskını; 201 Kasım’ında Urfa tarihinin ilk büyük su baskını meydana gelir. Bu tufanda 2.000’den fazla insan boğularak veya enkaz altında kalarak can verir. Hıristiyanlar Kilisesi ve Kraliyet Sarayı da yıkılır. Bu olaydan sonra Kral VIII. Büyük Abgar (Ma’nu oğlu), yazlık ve kışlık olmak üzere iki saray yaptırır. Kışlık saray kalede yapılmıştır. Devamında Mayıs 303 yılındaki bir su baskını ile kentin surları ikinci kez yıkılır. Urfa, Nisan 413 yılının Nisanında üçüncü kez su baskınına maruz kalır. Su baskını bu kez büyük ölçüde maddi hasara yol açar.
Nisan 525’de dördüncü bir su baskını daha korkunç bir şekilde Urfa’yı yakalar. Akşam vakti olduğundan halkın bir kısmı yemek başında, bir kısmı da hamamlarda bulunuyordu. Süryâni Mar Yeşua’ya göre, bu felakette 30.000 insan ölür. Bu sayı kentin nüfusunun yarısı demekti. Bizans İmparatoru Jüstinyen, kentin imarı ve kent içinden geçen Daysan (Skirtos, günümüzde Karakoyun) Nehri’nin mecrasını değiştirmek için birçok mühendis ve işçi gönderir. Nehrin akış istikameti değiştirilir; suyun dere yatağından geçişini kontrol altına alan ve risk ihtimalini ortadan kaldıran küçük bir baraj daha doğrusu taşkın önleme duvarı da yapılır. Bu duvarın kalıntıları günümüzde mevcuttur. Bu arada kentin surları da sağlamlaştırılır.
1985 yılında yaşanan bir başka sel felaketinde balıklıgöl sular altında kalmış ve en az bir vatandaşımız ölmüştür. Son olarak mart’ta yaşanan sel felaketinde birçok kişi vefat etmiştir. Nisan 525’te Daysan (Skirtos, günümüzde Karakoyun) Nehri’nin mecrasını değiştirmek Nehrin akış istikameti değiştirilir; suyun dere yatağından geçişini kontrol altına alan ve risk ihtimalini ortadan kaldıran küçük bir baraj daha doğrusu taşkın önleme duvarı da yapıldı. Karakoyun deresinin yatağı yıllar içinde doğa ve insan ihmalkârlığı ile tabanı dolduruldu ve derenin yatağı da küçültüldü, bu durum yağışlarda sel ve taşkınlara sebep oldu.
525 yılında dünyada ilk kez insan eliyle yapılan yaklaşık 1500 yıllık bu Karakoyun taşkın koruma deresinin 2823 sayılı kanuna göre koruma altına alınıp, en, uzunluk ve derinlik hesaplarının doğru yapılıp, Karakoyun deresinin ve yatağının korunmasını ve tescil edilmesini talep ediyorum.
Eğer istenirse Karakoyun dere yatağıyla ilgili eski fotoğraf ve doküman arşivimde bulunmaktadır, bunları paylaşabilirim. 3071 Sayılı dilekçe kanunu çerçevesinde dilekçe hakkında gereğinin yapılıp tarafıma bilgi verilmesi hususunda gereğini arz ederim. 03.04.2023