Kaos planı ters tepti
BDP'nin boykot, CHP'nin protesto eylemi ile baskı kurarak sonuç alma çabası, kendi tabanlarında bile karşılık bulmadı... CHP, “BDP'nin Türk versiyonu” olmakla suçlandı... Siyasiler ve STK'lar, “Lafı bırakın, öneri getirin” çağrısında bulundular.
İSTİHBARAT SERVİSİ
BDP'nin boykot, CHP'nin protesto eylemi ile baskı kurarak sonuç alma çabası, kendi tabanlarında bile karşılık bulmadı. CHP, “BDP'nin Türk versiyonu” olmakla suçlandı. Siyasiler ve sivil toplum kuruluşları, “Lafı bırakın, öneri getirin” çağrısında bulundular.
AVUKATLAR, CHP'NİN YEMİN ETMEME KARARINI PROTESTO ETTİ
Dün, “Yargıda Reform Grubu” üyesi bazı avukatlar, tutuklu milletvekilleri nedeniyle CHP'nin TBMM'de yemin etmeme kararını protesto etti. Sultanahmet'teki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan grup adına açıklama yapan Avukat Serhat Şendilmen, sorunun çözümü adına atılacak adımların rasyonel olması gerektiğini belirterek, alınan kararın, çözümün en önemli adresi olan TBMM'yi by-pass etmeye yönelik olduğunu öne sürdü. Alınan kararın vatandaşın tercihi olmadığını belirten Şendilmen, şunları kaydetti: “Vatandaş, vekillerini Meclise sorunları kriz haline getirsin diye değil, kendi sorunlarına çözüm bulsun diye göndermiştir. Sorumsuz davranışları, halkı aldatarak kışkırtmaya ve seçmenin iradesini sakatlamaya yöneliktir. Halk, iradesini sakatlayan partileri ve temsilcilerini ‘Gün olur devran döner' anlayışı içerisinde bir sonraki seçim dönemini sabırsızlıkla bekleyecek ve sandıkta cezayı kesecektir. Alınan bu kararların arkasında karanlık odakların bulunduğu kuşkusu yoğundur. YSK'nın hazırladığı ortama BDP ve arkasından CHP renk katmıştır. Birbirinden çok farklı tabanları ve siyasi söylemleri olan bu iki partinin aynı yolun yolcusu olması ironiden daha başka anlamlar taşımaktadır.” Bu yapılanların Meclisin yeni bir anayasa yapmasını engellemek için olduğunu ifade eden Şendilmen, “Anamuhalefet liderinin mevcut sorunun çözümü için ‘Kanuna gerek yok. Başbakan isterse çözer' demesi vicdanları yaralamıştır” dedi.
HukukÇular: Meclisi boykot etmek millet iradesine şantajdır
Avrasya Hukuk ve Demokrasi Derneği İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Turcan ise BDP'nin Meclisi, CHP'nin de yemin törenini boykot etmesiyle ilgili, “Genel seçimler sonrası milletin büyük umutları varken Meclisi ve yemin törenini boykot etmek, millet iradesine şantaj yapma, seçimi bloke etme çalışmasıdır” dedi. Turcan, şöyle devam etti: “12 Haziran seçimlerinden sonra oluşan yeni TBMM'den halkın büyük beklentileri varken, ülkenin enerjisini, zamanını boşa harcayanları tarih yargılayacaktır.” Turcan, terör suçundan tutuklu sanıkların milletvekili adayı gösterilerek demokrasinin zorlanmasını insanların hayretle izlediğinin altını çizdi.
CHP'LİLER BİLE İSYAN ETTİ
CHP'li vekillerin, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'ndeki yemin törenine katılmaması parti tabanında da tepkilere neden oldu. CHP Eski Erzurum İl Başkan Yardımcısı Raci Körükler, CHP'li vekillerin Mecliste yemin etmemelerini, ‘milli iradeye karşı yapılmış bir saygısızlık' olarak niteledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve yemin etmeyen vekillerin tarih karşısında hesap vereceklerini söyleyen Körükler, milletin iradesiyle seçilip parlamentoya giren vekillerin yemin törenine katılıp yemin etmemelerinin affedilebilecek bir davranış olmadığını dile getirdi. Körükler, “Meclis'e girip yemin etmemek bu millete karşı yapılmış büyük bir terbiyesizlik. Milletin iradesine CHP'li vekillerin yaptığı saygısızlık, parti tabanında hayal kırıklığına neden oldu. CHP belirli bir azınlığın eline geçti. Halkın partisinin, milletin Meclisinde yemin etmemesi CHP'nin kendisini ve milli iradeyi inkar etmesidir. Kınıyoruz” dedi.
CHP, BDP'nin Türk versiyonu oldu
Eski İzmir Milletvekili Recai Birgün de CHP'nin bu tutumuyla BDP ile aynı çizgide yer aldığını söyledi. BDP'nin toplumda gerginlik oluşturarak Meclisi tıkamak için her türlü yola başvurduğunu ifade eden Birgün, bugün CHP'nin aynı rolü üstlendiğini ifade etti. BDP'nin Kandil ve İmralı'dan, CHP'nin ise Ergenekon'dan aldığı emirle hareket eden parti konumuna geldiğini savunan Birgün, anamuhalefet partisi için, “BDP'nin Türk versiyonu. Yarın dağa çıkarlarsa hiç şaşırmam” ifadelerini kullandı. CHP için “BDP ile aynı çizgiye girebileceğini asla beklemiyordum” diyen Birgün, “Çünkü BDP'nin politikası toplumda gerginlik yaratarak toplumu ayrıştırmak, çatıştırmak. Bu zihniyete CHP'nin dahil olacağını tahmin edemiyorum açıkçası. Ancak ben de dahil herkes şaşkın vaziyette. Çünkü insanlar en azından sorunun çözümü için Meclise girmelerini bekliyordu. Ortak bir karar alınırdı. Çünkü seçim mitinglerinde, ‘Çalışacağız, kazanacağız, Meclis'e gelip anayasa da dahil gerekli değişikler için iktidar partisi ile müzakere edeceğiz' diyen CHP'lilerin bu tavrı ortaya koyması şaşırttı” dedi.
YANLIŞ YOLDALAR
Samsun Güven Hukuk ve Tahkim Derneği Başkanı Avukat Yusuf Zotluoğlu, CHP ile BDP'nin boykotla millet iradesini 3 kişinin keyfiyetine tercih ettiği görüntüsü sergilediğini söyledi. Av. Zotluoğlu, Türkiye'ye boşa zaman harcatıldığına vurgu yaptı. Siyasetin siyasi zeminde yapılması gerektiğini dikkat çeken Av. Zotluoğlu, “Bunun da yeri parlamentodur. Bu şekilde yemin etmeyerek mahkemelerin tehdit edilmesi, mahkemelere şantaj yapılmaya kalkılması, ne hukuka ne de siyasetin doğasına uygundur. Mahkemelerden de hiç kimse bu şekildeki şartlara boyun eğmesini beklememeleridir. Mahkemeler üzerinden siyaset yapılmamalıdır. Bu siyasete de zarar verecektir. Halkın iradesinin dışında büyük gayret sergilenmesi, kurtarılmak istenen kişilerin çok güçlü olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.
MHP GRUP BAŞKANVEKİLİ VURAL: 'KILIÇDAROĞLU TUTARSIZ'
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise CHP ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun “tutarsızlık ve tereddütlerin siyasetini yapmaya devam ettiğini” savunarak, “Biz, millet iradesini de satmayız, bize oy veren milyonların iradesini de satmayız” dedi. MHP'nin, kendilerine oy veren milletin iradesini TBMM'de temsil ettiğini ifade eden Vural, “Hukukun siyasallaşması yönündeki baskılara karşı da tepkimizi ortaya koyacağız. O bakımdan bize oy veren milyonların iradesini TBMM'de temsil etme konusunda kararlıyız. Dolayısıyla biz eylemli bir milletvekilliği yapıyoruz” diye konuştu. “Parlamentoya girip yemin etmeyen insanların millet iradesini nasıl TBMM'de temsil edecekleri de ayrı bir sorundur” diyen Vural, “Millet bize oy verdi, TBMM'de olacağız. Yargının güdümlü bir hale gelmesi, bu sürecin Türk demokrasisine zarar verdiği konusundaki mücadelemizi devam ettirmeye kararlıyız. Bu süreç içerisinde bölücülüğü siyasallaştıranlara, bölücülere, bölücü düşüncelerden mahkum olmuş insanlara Meclis yolunu açabilecek hiçbir girişimin içerisinde olmayacağız” dedi.
Yeniakit