KANSER GELİYORUM DİYOR!
Türkiye'de her yıl yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konuluyor. Günümüzde kanser erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir hastalık.
Kanserden korunmak ve sağlıklı bir yaşam sürmek ise vücutta meydana gelebilecek küçük değişiklikleri önemsemekle mümkün olabilir. Kadınlarda en çok meme, rahim yumurtalık, mide bağırsak ve akciğer kanseri görülürken erkeklerde ise en çok akciğer, prostat, mide bağırsak ve deri kanserleri görülüyor.
Onkoloji Bölümü Uzmanlarından Uz. Dr. Yasin SAYICI kanserde erken teşhisin önemine değinerek vatandaşlara bazı önerilerde bulundu.
20 yaşından sonra her kadının her ay adetin 5. ve 7. günleri arasında kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır diyen Sayıcı, şöyle konuştu:
"40 yaşından itibaren bütün kadınlar, herhangi bir şikayeti, risk faktörü veya ailede meme kanseri olmasa dahi yılda 1 mamografi çektirmeli. Kolon kanseri erken teşhisi için 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere yılda 1 kez dışkıda gizli kan testi yapılmalıdır. 10 yılda bir ise kolonoskopi yaptırılmalıdır. 30 - 65 yaş aralığındaki kadınların 5 yılda 1 yaptırılan smear testi sayesinde rahim ağzı kanserinden korunması mümkündür."
"İYİ BESLENİN, GÜZEL DÜŞÜNÜN"
Dr. Sayıcı, düzenli beslenmenin ve olumlu düşünmenin kanser riskini azalttığına dikkat çekerek, "Fast-food ve katkı maddelerinden uzak durun. Spor ve düzenli yürüyüş yapın. Bol su için. Her gün 15 dakika güneşe çıkın. Güzel düşünün, iyi dostluklar kurun" dedi.
Sayıcı; Kanser teşhisinde bazı belirtiler olduğunu ve bu belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
İşte Kanserin 7 belirtisi şöyle:
1 - Açıklanamayan kilo kaybı. Kilo kaybı istem dışında gerçekleşirse, kanserin habercisi olabilir. Birçok insan diet yapmadan kilo verdiği için mutlu olur ancak açıklanamayan kilo kaybı (yaklaşık 5 kilo) veya ani iştah kaybı kanserin en yaygın belirtilerinin başında geliyor. Açıklanamayan kilo kaybı; mide, pankreas, akciğer ve zaman zamanda böbrek kanserlerinde sıkça rastlanan bir belirtidir.
2 - İnatçı yüksek ateş. Bu özellikle lösemi ve lenfoma kanserlerinin ilk belirtileri arasında yer alıyor. Ancak inatçı yüksek ateş ayrıca çok çeşitli enfeksiyonlardan da kaynaklanabiliyor.
3 - Ciltte iyileşmeyen yaralar veya deride değişiklik. Mevcut benlerde kıllanma renk değişikliği ve kanama, deride oluşan asimetrik lekeler, lekelerin sıradışı renklerde oluşması veya lekelerin ortalama bir silgiden daha büyük bir alanı kaplaması, deri kanserinin en öldürücü şekli olan melanomanın belirtisidir.
4 - Yutkunma problemi ve kronik ses kısıklığı. Bunlar dudaklarda iyileşmeyen yaralar, sıradışı kanamalar, ağızda ağrı ve uyuşma, kronik gırtlak iltihabı, ağız kanserinin belirtileri olabilir.
5 - İdrarda kan görülmesi. Bu belirtinin genelde hastalar tarafından ciddiye alınmadığını belirten doktorlar, daha önce hiç görülmemiş bile olsa bunun hasta tarafından idrar yolu enfeksiyonuyla ilgili bir problem sanıldığını belirtiyor. Bu ihtimalle birlikte kanama, mesane kanserinin de belirtisi olabilir ve bir ürolog tarafından kontrol edilmesi gerekir. Mesane kanseri çoğu zaman artık tedavi edilemeyecek safhaya gelinceye kadar farkedilemez. Bunun nedeni de hastaların doktora gitmek için çok beklemelidir. Benzer şekilde dışkıda kan görülmesi de kolon kanserinin önemli belirtilerinden biridir. Ancak dışkıda kan görülmesinin farklı sebepleri de bulunmaktadır.
6 - Açıklanamayan ağrı. Bu, testis kanseri veya kemik kanserinin erken semptomlarından biri olabilir. Tedaviye rağmen iyileşmeyen baş ağrısı, beyin tümörünün habercisi olabilir. Sırt ağrısı, kolon veya yumurtalık kanserini işaret edebilir. Doktorlar, sebebi bilinmeyen ağrıların en yaygın kanser belirtilerinden biri olduğunu belirterek, bu durumda hastaneye başvurulması gerektiğini belirtiyor.
7 - Vücutta şişkinliklerin oluşması veya derinin sertleşmesi, göğüslerde akıntı, göğüs, ve boyunda kitle oluşumu. Göğüs ve testis dahil çok çeşitli kanser türlerinin belirtisidir. Bunlar kanserin erken belirtisi olduğu gibi, kanserin son safhasına da işaret ediyor olabilir.
Dr. Sayıcı son olarak bu belirtiler dışında, "Vücudunuzda yolunda gitmeyen bir şey varsa ve uzun süre devam ediyorsa, bunun normal bir durum olmadığını bilin. Meme, rahim ve kolon kanseri taramalarını ihmal etmeyin. Vücudunuzun sesini dinleyin. Erken teşhis sayesinde hayatınız kurtulabilir" dedi.