Kamu işçisinin ek ödemeleri buharlaşacak!
Av.Hüseyin Kaya 2022 yılı Asgari Ücrete ilişkin Vergi Düzenlemesini Yorumladı; "Devlet işçisini kandırmamalıdır."
Kamuoyuna açıklanan ile yapılan düzenlemenin aynı olmadığını belirten Av. Hüseyin Kaya "Devlet işçisini kandırmamalıdır, söz konusu kanun teklifi düzenlemesinin ivedilikle geri çekilmesi gerekmektedir" dedi.
Av.Hüseyin Kaya 2022 yılı Asgari Ücrete ilişkin Vergi Düzenlemesini Yorumladı;
İşçilerin Fazla Mesaisi, bayram çalışması, her ne ad altında olursa olsun ödenen ek ödemelerin ( TİS farkları da dahil) buharlaşacağını söyledi.
Haber sitemize açıklamalarda bulunan İş Hukuku Uzmanı Av.Hüseyin Kaya Meclise sunulan Gelir vergisi ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinde yer alan Asgari Ücret Vergi Düzenlemesine sonucunda; asgari ücretin çok az dahi olsa üzerinde maaş alan işçilerin ücretlerinin, fazla mesailerinin, bayram çalışmalarının gelir vergisine tabi olacağını ve bu şekilde çalışma yapılmış olsa bile tüm çalışmalarının karşılığının vergiye gideceğini belirtti. Kamuoyuna açıklanan ile yapılan düzenlemenin aynı olmadığını belirten Av. Hüseyin Kaya "Devlet işçisini kandırmamalıdır, söz konusu kanun teklifi düzenlemesinin ivedilikle geri çekilmesi gerekmektedir" dedi.
Av. Hüseyin Kaya tarafından Facebook ve Instagram kanalları üzerinden KAYA HUKUK & DANIŞMANLIK sayfasında yapılan açıklamada;
"2022 yılı asgari ücretle ilgili Meclise sunulan Kanun teklifi ile SADECE ASGARİ ÜCRET ALAN ÇALIŞANLARDAN GELİR VERGİSİ KESİLMEYECEĞİ düzenlemesi getirilmiştir.
Teklifin yüksek ihtimal yasalaşacağı düşünülürse bu durumda fazla mesai yapması nedeniyle brüt ücreti asgari ücretin üzerine çıkacak olan işçilerin hakları vergi kesintisi nedeniyle azalacaktır.
Asgari ücretin gelir vergisi ve damga vergisinden muaf tutulmasına ilişkin bu düzenleme sonrasında;
1- Sadece asgari ücret alanlar, gelir vergisi ve damga vergisinden muaf olacaktır.
2- Her ne isimle ödenirse ödensin, ödenen toplam brüt ücretin, asgari ücretin brüt tutarını aşması halinde, gelir vergisi kesintisi yapılacaktır. (TİS farkları, her ne ad altında olursa olsun ek tazminatlar ve ödemeler)
3- Bu uygulama nedeniyle, ödenen net ücretin, asgari ücretin net tutarının altına düşmesi durumunda aradaki fark işçiye AGİ olarak ödenecektir.
Ancak ;Örneğin Asgari ücret alan bir güvenlik görevlisine aylık 24 saat fazla mesai ödemesi yapıldığında, ödenen brüt tutar 5.838 TL, net tutar ise 4.173 TL olacağından, AGİ desteği ile birlikte bu personel 4.253 TL net asgari ücret almış olacaktır.
Bu durumda Güvenlik görevlisinin yaptığı fazla mesainin karşılığı hiç ödenmemiş olacaktır.
Söz konusu düzenleme fazla çalışma yapan, UBGT günlerinde çalışan, TİS farklarına hak kazanan işçiler için avantajlı değil aksine dezavantajları bulunmaktadır.
Yeni düzenlemeye göre kamu isyerlerinde yürürlükte olan TİS varsa, asgari ücretin brüt tutarını aşacağı için kamuda çalışan işçilerden gelir vergisi kesintisi yapılacaktır, söz konusu düzenleme sadece düz asgari ücretle çalışanlar için avantajlı olup asgari ücretin (çok az dahi olsa) üzerinde ücret tahakkuku olan kamu işçileri için aksine hak kayıplarına yol açacaktır." Konularına değinildi.
Söz konusu düzenlemenin çalışma hayatına nasıl bir etki doğuracağı şu anda belirsiz olup konu haber sitemiz tarafından da yakından takip edilmektedir.
İlerleyen günlerde uygulamanın netleşmesi üzerine siz değerli takipçilerimizi bilgilendireceğiz.