"Kalp demek hayat demektir"

Dünya Kalp Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan Mardin Halk Sağlığı Müdürü Uz Dr. Saffet Yavuz, "İnsan sağlığı demek kalp, kalp demek hayat demektir." dedi.

"Kalp demek hayat demektir"

Mardin Halk Sağlığı Müdürü Uz Dr. Saffet Yavuz, 29 Eylül Dünya Kalp Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu. Kalp ve damar hastalıklarının dünyada bir numaralı ölüm sebebi olduğuna işaret eden Yavuz, 17.3 milyon kişinin kalp ve damar hastalıklar nedeniyle öldüğünü ve bu ölümlerin 7.3 milyonunun ise kalp krizine bağlı olduğunu ifade etti.

“Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümler artıyor”

Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin arttığına işaret eden Yavuz, “2030 yılında 23,3 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Ülkemizde 2013 yılında ölen her 5 kişiden ikisinin kalp-damar hastalığına bağlı nedenlerden öldüğü görülmektedir. Davranışsal risk faktörleri koroner kalp hastalığının yüzde 80’inden sorumludur. Kalp ve damar hastalıklarının çoğu risk faktörleriyle mücadele edilerek engellenebilir.” dedi.

Risk faktörleri

Yavuz, kalp hastalıkları için davranışsal risk faktörlerini şu şekilde sıraladı; “Sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün kullanımı ve alkol kullanımı… Günde 10 sigara içenlerde kanser, kalp krizi ve akciğer hastalığından ölüm riskinin ikiye, 20 tane içenlerde dörde beşe katlandığını gösterilmiştir.”

Kalp ve damar hastalıkları riskini azaltmak için…

Yavuz, “Sağlıksız beslenme ve yetersiz fiziksel aktivite etkisiyle bireylerde kan basıncında yükselme, kan şekeri yüksekliği, kan lipidleri yükselme, fazla kilo ve obezite görülür. Tütün kullanımının bırakılması, diyette tuz kısıtlaması, sebze-meyve tüketilmesi, düzenli fiziksel aktivite, alkol kullanımından kaçınılmasının kalp ve damar hastalıkları riskini azalttığı gösterilmiştir. Ayrıca hipertansiyon, diyabet ve yüksek kan lipidlerinin tedavisi de Kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır. Sosyal ekonomik faktörler ve kültürel değişiklikler (küreselleşme, şehirleşme) toplumun yaşlanması, stres kalp ve damar hastalıklarının diğer belirleyicileridir. Son olarak, her bir bireyin kalp ve damar hastalıklarına yol açan davranışsal risk faktörleri ile ilgili farkındalığının artırılması ve hasta olmamak için riskli davranışlarını olumlu davranışlara değiştirmesi için teşvik edilmesi gerekmektedir.” şeklinde konuştu. (M. Salih Keskin – İLKHA)