Kalp damar hastalıklarının önemi artıyor

Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, sağlıksız beslenme ve yetersiz fiziksel aktivitenin koroner kalp hastalığının yüzde 80'inden sorumlu olduğunu söyledi.

Kalp damar hastalıklarının önemi artıyor

Sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşamın çeşitli kalp damar hastalıklarına davetiye çıkarabileceğini belirten Bursa Halk Sağlığı Müdür Dr. Özcan Akan, risk faktörleriyle mücadele ederek hastalıkların engellenebileceğini söyledi.

Dr. Özcan Akan ‘Dünya Kalp Günü’ kapsamında açıklamalarda bulundu. Kalp ve damar hastalıklarının dünyada bir numaralı ölüm sebebi olduğuna dikkat çeken Akan, “Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin artarak, 2030 yılında 22,2 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2012 yılında tüm dünyada bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı ölümlerin yüzde 46,2’si kalp ve damar hastalıkları nedeniyledir. Bu ölümlerin 7,4 milyonu kalp krizine, 6,7 milyonu inmeye bağlıdır.” dedi.

Türkiye’de 2013 yılında ölen her 5 kişiden ikisinin kalp-damar hastalığına bağlı nedenlerden öldüğü bilgisini veren Akan, “Sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımı koroner kalp hastalığının yüzde 80’inden sorumludur. Kalp damar hastalıklarının çoğu, risk faktörleriyle mücadele edilerek engellenebilir. Risk faktörlerinin kontrolü ile kalp ve damar hastalığı görülme sıklığının yarıya indirilebileceği bildirilmektedir.” şeklinde konuştu.

Kalbiniz için sağlıklı seçimler yapın

Kalp hastalıklarından korunmak için sağlıklı beslenmenin benimsenmesi gerektiğini dile getiren Dr. Akan, “Bol sebze, meyve ve hafif yağlarla desteklenecek diyet sayesinde kandaki yağ oranının dengesi sağlanmalıdır. Yemeklerde mümkün olduğunca az tuz kullanarak, kendinizi az tuzlu yemeğe alıştırmanız yüksek tansiyonu önler ve sizi kalp hastalıklarından korur, hazır yiyeceklerden uzak durarak ve günlük spor egzersizi yaparak kalbinizi koruyabilir, uzun ve sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.” diye konuştu.

Hareketli yaşam tarzı benimsenmeli

Hareketsiz yaşam tarzının kalp ve damar sağlığı açısından risk oluşturduğuna dikkat çeken Akan, “Günümüzde en önemli sorunlarından bir tanesi de hareketsiz yaşam tarzıdır. Bu tür yaşam tarzı kalp damar hastalıklarına davetiye çıkarmaktadır. Bu nedenle kişiler iş hayatları içinde spora ve yürüyüşe zaman ayırmalıdır. Buna imkânı olmayan kişilerin de asansör yerine merdivenleri tercih ederek ve belli mesafelere yürüyerek giderek spor yapabilirler.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)