Kadına şiddet TBMM'ye taşındı

HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) kadına şiddettin nedenleri ile ilgili soru önergesi verdi.

Kadına şiddet TBMM'ye taşındı




Ayhan,  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Ayşenur İslam’ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde; “2014 yılında aile içi şiddete kurban giden kadın sayısı kaçtır?” diye sordu. 


İŞTE İBRAHİM AYHAN’IN VERDİĞİ SORU ÖNERGESİ:
Ülkemizde neredeyse her gün aile içi şiddet olayı televizyon haberlerinde ve gazetelerin 3. sayfalarında haber konusu yapılmaktadır. Bu aile içi şiddetin en büyük mağdurları ise kadınlar olmaktadır. Her gün ortalama bir kadın ya kocası, ya erkek, arkadaşı, yâda boşanan eşi tarafından öldürülmektedir. Maalesef yaşanmakta olan bu kadın katliamlarına toplum da sıradan bir olay duyarsızlığıyla yaklaşmaktadır. Adeta kanıksanmış  bir ruh hali topluma empoze edilmektedir. Duyarlı birkaç sivil toplum örgütü dışında yaşanan kadın katliamlarına tepki gösterilmemektedir. Sosyal devlet ilkesi gereği en başta devletin bu katliamlara dur diyecek etkili, caydırıcı yaptırımları devreye sokması gerekmektedir.  Kimi kısmi çabalar devreye sokulmuş olsa da kadın ölümlerinin devam etmesi bu çabaların yetersizliğini göstermektedir.

Bu bağlamda;
1-       Aile içi şiddetin belli başlı nedenleri nelerdir?
2-          2014 yılında aile içi şiddete kurban giden kadın sayısı kaçtır?
3-          Aile içi şiddete maruz kalan kadınlara bakanlık olarak ne gibi yardımlarda bulunmaktasınız?
4-          Bakanlığınızın bünyesinde kaç sığınma evi bulunmaktadır?
5-          Sığınma evi bulunmayan il var mıdır? Varsa bunlar hangi illerdir? Şayet sığınma evi bulunmayan il yâda iller var ise bu illere de sığınma evi yapma bakanlığınızın gündeminde midir?
6-         Bakanlığınıza bağlı sığınma evlerinde kaç kadın kalmaktadır? Bunların kaçı çocuklarıyla birlikte kalmak zorundadır?
7-          Sığınma evlerinde ne gibi sosyal donatılar mevcuttur?
8-         2014 yılında kaç kadın, erkek şiddetinden kaynaklı bakanlığınızın ilgili kurumlarına ve polis merkezlerine başvuruda bulunmuştur? Bunların kaçının talebi karşılana bilinmiştir?
9-          Erkek şiddetine maruz kalan kadınların kaçı polisin koruması altındadır? Polisin koruması altında olduğu halde 2014' te öldürülen kadın sayısı kaçtır?
10-       Kadınlara dönük erkek şiddetinin önlenememesinin başlıca nedenleri nelerdir? Bu nedenleri ortadan kaldırma adına bakanlık olarak ne gibi politikalar oluşturmayı düşünmektesiniz?
11-       Avrupa ülkelerinde kadın katliamları ile Türkiye’de yaşanan kadın katliamları kıyasladığımızda durumumuz nedir? Avrupa’da en fazla kadın katliamlarının yaşandığı ülke hangisidir?