Kadın Eğitim Toplantısı

Kadın Eğitim Toplantısı

 ‘Kadınlar el ele Kadın Dostu Kent Şanlıurfa'ya' isimli projenin ‘Kadın Eğitim Toplantısı" başladı. Toplantıya 67 mahalleden toplam 350 kadın katılıyor.

     Şanlıurfa Belediyesi Kültür ve Eğitim Merkezi'nde 1–5 Şubat 2010 tarihleri arasında devam edecek olan toplantıda Şanlıurfa'nın gerek sağlık gerek eğitim gerekse de "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" açısından oldukça gerilerde yer almasının nedenleri tartışılırken bu sorunların ortadan kaldırılması için eğitimli-sağlıklı anneler ve lider kadınların yetiştirilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

      Proje Koordinatörü Meral Sepetçioğlu'nun sunumuyla başlayan toplantıda, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr Zeynep Şimşek katılımcılara proje kapsamında yürütülen çalışmaları anlattı. Tülay Yılmaz ise "Yerel Eşitlik Eylem Planı"nın tanıtımı hakkında katılımcılara önemli bilgiler sundu.

      Kadın Eğitim Toplantısı'nın açılış konuşmasını gerçekleştiren Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İ.Halil Mutlu, bir ilin kalkınmasında en önemli etkenin kadın olduğuna dikkat çekerek, bölgede kadına yönelik yürütülen projelere büyük destek verdiklerini söyledi.

     Rektör Prof. Dr. Mutlu, "Gelişmiş toplumlarda kadınlarımızın kalkınmanın merkezinde yer almaktadır. Bu yüzden üniversite olarak kadınlarımızın eğitiminde, gelişmesinde üzerimize düşen tüm görevleri yerine getirmenin uğraşı içersindeyiz. Bu kapsamda düzenlenen 5 günlük eğitimin annelerimize, kadınlarımıza oldukça fayda sağlayacağı inancındayım" dedi.

    Şanlıurfa'da kadına büyük önem verdiklerini vurgulayan Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, "Şanlıurfa Belediyesi olarak kadınlara yönelik neler yapmışız diye geçmişe bir bakarsak, aklımıza ilk gelen belediyede çalışan bayan sayısındaki artıştır. Özellikle Beyaz Masa'nın bayanlardan oluşması bölge kadınımızın sorunlarını rahatlıkla bizlere iletmesine fayda sağlamıştır. Beyaz Masa'nın yanı sıra 653 bayanımıza verdiğimiz mikro kredilerle Urfalı bayanlarımız iş hayatına atılmıştır. Geçtiğimiz ay hizmete açtığımız Hanımeli Çarşısı'nda şimdilerde dükkan ihtiyacı baş göstermiştir. 40 olan dükkan sayısını 70'e çıkarmanın hesabını yapıyoruz. Ayrıca 5 ayrı mahallede açılan merkezlerimizde kadınlarımızın eğitimine büyük önem veriyoruz" diye konuştu.

    Toplantıya Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, Eşi Gül Fakıbaba, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İ.Halil Mutlu, Belediye Başkan Yardımcısı M.Fevzi Yücetepe, İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Demir ve diğer kamu kurum-kuruluş amirleri, YG 21 Kadın Meclisi Başkanı Şeref Nur Alpan, bazı STK temsilcileri ve üyeleri, muhtarlar ve 350'e yakın eğitimci kadın katıldı.

       

5 GÜNLÜK TOPLANTIDA NELER ELE ALINACAK?

Kadınların güçlendirilmesi, cinsiyetler arası eşitsizliklerin giderilmesi ve anne sağlığının iyileştirilmesinin öncelikli kalkınma hedefleri arasında yer verildiği "Kadınlar elele Kadın Dostu Kent Şanlıurfa'ya" projesinde bir başka değişle, kalkınabilmek için toplumdaki kadın ve erkeklere, yaşama/sağlık hakkı, eğitim hakkı, çalışma hakkı, kararlara katılım hakkının eşit şekilde verilmesine dikkat çekilecek. Bu amaçla kadınlara, ilimizdeki en üst karar organlarının onayladığı ‘Yerel Eşitlik Eylem Planı' tanıtılacak.

İlimizde ana-çocuk sağlığı sorunları ve hastalıkları oldukça sık görülmekte. Toplumdaki sağlık sorunlarını önlemenin en etkili yöntemlerinden biri sağlık eğitimidir. Topluma sağlıklı davranışlar kazandırıldığı zaman, tekrarlayan hastalıklar, erken ölümler önlenebilir ve sağlık harcamaları azalmakta. Bu nedenle toplantının önemli bir kısmını ‘yaşama hakkı' kapsamında, sağlıklı yaşam bilgisi oluşturmakta. Özellikle kadın ve çocuk hastalıklarının ve erken ölümlerin önlenmesi için ‘sağlıklı yaşama kılavuzu' altında sağlıklı davranışlar öğretilecek. Sağlıkla ilgili bilgiler, Tıp Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu ve Sağlık Müdürlüğü tarafından verilecek.

Kadın ve çocuk sağlığı; aile ve toplumun gelenekleri başta olmak üzere, yasaları bilme ve uygulama,  birçok psikolojik, sosyal ve ekonomik faktörden etkilendiği için; eğitim, gelenekler ve din, sosyal hizmetler ve belediye hizmetleri gibi pek çok konuda da bilgi de verilmiş olacak. Bu eğitimler, Şanlıurfa Barosu, İlahiyat Fakültesi Din Sosyolojisi Bölümü, Sosyal Hizmetler, Milli Eğitim Müdürlüğü, Şanlıurfa İŞKUR Müdürlüğü ve Şanlıurfa Belediyesi tarafından verilecek.   

        Projenin adının ‘Kadınlar el ele' olmasını nedeni;  5 gün boyu verilecek eğitimin, eğitime katılan kadınlar aracılığıyla bütün mahallelere ulaşmasını sağlamak. Ayrıca, yaşama hakkı başta olmak üzere, eğitim, çalışma gibi alanlarda yapılacak faaliyetlere gerek planlama, gerekse uygulama ve değerlendirme aşamalarına tüm mahallelerdeki kadınların katılımını sağlamak ve birlikte hareket etme motivasyonunu kazandırmak. Bu toplantının sonucunda büyük çoğunluğu mahalle ölçeğinde olmak üzere; sağlık, eğitim, sosyal hizmetler, sağlıklı bir kent için belediye hizmetleri, ekonomik kalkınma gibi alanlarda kadınların görüşlerini içeren raporlar kadın meclisi kararları olarak ilimizin karar organlarına iletilecektir.

www.balikligol.com