Kadın cinayetlerine topyekün tepki

Kadın cinayetlerine topyekün tepki

Son günlerde çokça gündeme gelen kadın cinayetlerine Şanlıurfalı sivil toplum kuruluşları yazılı bir basın açıklaması ile kınadılar.
13 tane sivil toplum kuruluşunun altına imza attığı açıklamada; konuya duyarsız kalan çoğunluklu kesim için mesele daha da sıradanlaşmadan, alınması gerekli tüm önlemlerin sosyal devlet ilkesi gereği bir an önce hayata geçirilmesini istediler.
İşte 13 STK adına Şanlıurfa Barosundan yapılan o yazılı açıklama: Ankara’da bir kadın kocasından şiddet gördü, kaçtı, kurtulamadı. Eskişehir’de 23 yaşında bir genç kız tehdit edildi, şikâyetçi oldu, korunamadı.
Haberlerden gazetelerin üçüncü sayfalarından eksik olmayan bu ve benzeri kadın cinayetleri namlunun hedefinde olan kadın hikâyelerini anlatmaya devam ediyor. Uzmanlar, intihar raporlarından, öldürülen kadınların hayatlarına dair ayrıntılardan, sayısal verilerden, çözüm önerilerinden konuşmaya devam ediyor.
       Tüm bunların yanında, kadına yönelik şiddet haberlerinin artması ile gündeme gelen elektronik kelepçe ve mağdur kadına yakın koruma önerileri de olumlu gelişmeler olarak tarafımızdan izlenmekte.
 Ancak ön hazırlıkları başlatılan bu çalışmaların, şiddet meydana geldikten sonra alınabilecek tedbirler niteliğinde oldukları ve şiddetin ortaya çıkışını engelleyecek zihniyet değişimi çalışmalarının öncelikli bir politika olarak belirlenmesi gerekliliğinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz.
       Son günlerde ulusal basında da yer alan çocuk gelin vakaları da çok boyutlu bir sorun olarak karşımızda durmakta. Medeni Kanunumuzda da ifade edildiği üzere evlilik en erken 16 yaşını doldurmuş olanlar için ve hâkimin vereceği kararla gerçekleşebilir. Ancak basına da yansıyan bu birlikteliklerde çocuk gelinler kanunda bahsedilen olağanüstü evlenme yaşını bile doldurmuş değillerdir. Mahkeme kararına dayanan evlilikler de dahi evlenme iradesinde aktif rolün küçüklerden ziyade ailenin kendisinde olduğu dikkate alındığında, somut olaylarda çocuk gelinler bakımından evlenme iradesinden bahsetmek nerdeyse imkânsızdır. Konuya ilişkin bir başka düzenlemenin yer aldığı TCK 104. Maddesinde suçun takibinin şikâyete bağlı olması da cezalandırmayı imkânsız kılan bir başka sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.
 Toplumun tamamını ilgilendiren bu sorunlar her gün başka bir kadın ve çocuk hikâyesi ile gözler önüne serilirken, her şiddet olayında ve her çocuk gelin vakasında tarafı olduğumuz uluslar arası sözleşmeler başta olmak üzere hukukun koruduğu çocuk ve kadın hakları ayrı ayrı ihlal edilmeye devam ederken ve konuya duyarsız kalan çoğunluklu kesim için mesele daha da sıradanlaşmadan, alınması gerekli tüm önlemlerin sosyal devlet ilkesi gereği bir an önce hayata geçirilmesini, yerelde belediye, valilik, emniyet Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Müftülük ve Sosyal Hizmetler başta olmak üzere, 2006/17 sayılı Başbakanlık Genelgesinde belirtilen tüm kurumların, aciliyet gerektiren bu sorun karşısında, aynı genelge ile kendilerine verilmiş görevleri yerine getirmeleri konusundaki iyi niyetli beklentilerimizi devam ettirdiğimizi Şanlıurfa Barosu Kadın Hakları Komisyonu ve aşağıda imzası olan Sivil Toplum Kuruluşları olarak basın ve kamuoyu ile paylaşıyoruz.
ŞANLIURFA BAROSU
KADIN HAKLARI KOMİSYONU
AÇIKLAMAYA DESTEK VEREN KURULUŞLAR

1. Şanlıurfalı Kadınlarla Çocukları Güçlendirme ve Kalkındırma Derneği

2. Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği

3. Şanlıurfa Kadınları Kalkındırma Derneği

4. Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Şanlıurfa Şubesi

5. KAMER Vakfı Şanlıurfa Temsilciliği

6. Elbirliği Eğitim, Kültür, Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği

7. Türkiye Yardımsevenler Derneği Şanlıurfa Şubesi
8. Yağmur Eğitim ve Kültür Derneği

9. Şanlıurfa TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanlığı

10. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Şanlıurfa Temsilciliği

11. Şanlıurfa Kent Konseyi Kadın Meclisi

12. Şanlıurfa Parmaksız Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM)
13. Şanlıurfa Merkez Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM)
 
      www.balikligol.com