KADER tepki gösterdi; CHPyi kınıyoruz!
81 il ve 970 ilçede il ve ilçe başkanlarını seçen CHPde koltukların yüzde 97,5ine erkekler oturmasına kadın adayları destekleme derneği (KA.DER) tepki gösterdi. KA.DER, kadın adayların artmasını sağlayacak mekanizmaları geliştirmeyen, kendi tüzüğünden bihaber yaşayan CHPyi kınadığını açıkladı.
Kadın adayları destekleme derneğinden yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:
81 il ve 970 ilçede il ve ilçe başkanlarını seçen CHPde koltukların yüzde 97,5ine erkekler oturdu. İstanbul İl Başkanlığı seçiminde yüzde 33lük cinsiyet kotasına uyulmayarak parti tüzüğü çiğnendi. KA.DER olarak, kadın adayların artmasını sağlayacak mekanizmaları geliştirmeyen, kendi tüzüğünden bihaber yaşayan, sürekli eşitlikten bahsederken kendi söküğünü dikemeyen CHPyi kınıyoruz.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Aralık 2015te 81 ilde, 970 ilçede il ve ilçe başkanlarını seçti. CHPli erkekler, bir kez daha yüzde 95in üzerinde temsil oranıyla il ve ilçe başkanlıklarını işgal ettiler.
Kadınlar yalnızca 3 ilde (Gaziantep, Sakarya, Kütahya) ve 32 ilçede başkanlık koltuklarına oturmayı başarabildi. Bir başka deyişle, CHPnin il başkanlarının %3,7si, ilçe başkanlarının %3,3ü kadınlardan oluştu. 78 ilde il başkanlığına, 57 ilde ilçe başkanlığına bir tek kadın bile seçilmedi. Türkiyenin en çok ilçesi olan ili İstanbulda 39 ilçenin yalnızca 2sinde kadınlar ilçe başkanı olabildi.
İstanbul İl Başkanlığı seçimlerinde ise tüzükte yüzde 33lük cinsiyet kotası zorunluluğuna uyulmayarak, delege listesi bir kez daha erkeklerle dolduruldu. İl Başkan Adayı, Divan Başkanı ve Delege Adayları cinsiyet kotasına uyulmayarak tüzüğün çiğnenmesine göz yumdu. Bir grup CHPli kadın kota uygulamasına sahip çıktı ve Yüksek Seçim Kuruluna itiraz dilekçesi vererek, tüzüğe uymayarak yasaları çiğneyen partilerini şikayet etti, seçimin iptal edilmesini istedi.
CHP, Türkiyede her alandaki kadın-erkek eşitsizliğini TBMMde, medyada ve kamuoyu önünde sürekli gündeme getirmektedir. Kadınsız demokrasi olmayacağını vurgulayarak, parti programında ve seçim vaatlerinde sürekli eşitliğe dem vurmaktadır. Bütün bunları yaparken, kendi içinde eşit temsil için gerekli çabayı ve samimiyeti göstermemektedir. Tüzüğüne cinsiyet kotasını koyan CHP, erkekleri iktidara getirmek için göz göre göre tüzüğünü çiğneyerek, hem partili kadınlar, hem seçmenler hem de kamuoyu nezdinde inandırıcılığını ve güvenilirliğini yitirmektedir.
KADINLARDAN NEDEN BU KADAR KORKUYORSUNUZ?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve partinin erkek yöneticilerine soruyoruz:
- Tüzüğünüze koyup sürekli övündüğünüz cinsiyet kotasını neden uygulamıyorsunuz?
- Kadınları yönetim kadrolarına koymamak için tüzüğünüzü çiğnerken kadınlardan ve tüm seçmenlerinizden utanmıyor musunuz? Tüzüğü her çiğnediğinizde onların yüzüne nasıl bakabiliyorsunuz?
- Kadınlar CHPde sizin yapamadıklarınızı yapacak diye mi çekiniyorsunuz?
- Kadınlardan neden bu kadar korkuyorsunuz?
81 ilin 3ünde, 970 ilçenin yalnızca 32sinde kadınların başkan seçilmesi, kadınların başkan adayı olmalarını sağlayacak mekanizmaların oluşturulmaması ayıptır, utanç vericidir.
16-17 Ocakta yapılacak 35. Olağan Kurultayda seçilecek yöneticilerin kaçının kadın olacağını, %33lük cinsiyet kotasına uyulup uyulmayacağını göreceğiz.
Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) olarak, partili kadınların il ve ilçe yönetimlerinde ötekileştirilmesine neden olan, kadın adayların artmasını sağlayacak mekanizmaları geliştirmeyen, , tüzüğünde yer alan yüzde 33lük cinsiyet kotasını, yani kadınları yok sayan, kotayı sadece erkek temsilinde kullanan CHPyi kınıyor, gerçek demokrasi için gerekli eşitlik mekanizmalarını öncelikle kendi içinde kurmasını istiyoruz.
KA.DER Genel Yönetim Kurulu
KA.DER HAKKINDA
KA.DER, kadınların ve erkeklerin her alanda eşit olarak temsil edilmelerini savunan bir kadın örgütüdür. Toplumu ve bireyleri ilgilendiren kararların alındığı, seçim ve atama ile oluşan tüm karar organlarında kadın erkek eşitliğini demokrasinin bir gereği olarak kabul eder. Türkiye'de kadınlar, farklı sosyal alanlarda varlıklarını kanıtladıkları halde üst düzey yönetimlerde, özellikle de siyasette, eşit temsilden hala çok uzak bir konumdadırlar. Bu eşitsizliği gidermek, tüm yurttaşların kararlara katılımını sağlamak, kadın deneyimi ve çözüm üretme yeteneğini sosyal ve siyasal alanlara kazandırmak amacıyla Mart 1997'de kurulan KA.DER, seçimle ve atamayla gelinen tüm karar organlarındaki kadın temsil oranlarını yükseltmek için çalışır.