"Kış aylarında Ihlamur ve Gülhatmi bitkilerini tercih edin"
Diyarbakırlı aktarlar, kış hastalıklarına karşı vücut direncini artırmak için şifalı bitkilerin kullanılması, özellikle de Ihlamur ve Gülhatmi bitkileri tercih edilmesi tavsiyesinde bulundular.
Havaların soğuması, hava kirliliğinin artması ve çeşitli nedenlerle ortaya çıkan soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklardaki artışın, kış aylarında kendini daha çok hissettirdiğini ifade eden aktarlar önemli tavsiyelerde bulundular.
Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde şifalı bitki satıcılığı yapan Yakup Uluışık, genellikle vücut direncinin düşmesiyle ortaya çıkan ve halk arasında kış hastalıkları olarak bilinen hastalıklara karşı bazı önerilerde bulundu.
Kış hastalıklarına karşı vücut direncini artırmak için şifalı bitkilerin tercih edilmesi tavsiyesinde bulunan Uluışık, “Şifalı bitkilerin geçmişi çok eskidir. Doktor ve uzmanlar da şifalı bitkiler hakkında tavsiyelerde bulunmuşlar. Özellikle havaların soğuk olduğu bu soğuk aylarda vücut direncini artırabilmek için tarçın, karanfil, ıhlamur, gülhatmi ve papatyadan faydalanılabilir.” dedi
Gülhatmi ve ıhlamur bitki çayının halk arasında en fazla boğaz yumuşatıcı olarak kullanıldığını belirten Uluışık daha sonra bu bitkilerin faydalarını şöyle sıraladı: “Mide, bağırsak ağrılarına ve öksürükte müthiş balgam sökücüdür. 12 parmak ve ince bağırsak, kolit gibi ülserik iltihapları temizler. Nefes darlığı, bronşit, göğüs yumuşatıcı, balgam sökücü ve öksürük kesici etkiye sahiptir.” İfadelerine yer verdi
Uluışık, akşam saatlerinde oda sıcaklığının 25 derece olmasına dikkat edilmesi gerektiğini de belirterek, “ Soğuk havalardan dolayı çocuklar ve bebekler soğuk algınlığına yakalanabilirler. Dikkat edilmediği takdirde bronşit ve zatüre olma ihtimaller yüksel olur. Bundan dolayı oda sıcaklığına önem verilmesi gerekir. Hastalanan çocuklara, gülhatmi bitkisini sütle karıştırıp çocuklara vermeleri iyi olacaktır.” ifadelerine yer verdi. (Emrah Deniz/ Hamza Adıyaman-İLKHA)