Japonlardan Suriyelilere kış yardımı

Türk-Japon Yardım Kuruluşları birlikte Suriyeli mültecilerin yardımına koşuyor. Türk-Japon Yardım elemanları gıdadan giyeceğe, kışlık ve genel ihtiyaç malzemelerini Suriyelilere ulaştırıyorlar.

Japonlardan Suriyelilere kış yardımı

Hayata Destek, Association for Aid and Relief (AAR) Japonya Yardım Kuruluşu ile birlikte Suriyeli mültecilerin durumunu yakından takip edebilmek için sınır bölgesinde saha gezisini sürdürüyor. Türk-Japon Yardım Kuruluşları birlikte Suriyeli mültecilerin yardımına koşuyor.

Van depreminde göçük altında kalarak hayatını kaybeden Association for Aid and Relief (AAR) Japonya çalışanı Dr. Miyazaki’nin çalışma arkadaşları Kiyoto Onishi ve Yoshi Kawa Hayata Destek’e eşlik ediyor. Ceylanpınar, Akçakale, Kilis, Karkamış ve Islahiye kamplarını ziyaret eden HDD ve AAR Japan saha ekibi, mültecilerin yaşam alanlarını yakından görüp, kamp yetkilileri ve kamp sakinleri ile birebir konuşup bilgi topladıktan sonra şimdi de yardım ulaştırmaya devam ediyor.

 

Birbuçuk aydır Şanlıurfa’dalar

Saha ekibi olarak, Akçakale’deki trajik olay nedeniyle ilçe boşaltılmadan önce, çoğunluğu Akçakale’ye 20 Km uzaklıkta olan Suriye’nin Tel Abyad kentinden gelen ve akrabalarının yanında kalan aile üyeleri ile konuşup, hikayelerini birinci ağızdan dinlediklerini belirten Hayata Destek Derneğinden Cemal Yaral, “Yapılan ihtiyaç analizi sonucunda kamp dışında kalan mülteci ailelere gıda paketi, hijyen paketi ve battaniye dağıtımına karar verilip, 12 Ekim’de son bulan projede ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan 150 aileye süt, pirinç, bulgur, nohut, kuru fasulye, ayçiçek yağı, salça, şeker, tuz, helva, mercimek, makarna ve undan oluşan kuru gıda paketi; sabun, deterjan, havlu, bebek bezi, kadın pedinden oluşan hijyen paketi ve battaniye dağıttık. Birbuçuk aydır Şanlıurfa’dayız. Akçakale, Viranşehir, Ceylanpınar ilçelerini gezerek oradaki Suriyeli ailelere gıda dağıttık. Şimdi de giyecek ve kışlık ihtiyaç olan battaniye, kilim, halı gibi malzemeler dağıtıyoruz” dedi.

Şanlıurfalılardan Yardım Kuruluşlarına teşekkür

Uzun süreden beri Şanlıurfa merkez ve ilçelerinde çalışmalar yaptıklarını ve yardım dağıttıklarını belirten Süleymaniye Mahalle Muhtarı Süleyman Kaya, “Hayata Destek Türk Yardım Derneği ile AAR Japon Yardım Kuruluşunun çalışmaları Suriyeli sığınmacılar kadar bizleri de çok memnun ediyor. Biz elimizden geleni yapıyoruz. Milletvekilimiz Emin Önen beyin de desteğiyle mübarek ramazan ayında birkaç aileye gıda ihtiyaçlarını ulaştırdık. İç savaş uzun sürünce buradaki Suriyelilere yardımı sürdürmek mecburi oldu. Devletimiz sağ olsun. Gerek Valilik, gerek Emin Önen gibi Milletvekilimiz ve Sivil toplum Kuruluşlarının ortak oluşturduğu Suriyelilere Yardım Platformu elinden geleni yapıyor. Yine de gerek ilimizdeki ve gerekse Suriye’de kalan ailelere yardım ulaşmakta yetersiz kalındığına inanıyoruz. Onun için Japon Yardım Kuruluşunun ilimizde yardım yapmaları bizleri oldukça memnun etmiştir. Biz Muhtarlardan mahallemizde kalan Suriyeli aileleri öğrenip onları ziyaret ederek ihtiyaçları olan yardımları yapıyorlar. Allah herkesten razı olsun. Bunlar herkesin insanlık görevidir. Hele Müslüman olarak bizlerin çok daha fazla ilgi göstermesi gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

 

Suriye Krizine İnsani Yardım Müdahalesi: Eylem Önerileri

Hayata Destek Yardım Derneği yetkilileri ilgili herkesi göreve davet etti;

“Suriye’deki insani kriz dehşet verici boyutlara ulaşmıştır. 4 milyonun üstünde kişinin Suriye’nin içinde insani yardıma ihtiyacı olduğu bilinmektedir. Un ve mazot fiyatları artmaktadır ve her geçen gün daha fazla kişi yemek alamayacak duruma gelmektedir. Savaş evleri yıkmış ve insanları sokaklarda, camilerde, okullarda uyumaya mahkum etmiştir. Söz konusu krize müdahale ise dramatik olarak nitelendirilebilecek düzeyde yetersizdir. Kapsamlı gıda yardımının yanı sıra ilgilenilmesi gereken acil konular; barınma, tıbbi destek, korunma ve eğitimdir.  Suriye sınırları içinde etkili insani yardım çalışmalarının yapılması sınırlandırılmış ve güvenlik konusu oldukça hassastır. İnsani yardım prensiplerine ve Uluslararası İnsani Hukuk’a göre, uluslararası topluluğun ihtiyaç olan her yere insani yardım götürme zorunluluğu vardır.”