İyi Beslenmek Her Çocuğun Hakkıdır
Abbott Nütrisyon "İyi Beslenmek Her Çocuğun Hakkıdır" sloganıyla Şanlıurfa Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde 750 Çocuğa Beslenme Değerlendirilmesi Yaptı.
Geçtiğimiz yıl Abbott Nütrisyon tarafından başlatılan ''İyi Beslenmek Her Çocuğun Hakkıdır'' kampanyası 1 Nisan 2014 Salı günü Şanlıurfa Çocuk Hastalıkları Hastanesi ve Abbott Nütrisyonun birlikte düzenlediği bilimsel etkinlik ile devam etti.
Tam ve dengeli beslenmenin her çocuğun hakkı olduğuna dikkat çekmek için hazırlanan programda bilim ve eğlence birlikteydi. Uzman hemşireler tarafından gün boyu yaklaşık 750 çocuğa beslenme değerlendirilmesi yapılırken, çocuklar farklı aktiviteler ile beslenmenin kendi hakları olduğunu ilan ettiler.
Düzenlenen toplantıda çocuklar tarafından iyi beslenmek her çocuğun hakkıdır sloganıyla, çocuk hakları beyannamesi okundu:
''Yaşamak temel bir haktır. Her insan bu hakla doğar. İyi yaşamak, iyi beslenme ile mümkündür. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 12 Aralık 1989'da yayınladığı Çocuk Hakları Konvansiyonu ile, çocukların iyi beslenmeye hakları olduğunu ilan etti.''
''İyi Beslenmek Her Çocuğun Hakkıdır'' kampanyası, tüm çocukların büyüme çağında yaşıtlarıyla boy ve kilo olarak beklenen seviyede olmasını amaçlıyor. Kampanyanın diğer bir hedefi de malnütrisyon yani yetersiz beslenme konusunda anne ve babaların bilinçlenmesini sağlamak ve toplumun dikkatini çekmek.
Kampanyanın amacı hakkında konuşma yapan Şanlıurfa Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Ahmet Güzelçiçek hedeflerinin 'Türkiye'de sağlıklı bir nesil yaratmak'' olduğunu ve ancak sağlıklı beslenme ile sağlıklı bireylerin yetişebileceğini belirtti. Hekim olarak görevlerinin çocukların sağlıklı bireyler olarak yetiştirilmesini sağlamak olduğunu belirten Dr. Güzelçiçek konuşmalarını şu şekilde sürdürdü:
''Sağlıklı büyüme ve gelişmenin ilk şartı tam ve dengeli beslenmedir. Özellikle kronik hastalığı olan çocukların hastalıkları üzerine yoğunlaşılırken, sağlıklı büyüme ve gelişme için en önemli şey olan çocuğun beslenmesi arka planda kalabiliyor.
Oysa ki tam ve dengeli beslenme ile bir çok hastalığın önüne geçilebilir. Ülkemiz verilerine göre beş yaşın altındaki her 10 çocuktan birinin yaşına göre kısa ve yüz çocuktan üçünün yaşına göre düşük kilolu olduğu saptanmıştır. Bu bulgular özellikle 6 ay - 3 yaş arasında sık görülmektedir. Çocuklarda düzenli olarak boy ve kilo takipleri yapılmalı ve izlenmelidir. Sonuç olarak, çocuğun gelişimi düzenli olarak takip edilmeli, ek gıdalara başlama döneminde uzman desteği alınmalı, bebeklik döneminde iyi ve dengeli beslenmenin büyüme, gelişme ve motor gelişim için önemli olduğu unutulmamalı ve tıbbi olarak endikasyon olduğunda beslenme destek ürünleri ile çocuğun gelişimi desteklenmelidir.