‘İtikâf kişiye maneviyat kazandırır’

İmkân dâhilinde her Müslümanın itikâf sünnetini ihya etmesi gerektiğini belirten âlimler, itikâfın, Allah’ın rahmetinin, yardımının ve rızasının en bariz şekilde tecelli ettiği mühim ibadetlerden biri olduğuna dikkat çektiler.

‘İtikâf kişiye maneviyat kazandırır’



Ramazan ayının son 10 gününe girilmesiyle beraber camilerde İtikâf ibadeti için imkânların oluşturulduğunu ve İmkân dâhilinde her Müslümanın itikâf sünnetini ihya etmesi gerektiğini belirten İTTİHAD üyesi Molla Sinan Ünel, itikâfın, Allah’ın rahmetinin, yardımının ve rızasının en bariz şekilde tecelli ettiği mühim ibadetlerden biri olduğunu söyledi.

Peygamber efendimiz her yıl itikâfa girerdi

İtikâf ibadetinin peygamber efendimizin ehemmiyet verdiği sünnetlerinden biri olduğunu söyleyen Molla Ünel konu hakkında şu değerlendirmede bulundu:

“İtikâfın kelime anlamı beklemek demektir. Peygamber efendimizin hiç terk etmediği sünnetlerden bir sünnettir. Rivayetlere göre Hz. Peygamber bir yıl seferde olduğu için itikâfa giremiyor fakat diğer yıl 20 gün itikâfa giriyor. Resülullah (sav) özellikle ramazanın son 10 günü itikâfa girerdi. Allah Resulü (sav) Kadir gecesini yakalamak için mescide girer, Rabbi ile baş başa kalırdı. Peygamber efendimiz ümmetine de bu şeklide yapmayı tavsiye etmiştir. Allah’ın rahmetini, yardımını, desteğini arkamıza almak için itikâfa girmek manevi bir takviye ve iyi bir muhasebe imkânı olacaktır. Orada yapılacak dualar İslam ümmetine hayırlı bir kapı açacaktır” dedi.

İtikâfın, dünyadan ve dünyalıklardan sıyrılarak ruhi ve bedeni bir teslimiyetin sergilenmesi olarak değerlendiren Molla Ünel, “ Dolayısıyla itikâfta, maneviyatını güçlendirme imkânı buluyor Müslümanlar. Allah’ın evinde ve sürekli tefekkür halinde olunduğu bu durumda İslam ümmetinin durumunu düşünmek, bu durumdan kurtulmak için dua etmek, hayır ve bereketin kapılarının açıldığı bu günlerde çokça Allah’a dua etmek kaybedilmemesi gereken bir fırsat ve bir daha nasip olup olmayacağını bilemediğimiz bir imkândır.” ifadelerini kullandı.   (Mustafa Bikeç-İLKHA)