Başbakan Erdoğan, ‘’Referandumla Anayasa’nın 26 maddesi değişti. Halk yüzde 58 evet oyu verdi. Bu maddelere dokundurmayın’’ talimatı verdi.
Anayasa değişikliği için partiler arası ilk toplantılar başlarken, Başbakan Erdoğan, Kızılcahamam kampında ‘’26 maddeye dokunmayın’’ talimatı verdi.
Erdoğan’’ Geçen yıl 12 Eylül’de yapılan referandumla Anayasa’nın 26 maddesi değişti. Bu maddeler aynen korunmalı, halk yüzde 58 evet oyu verdi.’’ dedi. Erdoğan’ın basına kapalı bölümde ‘’Dokunulmasın’’ dediği maddeler arasında, Anayasa Mahkemesi ve HSYK’nın yapısını değiştiren hükümler de bulunuyor. Bu maddeler şöyle:
ASKERE SİVİL YARGI YOLU: Darbe girişimi suçları ile, devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlara sivil mahkemeler bakacak. Savaş hali haricinde, asker olmayan kişiler askeri mahkemelerde yargılanamayacak.
ANAYASA MAHKEMESİ: Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısı 11'den 17'ye çıkartıldı. Üç üyeyi TBMM, diğer üyeleri Cumhurbaşkanı 12 yıl için seçecek. Mevcut Anayasa Mahkemesi üyeleri 65 yaşına kadar görevlerini sürdürecek. Anayasa değişikliliği iptali ve parti kapatmaya en az 12 oyla karar verilecek. Siyasi parti kapatmada da üye tam sayısının üçte ikisinin oyu aranacak.
KOMUTANLAR YÜCE DİVAN'A: Meclis Başkanı, Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ve Jandarma Genel Komutanı da görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan'da yargılanacak. Yüce Divan kararlarına karşı itiraz yolu da açıldı.
HSYK'YA YENİ YAPI: Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun 7 olan asıl üye sayısı 22'ye, 5 olan yedek üye sayısı ise 10'a çıkarıldı. 4 üyeyi Cumhurbaşkanı, 3 üyeyi Yargıtay, 2 üyeyi Danıştay'da, bir üyeyi Türkiye Adalet Akademisi seçecek.
EVREN MADDESİ: 12 Eylül 1980 darbecileriyle o dönem görev yapan hükümet üyeleri ve darbe dönemi işlemlerine karşı dava açılabilecek. Milli Güvenlik Konseyi üyeleri ile bu dönemde kurulan hükümetler ve Danışma Meclisi'nde görev alanların yargılanmasını önleyen geçici 15. maddesi yürürlükten kaldırıldı.
POZİTİF AYRIMCILIK: ‘’Pozitif ayrımcılık' kavramı Anayasaya girdi. Kadınlar, çocuklar, şehitler, dul ve yetimler, özürlüler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanmayacak.
FİŞLEMEYE ÖNLEM: Herkes, kişisel verilerin korunmasını isteyebilecek. Kişilerin kendi verilerine erişme, bunların düzeltilmesi veya silinmesini talep edebilecek.
SEYAHAT ENGELİ: Askerlik veya vergi borcu nedeniyle yurtdışına çıkış yasağı konmayacak. Vatandaşın yurtdışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması sebebiyle hakim kararı ile olacak.
SENDİKAL ÖZGÜRLÜK: İşçiler, aynı iş kolunda birden fazla sendikaya üye olabilecek. Memurlar ve diğer kamu görevlilerine toplu sözleşme yapma hakkı getirildi. Siyasi grev, lokavt, dayanışma grevi, genel grev, işi yavaşlatma ve direniş yasağı olmayacak..
OMBUDSMAN: Vatandaşların idareyle ilgili şikayetlerine Kamu Denetçisi bakacak. Denetçi, TBMM tarafından 4 yıl için seçilecek.
SİYASET YOLU: Partisi kapatıldığı için yasaklanan isimlerin milletvekilliği düşmeyecek. DTP kapatılınca Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, milletvekili sıfatını kaybetmişti.
TBMM BAŞKANI: TBMM Başkanı, her yasama döneminde iki kez seçilecek. İlk seçilenin süresi iki yıl, ikinci seçilenin süresi ise o yasama döneminin sonuna kadar devam edecek.
YAŞ'A YARGI YOLU: Yüksek Askeri Şura'da ihraç edilen yargıya gidebilecek. Kadrosuzluktan emekli edilenler ise dönemeyecek.
MEMUR MADDELERİ: Memur ve diğer kamu görevlilerinin nitelik, atanma, aylık gibi özlük hakları kanunla düzenlenecek. Uyarma, kınama ve diğer disiplin cezalarına karşı yargıya başvurabilecek.