İstanbullular Urfa’da ‘İz Sürücü’ resim sergisi açacak

İstanbul Feneryolu Pratik Kız Sanat Okulu Resim Bölümü Öğrencileri, Şanlıurfa Devlet Güzel Sanatlar Galerisinde 14-18 kasım tarihleri arasında ‘İz Sürücü’ yağlı boya resim sergisini sanat severlere sunacaklar.

İstanbullular Urfa’da ‘İz Sürücü’ resim sergisi açacak
İstanbul Feneryolu Pratik Kız Sanat Okulu Resim Bölümü Öğrencilerinin Mayıs Ayı içersinde Çorum Devlet Güzel Sanatlar Galerisinde sergilemiş oldukları “iz sürücü”isimli yağlıboya resim sergisini bu kez Şanlıurfa Devlet Güzel Sanatlar Galerisinde 14-18 kasım tarihleri arasında sanat severlerin beğenisine sunacaklardır.



İZ SÜRÜCÜ NEDİR?

Anadolu’nun tarihe tanıklık eden yollarında Atalar Kültürlerinin en eskilerine ulaşabilmek için, URFA’ya hızla yaklaşıyor.Kültür miraslarımızın görkemli, gizemli, Tanrısal varlıklarının görüntülerini tualler üzerine aktarmak ve onları, ölümsüz olduklarına inananların istedikleri gibi SONSUZLUĞA dek yaşatırcasına, büyük bir beceri ile ve ‘’ Kurgularını gizemlerle buluşturarak’’ Tarihsel Yolculuklarında onlarla birlikte olabilmek için yol alıyorlar.

GÖBEKLİTEPE KUTSAL ANITLARINI, onların sırlarla dolu öykülerini, Taş’ın üzerinden alıp , yeniden canlandırmak zor bir görev.En az 15.000 bin yılın Bellek Taşlarını resim olarak gözler önüne serebilmek kolay değil.

Onlar, binlerle. onbinlerle ifade edilen zamanların MEGALİTİK KUTSAL ALANLARI’na ait Anıtlar ve onlar SESSİZ , VAKUR Kutsal Bellek Taşları.Atalar Kültürlerinin, Yüksek Kültürlerin, anlamlarını doğru olarak algılayıp tarihe aktarabilecek olanları bekleyen Kutsal Megalitler.

Bu dairesel formda ve üzerleri açık, birbirlerine yakın olarak planlanmış olan mekanlardan oluşan KUTSAL ALAN, yağmur getiren GÜNEY HAÇI TAKIM YILDIZINA adanmış olmalıdır.

Bu bölgede kuraklık, Dicle ve Fırat Nehirlerinin sularını azaltır.Bölgenin susuz kalması bolluk ve bereketin sonu demektir. Göbeklitepe’de en büyük ve özel Ritüeller, yağmurlar için yapılırdı.

Göbeklitepe Höyük’te pek çok yapı kompleksi bir aradadır.Ritüeller Kutsal Alanları , Astronomik Gözlemler için Kullanılan Mekanlarla bir arada olmalıdırlar.

Megalitik Kültür’ün bilinen en görkemli yapıları aslında birer GÖZLEM MERKEZİDİRLER. Tıpkı İngiltere’de STONEHENGE ve Romanya’da SERMİZEGETUSA ‘da olduğu gibi.

(T) Kutsal Formu Kozmos ve İnsan ile ilgilidir.Bu kültürlerde İNSAN YAŞAMI, doğumdan ölüme kadar kozmik olaylarla bir bütündür.Takım Yıldızlar’ın hayvanlarla sembolleşmesi konusu, Megalitik- Kültistik ve Sembolik Arkeoloji’nin çalışma konularına girmektedir.

İnsan, Kainatın en mükemmel temsilcisidir.Kutsal ( T) formu taşlar üzerindeki hayvanlar; güç, bereket, sonsuz yaşam ve gök tanrıya çabuk ulaşma sembolleridirler.Üzerlerinde ( V) formunda şekiller taşıyan taşlar: SUNAK TAŞLARI’dır.

Taşlar üzerindeki figürlerin yapım teknikleri, yüksek kabartma ve kazıma tekniğine sahiptirler. Hayvanlarda kaslar ve yüz ifadeleri işlenmiş ve yer yer perspektif kullanılmıştır.

Akrep figürünün kuyruk boğumları, büyükten küçüğe doğru sıralanmıştır.Bu çok önemli bir ayrıntıdır.

Göbeklitepe kültürünü oluşturan toplumlar için Taş Dönemi Halkları tabirini kullanmak bence çok büyük bir haksızlık olacaktır.Bu bölgede iskelet bulunması da, buranın mezarlık alanı olduğunu göstermez.Her KUTSAL ALAN’IN orada yaşayan görevlileri vardır ve öldüklerinde oraya gömülürler.

İZ SÜRÜCÜ, çok özel ve çok eski Kutsal Megalitlere gidiyor bu sefer. Ancak SERÜVEN TUALLERDE DEVAM EDECEK.
www.balikligol.com