İstanbul'da oturan avukat Şanlıurfa'da organik üretime başladı
Şanlıurfa'da oturanların bu verilmli topraklardan yeteri kadar faydalanmadığının acı gerçeği. Bir bayan avukat olan Av. Pınar Polat Güven, gıdadan kaynaklanan alerjiye yakalanan bebeğine çare ararken çıktığı yolda organik tarımla tanışınca avukatlık mesleğine ara vererek üreticiliğe başladı.
Müslüm AKTÜRK'ün haberi...
Oğluna şifa ararken avukatlığı bırakıp organik üretime başladı
Av. Pınar Polat Güven, gıdadan kaynaklanan alerjiye yakalanan bebeğine çare ararken çıktığı yolda organik tarımla tanışınca avukatlık mesleğine ara vererek üreticiliğe başladı.
Av. Pınar Polat Güven, altı aylık bebeğinin alerjik hastalığından yola çıktı ve kendini tarlada ‘organik üretim’ yapan üretici olarak buldu. Yeni işinden öylesine heyecan duydu ki, cübbesini askıya asarak avukatlık mesleğine ara verdi. Kanser başta olmak üzere birçok hastalığa yol açan sağlıksız gıdalara karşı organik üretim için kolları sıvayan cesur girişimci, 3500 girişimci kadın arasında ilk 5’e girerek büyük bir başarıya imza attı. Pınar hanım, unutulmaya yüz tutmuş ve yetiştirmesi durdurulmuş mercimek, nohut gibi birçok yerli ürünümüzü de organik şekilde üretip piyasaya sürmeye başladı.
Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra özel hukuk alanında yaptığı yüksek lisansının ardından Almanya’da çalışmaları olan Av. Pınar Polat Güven, Ekonomist Dergisi’nden Aram Ekin Duran’a verdiği mülakatta Piona markasının nasıl ortaya çıktığını şöyle anlattı:
“Avukatlık stajına başladığımda çalıştığım ilk dava dosyası pul biberde bulunan aflatoksin maddesi ile ilgiliydi. Dosyaya çalıştıkça gıra sektöründeki sağlığa zararlı bir takım içerik ve katkılar ile sarsıcı bilgilere ulaştım. Daha önce hiç farkında olmadığımız bazı konuların, günlük hayatımızın ne kadar parçası olduğunu öğrenince sağlıklı beslenme ile ilgili ilk aydınlanmamı bu dosyaya çalıştıktan sonra yaşadım. Fakat bunların hepsi kendime ve aileme faydası olan uygulamalarla sınırlı kaldığında, değiştirebileceğim şeyler için adım atma ihtiyacını hissettim. Babam Şanlıurfalı ve orada aile arazilerimiz var. Çiftçimize alternatif ve en az pamuk kadar kazancı olan bir bitki kazandırma niyetim vardı. Ayrıca yetiştirilirken az su isteyen bitkinin, Şanlıurfa’ya bu tabloda daha uygun olduğuna da inanıyordum. Fakat bu bitkinin hem ülke ekonomisi hem de sağlıklı beslenmedeki avantajları olmasını istiyordum.
Aynı dönemde, oğlum 5.5 aylıkken başlayan yoğun bir alerjisi vardı ve o dönemde gluteni de hayatımızdan elerken besleyici değeri yüksek gıda arayışımızda güçlü bir içeriğe sahip olan kinoa ile tanıştık. Böylelikle topraklarımızda kinoa ekimi yapmaya karar verdim. İlk denememiz sonunda çok güzel sonuçlar aldık. Bölge halkı kinoa kelimesini teleffuz edemiyordu, ilk zamanlarda, Pınar’ın ektiği şey diyorlardı. Daha sonra kiona kelimesini öğrenince Pınar’ın kinoası demeye başladılar ve Piona markası ortaya çıktı.”
YILLARCA SAĞLIKLI BESLENDİĞİMİZİ DÜŞÜNDÜK
Genç girişimci Pınar Polat Güven, firmasına ait www.pinoa.com.tr’de ise daha sonraki gelişmeleri şöyle anlatıyor:
“Herkesin hayatında bir aydınlanma, bir kırılma noktası olmuştur. PİNOA'nın yolculuğu da işte böyle bir noktadan başladı. Yıllarca sağlıklı beslendiğimizi düşündük. Marketlerin meyve-sebze reyonlarından gönül rahatlığıyla beslendik, semt pazarlarına güvendik, organik terimi
hayatımızın merkezine oturdu, ‘çok sağlıklıymış' diye duyduğumuz ithal gıdalara hücum ettik. Kendimize iyilik yaptığımıza inandığımız bu liste uzar gider. Böyle bir yaşam şeklini tercih etmek bile bir bilinç düzeyidir, bu kısmı gayet güzel. Fakat madalyonun bir de diğer yüzü olduğunu ne yazık ki oğlumuzun farkettiğimiz yoğun alerjisi ve ardından hayatımdaki en değerli insanlardan birine konan kanser teşhisi ile öğrenme sürecine girdik.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNDEKİ ARIZA
Ve gördük ki, bu iki sorun da bağışıklık sistemi arızalarından kaynaklanıyor. Yıllarca bağışıklık sistemimiz güçlensin diye yaptığımız tercihlerin altında hep sinsi bir ajan olduğunu ve bağışıklığımızı bu sinsi birikimlerin güçten düşürdüğünü anlamış olduk, ne yazık ki. C vitamini için limonu tüketirken, bolca böcek ilacı da tüketmiş olduğumuzu; çocuklarımız kalsiyum alsın diye süt ürünlerini alırken, antibiyotikleri, ‘gdo'lu yemleri de aldığımızı; ithal ürünlere yüksek meblağlar verirken, paraları uzun yollardan geldiği için bozulmasın diye kullanılan kimyasallar ve lojistik için verdiğimizi, artık sloganları olan elma tüketiminin faydalarını alabilmek için önce parafini yemek gerektiğini ve içindeki eser miktarda kalan vitaminlere güvendiğimizi. Kanser teşhisi konulduğunu belirttiğim kişinin beslenmesi ile ilgili doktoruna birtakım sorular sorduğumuzda, bize bal tüketimini önermediğini söyleyince şaşırmıştık. Sebebini sorduğumuzda, arıların böcek ilacı olan bitkilerden etkilendiğini ve artık ballarda sıklıkla ilaca rastlandığını söylemişti. Bugün böcek ilaçları ve kanseri ilişkilendiren birçok çalışma yapılıyor artık. Bozduğumuz dünya düzeni ve dengesinin, böyle sonuçları olması sürpriz değil. Artık dengeyi tekrar oluşturmak ve yaşadığımız topraklara hak ettiği düzeni, değeri vermeliyiz. Herkes kendi gücü ve imkanı ölçüsünde bunu görev edinir ve bir katkıda bulunursa, bir dönüşüm yaşayabileceğimize gönülden inanıyoruz. Bu sebeple PİNOA bu yolculuğa her ne kadar tek başına çıkmış olsa da, çok değerli ve iyi niyetli işbirlikleri ile devam edip, domino etkisi oluşturmayı hedeflemektedir.
ÜRETİCİ HAK ETTİĞİ DESTEĞİ GÖRMÜYOR
Türkiye dünyanın en verimli ülkelerinden biri. Çeşitliliğimiz, kültürel zenginliklerimiz, toprak yapımız, iklim çeşitliliğimiz, coğrafi farklılıklarımız ile biz bir dünya harikasıyız. Fakat ne gariptir ki köylerden şehre göçün özendirildiği ve küçük çaplı üreticinin hak ettiği desteği göremediği bir dönemdeyiz. Bu değerlerimizden maksimum fayda sağlayabilmenin yollarına ticari kaygılar girdiğinde, niyetlerin çoğunlukla yoldan çıktığını görüyoruz. Biz PİNOA ailesi olarak, öncelikle çiftçimize, küçük çaplı üreticimize sahip çıkmayı ve temiz üretim yapıldığında bu emeklerinin hak ettiği karşılığı bulmasını sağlamayı görev edindik. Bu aynı zamanda bir bilinçlenme hareketidir. Çiftçimizi, üreticimizi olması gereken süreçlere adapte ederek, kendi değerinin farkına vardırabilmenin hayalini kurduk ve hem sizler hem de işbirlikçilerimiz ile bunu gerçekleştirebilmeyi diliyoruz.
GIDALARIN BOZULMAMASI İÇİN KİMYASAL UYGULANIYOR
İthal gıdalar ile ilgili de ülkece bir aydınlanmaya ihtiyacımız var. Yediğimiz her şeyin canlı olması, yaşıyor olması önemlidir. Tazelik kriterini ne yazık ki ithal gıdalarda gözardı ediyoruz. Bir besin ne kadar canlıysa, ne kadar doğasına uygunsa o kadar tazedir ve yaşıyordur. Bugün market raflarında, sağlıklı beslenme üzerine online satış yapan e-ticaret sitelerinde sıklıkla gördüğümüz popüler ürünlerin çoğunluğu en az 2-3 ay yollarda, denizlerde, kapalı alanlarda
yolculuk ederek sofralarımıza geliyorlar. Bu gıdaların yol boyunca bozulmamaları için birtakım kimyasallar uygulanıyor. Organik olarak dahi alsanız, bu, 'üretim sürecindeki' organik kriterlerini sağladığını belirtir, 2-3 aylık bir yolculukta kimyasalsız dayanabileceğini göstermez. Bu sebeple ithal ürünlerin yerli üretimini teşvik etmek, desteklemek, kontrol altında tutmak, ülkemize ve soframıza bir zenginlik daha katmak anlamına geliyorken, maalesef yerli malına burun kıvırıyoruz. Halbuki insan organizması, yaşadığı coğrafya ile uyumlu olup, kendi toprağının kabul ettiği bir besini bünyesine daha rahat tanıtıp, fayda görebilmektedir. Hem sağlığımıza, hem ihracatta kendine yer edinip milli ekonomimize katkıda bulunmak varken ithal olanlara yönelmek hatadır. Bu konuda da üreticimizi bilinçlendirmek ve toprağımızdan maksimum temiz verimi alabilmek için akademisyenler, çiftçiler ve tüketiciler birbirlerini desteklemelidirler.
KADINLARI BİR ARAYA GETİRMEYİ HEDEFLİYORUZ
Kadınlar… Kendilerinin ve yapabileceklerinin farkında olmayan kadınlar. Anne olduğunuzda yetiştirdiğiniz bir çocukla yeri geliyor dünyanın kaderini değiştirebiliyorsunuz siz. Anne olmadığınızda içinizdeki o kudretli güçle tek başınıza dünyaları değiştirebiliyorsunuz. Doğa ana, her dilde doğa ANA.. Toprakta da, tohumda da, hayvanlarda da, insanlarda da sizin eliniz, sizin iziniz olsun lütfen. Biz; eğitimli, eğitimsiz, açık, kapalı, evli, bekar, iş kadını, ev hanımı, köylü, şehirli… diye ayrılmıyoruz. Biz hayalleri olan ve olmayan olarak ayrılıyoruz.. PİNOA her kesimden kadın üreticiyi, girişimciyi destekleyip, biz tüm kadınları biraraya getirmeyi de hedefliyor. Hepimizin birbirinden öğreneceği o kadar çok şey var ki... Birbirimizin hayallerini yeşertmek için bir ekip olalım ve elimizin değdiği herşeyi nasıl da güzelleştirdiğimizi daha çok gösterebilelim lütfen, kendimize inanalım lütfen..
PAYLAŞILMAYAN BİLGİ DEĞERSİZDİR
Ve son olarak…
PİNOA, mesleğine ara vermiş avukat bir annenin girişimidir. Sağlıklı yaşam, sağlıklı beslenme, doğal tarım gibi konularda işin içine girdikçe, öğrendikçe; en büyük adaletsizliğin sağlığımıza ve doğaya yapılıyor olduğunu görüp, bu adaletsizliği duyurmak, kendi aydınlanmamızdaki sürecin ışığını sizlerle de paylaşmak için yola çıkmış bir kadının girişimidir. Yolumuzu gösteren en temel ışık ise bilgidir. ‘Bilginin elde edilmesi bizi iyiye ulaştıracaktır’ demiş Eflatun. Paylaşılmayan bilgi ise değersizdir.
Paylaştıkça çoğalacak bu iyileşme hareketinin bir parçası olmanızı dileğiyle…”