İsrail, Filistin topraklarında "Ariel üniversitesi" kuracak
İsrail yönetimi ilk kez, Filistin toprakları üzerindeki bir Yahudi yerleşiminde üniversite kurmaya hazırlanıyor.
Bunun üzerine devreye giren Maliye Bakanı Yuval Steinitz ise Ariel'deki kolejin üniversiteye dönüştürülmesi için bütçe dışından kaynak ayırma sözü verdi.
Eğitim Bakanı Gideon Saar'ın da önerisiyle, Filistin'in Batı Şeria bölgesindeki İsrail yerleşimlerindeki Yüksek Eğitim Konseyi, 'Ariel Üniversitesi' için düğmeye bastı.
Batı Şeria'daki en büyük İsrail yerleşimlerinden biri olan Ariel'in Belediye Başkanı Ron Nachman, kararı bir 'zafer' olarak nitelendiriyor: "Bugün kutlama günü olmalı. Yeni bir üniversite doğuyor. 13 bin öğrenci daha üniversiteli olacak. Ariel bir üniversite kentine dönüşecek."
Binden fazla akademisyen karşı
Ancak İsrail Üniversiteleri Rektörleri Konseyi, Ariel'deki kolejin statüsünün değiştirilmesine karşı.Girişime karşı başlatılan imza kampanyasına binden fazla İsrailli akademisyen imza attı.
Weizmann Bilim Enstitüsü'nden Nir Gov, İsrail üniversitelerine yönelik yeni bir akademik boykot başlaması halinde, araştırma kaynaklarının kısıtlanabileceğinden endişe ettiklerinin altını çiziyor: "İsrail hükümetinin, akademik kuruluşları, yeni yerleşimler kurulması ve işgalin kalıcı hale gelmesi gibi bir siyasi gündem için kullanmasına karşıyız."
2005'te adı Ariel Üniversite Merkezi'ne çevrilen koleji değerlendiren Nobel ödülü adayı matematikçi Robert Aumann ise kararı destekleyenlerden. Kolejin kalitesinden etkilendiğini belirten Aumann, İsrail'in en son 1972'de üniversite kurduğunu hatırlatarak, "O zaman nüfus 3,25 milyondu, bugün İsrail'in nüfusu 8 milyon" diyor.
Ya Filistinli öğrenciler?
Filistin topraklarında kurulacak olmasına rağmen, Ariel Üniversitesi'ne Filistinli öğrencilerin kabul edilmesi beklenmiyor.Filistin Kurtuluş Örgütü'nün İsrail ile müzakerelerle ilgili yetkililerinden Xavier Abu Eid, İsrail'in böylece işgali sona erdirmeye ve iki devletli çözüme ulaşmaya niyeti olmadığını gösterdiğini belirterek, Filistinli öğrencilerin durumuna dikkat çekiyor: "Gazze'deki Filistinli öğrencilerin Batı Şeria'da okumalarına izin verilmiyor. Batı Şeria'daki öğrenciler de Kudüs'te okuyamıyor. İşgal altındaki toprakların genelinde öğrenciler eğitim yerlerine ulaşmakta zorluk çekiyor."
BBC'nin Kudüs muhabiri Yolande Knell'in bildirdiğine göre, kolejin üniversiteye çevrilmesi için son kararı verecek merci, bölgeyi askeri kontrol altında tutan İsrailli komutanlar.
BBC