İSOT İŞÇİLERİNE GÜNEŞ ÇARPMASI UYARISI

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü görevli Sağlık Çalışanları Dergâh platosu içerisinde bulunan Balıklıgöl’ü ziyarete gelen vatandaşlara şapka dağıtımı yaptı

İSOT İŞÇİLERİNE GÜNEŞ ÇARPMASI UYARISI

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile birlikte sulu tarımın yaygınlaştığı Şanlıurfa’da ilkbaharda ekilen Biberler, Ağustos ayı başında hasat edilmeye başlanıyor. Bilindiği üzere Türkiye'nin en sıcak illerinin başında Şanlıurfa gelmektedir. Bu nedenle Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü sık sık vatandaşlara uyarılarda bulunarak bilgilendirmeler yapmaktadır.

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü görevli Sağlık Çalışanları Dergâh platosu içerisinde bulunan Balıklıgöl’ü ziyarete gelen vatandaşlara şapka dağıtımı yaptı. Daha sonra Ağustos ayı başında hasat edilen taze Şanlıurfa Biberinin İsot olma serüvenini gerçekleştiren zaman zaman 40 dereceyi aşan sıcak havaya ve biberin acısına rağmen gün boyu mesai yapan Bayan isot işçilerinin çalıştığı alanları ziyaret ettiler. Sağlık Çalışanları Buralarda çalışan İşçilere güneş çarpması hakkında bilgilendirme yaparak, Güneşten korunmaları için şapka dağıtımı yaptı. Ayrıca Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğünde görevli Doktor ve sağlık çalışanları sağlıklı hayat merkezlerinde verilen hizmetler hakkında broşür dağıtımı yaparak Sağlıklı hayat merkezleri hakkında bilgilendirmeler yaptılar.

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Eyyübiye İlçe Sağlık Müdürü Kezban Yavuz EMİK,

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü olarak sıcak havalarda oluşabilecek sağlık problemleri hakkında vatandaşlarımıza bilgilendirme yapmaktayız. Bugün Balıklıgöl ve urfa isotu yapımında çalışan bayan vatandaşlarımızı ziyaret ettik. Vatandaşlarımıza güneş çarpması hakkında bilgilendirme yaparak, korunmaları için şapka dağıtımı yaptık. Sıcak havalarda oluşabilecek sağlık problemleri hakkında vatandaşlarımıza bilgilendirme yapmaktayız.

 Aşırı sıcağa maruz kalma sonucu vücut ısısını ayarlayan terleme mekanizması bozulmasına bağlı olarak 10 15 dakika içerisinde vücut ısısı 40 41 derecenin üstüne çıkabilir. Güneş çarpması dediğimiz bulantı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, bayılma gibi sağlık problemleri görülebilmektedir. Yaşlılar, çocuklar, hamileler, açık alanda çalışanlar, aşırı kilolular, şeker, tansiyon, kalp, karaciğer, böbrek hastalığı gibi kronik hastalığı olanlar sıcaklardan en çok etkilenen gruplardır.

Günün en sıcak saatleri olan 10.00-16.00 arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalı.

Dışarıda bulunması gerekenler şapka, güneş gözlüğü, güneş kremi gibi koruyucu önlemler almalı, aşırı hareketlerden kaçınmalı ve sık sık sulu gıdalar tüketmeli

Açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli

Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır.

Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı; bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmeli

Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su tüketilmelidir.

Çay, kahve, alkol, şekerli ve gazlı içecekler daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemeli

Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı,

Çabuk bozulma riski olan besinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemeli,

Yaz aylarında hava sıcaklıklarının artması ile vücut bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Normalde terleme ile vücut ısısını dengede tutmaya çalışılır. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz dolayısıyla aşırı sıcaklar çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir.

Sıcaklığın artması ile birlikte vücuttan ter ile öncelikle sıvı, potasyum ve sodyum gibi birçok mineral kayıpları olur.  Bunun sonucunda bayılma, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri görülebilmektedir. Ayrıca sıcak havalarda besinlerin bozulma riski artmakta ve buna bağlı besin zehirlenmeleri sık görülmektedir. Bu nedenle Besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir dedi.