"İslami olan her türlü organ nakli helaldir"

Diyarbakır İl Müftüsü , İslam'ın, insanın yaşamını sürdürmesi noktasında meşru olan her türlü organ nakli tedavisinin caiz gördüğünü belirtti.

"İslami olan her türlü organ nakli helaldir"

İlke haber ajansına (İLKHA) organ nakli hakkında fıkhİ değerlendirmelerde bulunan Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşleyen, İslam keyfi, estetik, güzelleşme ve benzeri amaçlar dışında İslam çerçevesi içerisinde her türlü organ naklinin meşru olduğunu belirtti.

Organ naklinin caiz olabilmesi için bir takım şartların yerine getirilmesi gerektiğine dikkat çeken İşleyen, “ Organ naklinin şartlarından biri zaruret hali doğmuş olmasıdır. Yani keyfi, estetik, güzelleşme ve benzeri amaçlarla değil,  hayati bir durumun söz konusu olması, bu konuda uzmanların ve doktorların da kanaatinin olması gerekmektedir. Üzerinde hassasiyetle durulması gereken en önemli şartlarından biri belki de budur.  Organın alındığı takdirde kişinin hayatını devam ettiremeyeceği şekilde gerçekleştirilen nakil caiz değildir.” dedi.

Bir insanın hayatını kurtarmak bütün insanlığa hayat vermek gibidir”

Diriden diriye organ naklinin caizliği konusuna da değinen İşleyen, “ Karaciğer organını bağışlayacak kişinin hayatını sürdürmesi zorlaştırmıyorsa, bu nakilde bir sakınca yoktur. Çünkü karaciğer kendi kendini yenileyebilen organdır. İki böbreği çalışmayan birisine böbreklerden bir tanesini verme şeklinde nakil caizdir.” İfadelerini kullandı.

Ani ölümü gerçekleşen bir insanın, birinci dereceden olan yakınlarının organ naklini onaylamasında sakınca olmadığını belirten İşleyen, “Bağışlanacak organ ve doku karşılığında hiçbir şekilde ücret alınamaz.  Ücretle böbrek satmak, karaciğer ya da başka organlarının satmak kesinlikle haramdır.” şeklinde konuştu.

Bir insanın hayatını kurtarmak bütün insanlığa hayat vermiş gibi olur ayeti Işığında konuyu ele almak gerektiğine vurgu yapan İşleyen, “Organ bağışının hakikaten insanın sağlıklı bir şekilde hayatını devam ettirmesi açısından önemli olduğunu ve Cenab-ı Hakk’ın nezdinde ecir ve mükâfat beklemeye müsait bir davranış olduğunu da ifade etmek gerekir.” dedi.

“Gayri Müslime organ bağışlamak ve almak helaldir”

Müslüman olmayan bir insana organ bağışı yapmak veya ondan organ almanın caiz olduğunu belirten İşleyen, “Kur’an-ı Kerim de, ‘Onların ağızlarını mühürleriz elleri konuşmaya başlar. Ayakları yaptıklarına şahitlik eder.’ ya da, ‘Zalimler Allah'ın huzuruna getirdikleri zaman gözleri kulakları ve dilleri yaptıklarına şahitlik eder’ gibi ayetler vardır.  Allah hangi organı hangi zamanda kimin kullandığını bilmektedir. İfadelerini kullandı. (Yunus Sırat/Mustafa Kaynak-İLKHA)