İran'a BM'den zulüm yaptırım çıktı
Oylamada İran'a yaptırım kararı çıktı.
12 üye yaptırımlara 'evet' derken, Türkiye ve Brezilya 'hayır' dedi. 15 üyeli konseyde, sadece Lübnan oylamada çekimser kaldı.
TÜRKİYE VE BREZİLYA ÇABALARI NEDENİYLE GEÇ BAŞLADI
Ancak oylama Türkiye ve Brezilya'nın tutumu nedeniyle öngörülenden bir saat geç başladı.
Edinilen bilgiye göre Türkiye, Brezilya ve Lübnan arasında ortak bir tutum belirlenmesine çalışıldığı, bu yönde diplomatlar arasında yoğun istişarelerin devam ettiği bildirildi.
YAPTIRIM NELER İÇERİYOR?
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin'in üzerinde uzlaştığı tasarı, İran'a yönelik mali kısıtlamaların daha da sıkılaştırılmasını, seyahat yasaklarının ve denetimlerin artırılmasını öngörüyor.
Karara göre İran'a halihazırda uygulanan BM silah ambargosu oldukça genişletiliyor, İran'ın nükleer programıyla ilgili olan İran bankalarına yönelik sıkı denetim ve yaptırım getiriliyor. Ayrıca kararda, uluslararası alanda tüm İran bankalarıyla olan alım-satım işlemlerinin sıkı denetimi ve İran'a giden ve İran'dan gelen gemilerin yasaklanan kargo taşımaları yönüne ciddi şüphe duyulması durumunda açık sularda sıkı kontrolü de öngörülüyor.
ANLAŞMAYI UYGULAMAMIZ İÇİN YETERLİ ZAMAN TANINMALI
BM Güvenlik Konseyi'nde Türkiye adına konuşan BM daimi temsilcisi Ertuğrul Apakan Türkiye'nin yaptırımlara karşı oy kullanacağını şöyle açıkladı:
Biz hiçbir ülkenin nükleer silahına sahip olmasını istemiyoruz. Bu Türkiye için çok önemli konulardan biridir. Türkiye İran'ın nükleer programlarının barışçıl olduğunu uluslararası alanda bir kez daha teyit ediyoruz. Türkiye ve Brezilya bu yüzden İran ile anlaşmayı imzalamıştır. Bu anlaşma sorunun kapsamlı çözümüne yardımcı olmayı amaçlamıştır. Bu anlaşmanın uygulanması için yeterli ölçüde zaman tanınmalı. Aleyhte oy veriyor olmamız, bu alandaki çalışmalarımızda farklı bir şekilde yönlendirebilmemiz içindir. Bu soruna barışçıl bir çözüm bulma gayretimiz sürecek. Uluslararası toplumun kaygılarını da paylaşıyoruz elbette."
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın "İran'a şu ana kadar uygulanan en sert yaptırımları içeren paket" olarak nitelediği yaptırım paketin, İran'ın nükleer programıyla ilgisi olan, aralarında bir de bankanın bulunduğu 40 şirket ve bir kişinin uluslararası alanda mal varlıklarının dondurularak, seyahat yasağına tabi tutulması yer alıyor.
İRAN'IN İLK TEPKİSİ
BM Güvenlik Konseyi'nde İran'a yaptırımları ağırlaştıran tasarının kabul edilmesine bu ülkeden sert tepkiler gelmeye başladı. Gelen haberlere göre, İran yönetimi BM'ye çok kızgın. Yeni yaptırımlar uygulanırsa İran, bundan sonra hiçbir anlaşma masasına oturmayacak. İran takas anlaşmasını imzaladıktan sonra iyi niyetini gösterdiğini söylüyordu. Buna rağmen BM'den böyle bir karar çıkmasının kabul edilemez olduğunu düşünüyor. İran uranyum zenginleştirme projesi çalışmalarını sürdürecek. Yeni yaptırımlar uygulanırsa, BM ile ilişkilerini yeniden gözden geçirecek.
ntv