İnternet Filtresine Ayar
22 Ağustos’ta yürürlüğe girecek olan 4’lü filtre uygulamasına karşın İnternet Kurulu’ndan ‘beyaz ve kara listeli’ alternatif geldi
Kurul, dörtlü paketin bir pakete indirilmesini istiyor...
Önceki gün BTK’ya ulaşan İnternet Kurulu’nun raporunda, güvenli internette sadece aile ve çocuk profillerinin yer alması, standart profilin ise mevcut profil olarak değiştirilmesi önerildi.
Raporda, güvenli internet paketinde yer alacak olan aile ve çocuk profilleri için beyaz ve kara listeler oluşturulması istendi. Buna göre çocukta yalnızca beyaz listeye erişim olacak.
İnternet Kurulu, yüz binleri ayağa kaldıran dörtlü filtrenin tek pakete indirilmesini öneren bir rapor hazırladı. Buna göre güvenli internet sadece aile ve çocuk profilinden oluşacak. Çocuklar yalnızca beyaz listeye, aileler kara liste dışındaki tüm sitelere erişebilecek
İnternet Kurulu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) ‘internette sansür’ eleştirilerine yol açan, 22 Ağustos’ta yürürlüğe girecek filtre uygulamasıyla ilgili tartışmalar üzerine Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın talimatıyla bir rapor hazırladı. HABERTÜRK, kurulun önceki gün Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) sunduğu rapora ulaştı. Binlerce kişinin sokak gösterileriyle tepki gösterdiği ‘dörtlü filtre’ uygulamasında köklü değişiklikler öngören bir dizi öneri gündeme geldi. Raporda sektörde merakla beklenen şu öneriler yer aldı:
STANDART PROFİL KALKIYOR
BTK’nın, uygulamaya ilişkin kararındaki ‘standart profil’ ifadesi kaldırılmalı ve ‘mevcut durum’ olarak değiştirilmeli. 22 Ağustos’tan sonra mevcut durumda hiçbir profili tercih etmeyen kullanıcıların ‘kayıt yaptırma zorunluluğu ya da şifre kullanımı gerektiren bir durumunun olmayacağı’ net olarak vurgulanmalı.
YURT İÇİ PROFİL KALDIRILSIN
İnternetin küresel doğasına aykırı olarak düşündüğümüz yurtiçi profili tamamen iptal edilmeli.
TEK PAKET OLSUN
Güvenli internet tek paket olmalı. kendi içinde aile ve çocuk profili olarak ikiye ayrılmalı. Mevcut durum ve güvenli internet paketi olarak kullanıcılara seçenek sunulmalı.
KARA LİSTE OLUŞTURULACAK
Güvenli internet paketinde yer alacak olan aile ve çocuk profillerinin hangi sitelere erişeceklerinin belirlenmesi son derece önemli. Bu çerçevede ‘beyaz’ ve ‘kara’ listeler oluşturulmalı. Çocuk profilinde yalnızca beyaz listeye, aile profilinde beyaz liste ile kara liste dışındaki sitelere erişim mümkün olmalı. (Kara liste oluşturulurken, Türk Ceza Yasası’nda suç olarak sayılan unsurlar –terör, kumar, müstehcenlik gibi dikkate alınacak)
İÇERİĞİ UZMAN BELİRLEMELİ
Bu içeriklere ait liste kriterlerini İnternet Kurulu bünyesinde oluşturulacak bir çalışma grubu belirlemeli.
E-POSTA İLE BİLGİ VERİN
Abonelerin güvenli internet konusunda posta ile bilgilendirilmesi zorunluluğu kaldırılsın. İnternet Servis Sağlayıcılar, aboneler tarafından tercih edilebilecek farklı bilgilendirme yöntemlerini (kısa mesaj –SMS-, web, e-posta vb gibi) kullanabilsin.
TANITICI BROŞÜR VERİLSİN
İnternet abonelik sözleşmelerinde güvenli internet seçeneği yer almasın. Sözleşme yanında tanıtıcı bir broşür verilsin.
MÜFREDATA GÜVENLİ İNTERNET DERSİ EKLENSİN
Kurul, Milli Eğitim Bakanlığı’na da (MEB) bazı önerilerde bulundu. İlköğretim müfredatına güvenli internet dersi eklenmesi istenen raporda, “Çocuklarımızı internet vatandaşlığına hazırlamak için ilköğretim müfredatına zorunlu ders olarak güvenli internet, internet vatandaşlığı, e-vatandaşlık, bilgi toplumu, internette yaratıcılık ve girişimcilik gibi başlıklardan oluşacak bir ders eklenmesi kaçınılmaz. Bu derste çocuklarımıza internette kendileri açısından sakıncalı olabilecek hususları ve bunlardan korunma yöntemleri ve interneti maksimum fayda sağlayacak şekilde kullanmalarını öğretmek gerekecek” denildi.
HERKES TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYSUN
İnternet Kurulu raporunda Aile Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü’ne de şu öneride bulundu: “Son 10 yılda internetin ülkemizde hızla gelişmesinden dolayı özellikle 40 yaş üstü ebeveynlerle çocukları arasında ciddi bir teknolojik uçurum oluştu. Gençlerimiz belki bilgisayar kullanmayı bir şekilde öğrenebiliyorlar ama güvenli internet, evatandaşlık, kişisel haklar kavramlarını ailelere de öğretmemiz şart. Bu konuda en büyük sorumluluk okullarımıza düşmekle birlikte, toplumun tüm kesimlerinin taşın altına elini koyması ve bu konuda sorumluluk taşıması gerekiyor.”
ÖNERİLER ÖNCEKİ GÜN BTK’YA SUNULDU
Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan İnternet Kurulu, internette filtre tartışmasına neden olan uygulama ile ilgili hazırladığı raporu önceki gün BTK’ya sundu. İnternet Kurumu’nun başkanlığını Serhat Özeren sürdürüyor.
Olcay Aydilek- HABER TÜRK