İnşaat ve yıkıntı atıkları ekonomiye geri kazandırılıyor

Gaziantep'te hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıklarının çevreye zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı olarak çevreye atılmasının önüne geçilmesi, hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıklarının tekrar kullanım ve geri dönüşümü sağlanıyor.

İnşaat ve yıkıntı atıkları ekonomiye geri kazandırılıyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren ve aynı zamanda iştiraki olan Gazi Danışmanlık Müşavirlik ve Kontrollük Hizmetleri İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş, Türkiye’nin en ucuz atık bertaraf bedelini uyguluyor.

Türkiye’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetki devri yapılan 4 Büyükşehir Belediyesinden birisinin de Gaziantep olduğu belirtildi.

Gazi Danışmanlık Müşavirlik ve Kontrollük Hizmetleri İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş yetkililerinden yapılan açıklamada, “Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği çerçevesinde; hafriyat toprağı ile inşaat ve yıkıntı atıklarının çevreye zarar vermeyecek şekilde öncelikle kaynağında azaltılması ilkesi doğrultusunda gerek hafriyat üreticilerinin gerekse taşıyıcılarının işlerini kolaylaştırıcı bir yönetim modeli  uygulanmaktadır. Oluşan hafriyatlar öncelikle yol altyapı ve dolgu amaçlı olarak kullanılarak ihtiyaç fazlası atıklar depolama alanında bertaraf edilmektedir. Bu bağlamda, belediyemizin yapmış olduğu çalışmalar diğer kurum ve kuruluşlar tarafından model olarak alınıyor.” görüşlerine yer verildi.

Gazi Danışmanlık Müşavirlik ve Kontrollük Hizmetleri İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş yetkilileri, hafriyat bedellerinin çok uygun olduğu ifade edilerek, “2011 metre küp birim fiyatı 2 TL+KDV iken, 2014 yılında belediyemiz iştirakine geçtikten sonra yüzde 25 oranında düşürülmüştür. Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıkları Bertaraf ücreti 15.08.2014 tarih ve 369 sayılı Büyükşehir Belediyesi Meclis Kararı ile metre küp birim fiyatı 1.50 TL+KDV olup Türkiye’de uygulanan en ucuz atık bertaraf bedelidir.” Denildi

Yetkililer son olarak, hafriyat toprağının, inşaat yıkıntı ve atıklarının geri kazanımına da dikkat çekerek, “İnşaat ve Yıkıntı Atıkları Mobil Konkasör vasıtası ile kırılarak geri kazanılmakta olup üretilen malzemeler regrasyon, yol ve altyapı dolgu malzemesi olarak tekrar kullanılmaktadır. Bu sistem Türkiye’de uygulanan örnek uygulamalardan birisidir. Tarafımızdan yapılan iş ve işlemler ile birlikte hafriyat üreticilerine daha hızlı ve daha verimli hizmet veriliyor. Şirketimiz bünyesinde hizmet veren Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıkları bölümü vatandaşlarımızın daha hızlı ve güvenli bir hizmet alabilmesi için çalışıyor.” İfadelerini kullandılar.(İbrahim Koçyiğit-İLKHA)