Şimdi Twitter, Youtube ve Facebook Gibi Sosyal Ağlar Düşünsün

Türkiye'de milyonlarca kullanıcısı olduğu halde bu ülkede muhattap bulundurmayan global sosyal medya ağlarını üzecek karar bugün sabaha karşı Türkiye Büyük millet Meclisinde yasalaştı.

Şimdi Twitter, Youtube ve Facebook Gibi Sosyal Ağlar Düşünsün

Tükiye bu sabah egemenliğini koruyan ve sosyal medyada terör estiren fake hesaplara ket vuracak sosyal medyaya ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşmasıyla uyandı.
Dün akşam görüşülmeye başlanan ve AK Parti’nin hazırladığı sosyal medyaya ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

10 maddelik kanun teklifi Meclis’ten geçerek yasalaştı.

Düzenlemeyle, yükümlülüğünü yerine getirmeyen yer sağlayıcılarına, caydırıcılığın sağlanması için verilecek idari para cezası artırılacak. Suç oluşturan kısmi içeriğin çıkarılmasının mümkün olduğu durumlarda, erişimin engellenmesi kararı yerine içeriğin çıkarılması kararının verilmesi imkânı sağlanacak.

SOSYAL MEDYA YASASININ DETAYLARI
Düzenlemeye göre, İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’a “sosyal ağ sağlayıcı” şeklinde yeni bir tanımlama getiriliyor.

Bu kapsamda kullanıcıların internet ortamında sosyal etkileşim amacıyla metin, görüntü, ses, konum gibi içerikleri oluşturmalarına, görüntülemelerine veya paylaşmalarına imkan sağlayan gerçek veya tüzel kişiler, “sosyal ağ sağlayıcı” olarak tanımlanacak.

İdari para cezaları, muhatabın yurt dışında bulunması halinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından doğrudan doğruya muhataba, internet sayfalarındaki iletişim araçları, alan adı, IP adresi ve benzeri kaynaklarla elde edilen bilgiler üzerinden elektronik posta veya diğer iletişim araçlarıyla da bildirilebilecek.

Bu bildirim, Tebligat Kanunu’na göre yapılan tebligat hükmünde olacak. Bu bildirimin yapıldığı tarihi izleyen 5. günün sonunda tebligat yapılmış sayılacak.

PARA CEZASI
Yükümlülüğünü yerine getirmeyen yer sağlayıcılarına, caydırıcılığın sağlanması için verilecek idari para cezası artırılacak. Bu kapsamda yer sağlayıcılık bildiriminde bulunmayan veya yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer sağlayıcı hakkında, 10 bin liradan 100 bin liraya kadar verilebilen idari para cezası, 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar artırılacak.

Düzenlemeyle, suç oluşturan kısmi içeriğin çıkarılmasının mümkün olduğu durumlarda, erişimin engellenmesi kararı yerine içeriğin çıkarılması kararı verilecek. Bu düzenlemenin aynı internet sitesinde yer alan ve suç oluşturmayan içerikler yönünden ifade ve haber alma özgürlüğünün daha da güvenceli hale getirileceği belirtiliyor.

İçeriğin çıkarılması kararları, içerik ve yer sağlayıcılarına bildirilerek gereğinin yerine getirilmesi istenecek.

Görüşmelerde, AK Parti ve MHP’nin ortak önergesiyle, teklife, taraflara ilişkin IP adresi, verilen hizmetin başlama ve bitiş zamanı, yararlanılan hizmetin türü, aktarılan veri miktarı ve varsa abone kimlik bilgilerini içeren “trafik bilgisi” tanımına “port bilgisi”nin de eklenmesine ilişkin hüküm ihdas edildi.

Söz konusu önergeyle, aynı IP adresini kullanan farklı kullanıcılar açısından yaşanabilecek mağduriyetlerin giderilmesinin amaçlandığı belirtiliyor.,

Geçtiğimiz hafta TBMM'ye teslim edilen sosyal medya kanun teklifi ile ilgili basın açıklaması yapan AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin,  9 maddelik sosyal medya düzenlemesinin detaylarını paylaşmıştı. 

AK Parti Grup Başkanvekili  Zengin'nin  basın toplantısında paylaştığı detaylar şu şekildeydi:
"HAKARET VE TACİZE SON VERMEK İSTİYORUZ"

Sosyal medya yeni bir hayat alanı ise insanların bunun sorumluluklarını hukuken almaları gerekiyor. Özet olarak söyleyecek olursak, hakaret ve tacize son vermek istiyoruz.

Son dakika: AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, sosyal medya düzenlemesinin detaylarını açıkladı | Video

"SOSYAL AĞ SAĞLAYICILARINA BİR MUHATAPLIK OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Kanunun birinci maddesinde göreceksiniz 5651 sayılı kanunun içinde sosyal ağ sağlayıcı alt başlığı oluşturuyoruz. Sosyal ağ sağlayıcılarına bir muhataplık oluşturmaya çalışıyoruz.

Son dakika: İşte 9 maddelik sosyal medya düzenlemesi! 48 saatte yanıt, 24 saatte içerik kaldırma, Türkiye temsilcilik...
"GÜNLÜK ERİŞİMİ 1 MİLYONDAN FAZLA OLURSA TEMSİLCİ BULUNDURMASI GEREKECEK"

2007 yılında bir kanun düzenlememiz var. 5651 sayılı kanun. Bu kanunda bazı değişiklikler getiriyoruz. Sosyal ağ sağlayıcısını tanımlıyoruz. Biz kime sosyal ağ sağlayıcı diyeceğiz?

Günlük erişimi 1 milyonun üstündeyse ve yurt dışından kaynaklı bir sosyal ağ sağlayıcı ise bunun Türkiye'de tüzel veya gerçek kişi bulundurması gerekiyor. Gerçek kişi olacak ise bu temsilci Türk olmak zorunda. 1 milyon kullanıcının altında olan ve Türkiye'de merkezi olanlar için bir düzenleme bulunmayacak.

"48 SAATTE CEVAP VERMELERİ GEREKECEK"

Temsilciden 48 saat içinde bir cevap bekleyeceğiz. Olumlu ya da olumsuz bir cevap vermeleri gerekecek. Cevap olumsuz ise nedenini açıklamaları gerekecek.

Son dakika: İşte 9 maddelik sosyal medya düzenlemesi! 48 saatte yanıt, 24 saatte içerik kaldırma, Türkiye temsilcilik...
10 MİLYON TL PARA CEZASI KESİLEBİLECEK

Kullanıcıların verilerini Türkiye'de bulundurmaları için bir teşvikte bulunmak istiyoruz. Türkiye'de bulunma şartını kabul etmezler ise, nasıl yaptırımlar olacak, bunu açıklamak istiyorum.

Eğer yerine getirilmez ise 10 milyon TL ceza kesilecek. 30 günde hala yerine getirmezlerse 30 milyon daha ceza kesilecek. Mevcut sözleşmeleri devam edecek, yeni reklam sözleşmelerine izin verilmeyecek. Para transferlerine de böylece izin verilmemiş olacak.

YÜZDE 90 BANT DARALTMA KARARI VERİLEBİLECEK

Mahkemeler yüzde 90 bant daraltma kararı verebilecek. Bant daraltma kararı verilirse erişim sağlayıcılar bunu 4 saatte yerinde getirmek zorunda kalacaklar.

Kişilik haklarının ihlali olursa 48 saatlik bir süreden bahsetmiştim. 48 saatte bir cevap gelmez ise, sosyal ağ kullanıcısına 5 milyon TL ceza kesilecek.

Son dakika: İşte 9 maddelik sosyal medya düzenlemesi! 48 saatte yanıt, 24 saatte içerik kaldırma, Türkiye temsilcilik...
"24 SAATTE İÇERİĞİ KALDIRMAZ İSE DOĞACAK ZARARI TAZMİN EDECEK"

Hak ihlali durumunda 24 saat içinde içeriği kaldırmaz ise, buradan doğacak zararı tazmin edecek. Bu zarar sosyal ağ sağlayıcıdan istenebilecek.

Bir diğer önemli madde, siz yargıya başvurup sonuç alabiliyorsunuz, ama adınızı yazdığınızda geriye dönük kişiliğinize dair tüm bilgiler önünüze geliyor. Benim ismim ile bu siteler yan yana gelmesin talebi olabilecek. Elektronik tebligat da yurt dışındaki kullanıcılar için mümkün olacak.

Unutulma hakkı, verilen bir kararın üzerinden 7 yıl geçerse kaynaklardan silinmesi demektir. Unutulma hakkı evrensel hukukta vardır.

"HUKUK OLMADAN ÖZGÜRLÜK OLMAZ"

Yoğun bir çalışma gerçekleştirdik. Buradaki birinci önceliğimiz sosyal ağların hukuki bir zeminde hayatına devam etmesidir. Hukuk olmadan özgürlüğün devam etmesi mümkün değil. Sosyal ağ sağlayıcıları ile sosyal, idari ve maddi olarak bir muhataplık sağlamak için böyle bir düzenleme ihtiyacı duyuluyor. Türkiye bu konuda hakkı olan bir hukuki düzenleme yapıyor.

"SOSYAL AĞ SAĞLAYICILARI BİR ANLAMDA SORUMLU OLACAK"

Muhakkak ki temaslar olacak. Sahte hesaplarda sorumluluk ağ sağlayıcısında olacak. Yurt dışından ise bir adres olacak. Biz temsilciyi bunun için istiyoruz. Sosyal ağ sağlayıcısı bu suçu işleyen gibi olacak. Sosyal ağ sağlayıcıları bir anlamda sorumlu olacak. 48 saat içinde cevap verecek, 24 saatte kaldıracak. Eğer bunları yapmıyorsa tazminat konusunda sorumlu olacak.

"İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KISITLANACAK" İDDİALARINA YANIT

Hukuk hava gibidir. Her şey yolundayken fark etmezsiniz. Ama işler kötüyse hava alamazsınız. Her şey yolunda gidiyorsa insanlar kişilik haklarına zarar vermeden, taciz etmeden, teröre destek vermeden istediklerini yazabilirler. İşler sınırlara dokunduğunda müdahale edilebilecek. Özgürlükler ve haklar arasında zor bir terazi. Bunu iyi kurduğumuzu düşünüyoruz.