İl Başkanı Beyazgül ve Yar.Doç Usta TYBde
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Şanlıurfa Şubesi, bu hafta AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı Av.Zeynel Abidin Beyazgül ve Harran Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mehmet Emin Ustayı ağırladı.
Bilgi transferi, farklılıkları öğrenmemizi sağlar
Öncelikli olarak eğitim konusunun ağırlıklı olarak konuşulduğu sohbette; Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Başkanlığı Programları (Comenius, Grundtvig, Study Visit, Leonardo da Vinci, Erasmus) kapsamında yurtdışına gitmiş ve özellikle yabancıların aralarında bir süre de olsa yaşayarak gözlemlerde bulunduğunu belirten Harran Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yar.Doç.Mehmet Emin Usta, Yirminci yüzyılın en önemli özelliklerinden biri, madde, insan ve bilgi kaynaklarının daha önceki dönemlerde olmadığı kadar dünyada serbest dolaşabilmesidir. Bu serbest dolaşım, kitle iletişim ve kitle ulaşım araçlarının gelişmesiyle daha da artmıştır. Bu araçlar sayesinde farklı kültür, teknoloji, inanç ve hatta sorunlar başka gruplarca bilinir hale gelmiş, medeniyetler arası ve kültürlerarası diyaloglar kurulmuş, özellikle de eğitim ve iktisadi alanlarda yürütülen faaliyet ve girişimlerin uluslararasılaşmasına zemin hazırlanmıştır. Uydu televizyonlarının artması ve her yerden izlenebilmesi, internetin yaygınlık kazanması ve giderek ucuzlaması, uçak bileti fiyatlarındaki düşüş, Avrupa Birliği gibi bölgesel ittifaklar arasında sınırların kaldırılması, kürselleşme sürecini baş döndürücü biçimde hızlandırmıştır. Küreselleşme beraberinde, karşılıklı olarak bilgi transferine olanak sağlamaktadır. Bilgi transferi, dünyada aynı ya da benzer işi yapanların birbirlerinden farklılıkları öğrenmesine ve aynı zamanda birbirlerine benzemesine yol açmaktadır dedi.
Özgürlükler yanlış anlaşılıyor
Yar.Doç. Usta, ülkemizde dikkatini çeken ve doğruluğunu kabul etmediği eğitimde özgürlük konusunun yanlış uygulanması olduğunu belirterek, Özgürlükler yanlış anlaşılıyor. Konumuz eğitim olduğuna göre, sınıfta bir öğrencinin özgürlüğü demek öğretmeni dinlememesi, başka işlerle uğraşması veya ders harici işlerle ilgilenmesi demek değildir. Sınıfta iken öğrencinin özgürlüğü öğretmenden dersi öğrenmesidir. Dersi dinlemesi, bildiği kadarıyla da katkıda bulunması yada sorular sorarak daha iyi öğrenmeye çalışmasıdır. Aksi durum başıboşluk anlamına gelir diye konuştu.
Özgürlük kavramını geniş düşünmeliyiz
Gecenin geç saatlerinde TYByi ziyaret eden Türkiye Noterler Birliği 2. Başkanı olan AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı Av.Zeynel Abidin Beyazgül ise, özgürlük kavramını geniş düşünmek gerektiğini belirterek şöyle dedi;
Öncelikle her işte başkalarının haklarını da gözetmek zorundayız. Biz kendi hürriyetimizi, yani özgürlüğümüzü yaşayalım, uygulayalım derken bir başkasının da özgürlüğünü kısıtlamaya hakkımız yoktur. Her şeyden önce mensubu olduğumuz dinimiz İslamın kurallarını çok iyi bilmeli ve hayatımızın her anında yaşamalıyız. Zaten yaşanan huzursuzluklar kendi özgürlüğümüzü yaşamak isterken başkasının özgürlüğünü engellediğimizden meydana gelmektedir. Dinimizi en iyi şekilde öğrenip yaşarsak hiçbir sorun da kalmaz diye düşünüyorum. Zira kul hakkını gözetirsek kimsenin de hakkını yemez, kimseye kötülük etmez, yanlış yapmayız ve gereği gibi kendimizi yetiştirir ülkemize ve insanlığa da faydalı bireyler olarak üzerimize düşeni yapma gayreti içersinde oluruz.
Gecenin geç saatlerine kadar devam eden sohbet, TYB Şanlıurfa Şube Başkanı Cuma Ağaçın merhum sendikacı yazar Mehmet Akif İnanın bir şiirini okumasıyla sona erdi.