İktisat Ve Ticaret Sempozyumu Başladı
Harran Üniversitesi, Şanlıurfa Belediyesi ve Motif Vakfı’nın ortaklaşa düzenledikleri “Halk Kültüründe İktisat ve Ticaret Konulu” uluslararası sempozyum başladı.
Osmanbey Yerleşkesi Fen – Edebiyat Fakültesi Anfisinde başlayan sempozyumun açılış törenine Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. A. Eşref Fakıbaba, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, Motif Vakfı Başkanı Zeki Baykal, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan sempozyumda, Motif Vakfı ve Harran Üniversitesi’nin tanıtım videolarının sunumundan sonra Motif Vakfı Başkanı Zeki Baykal, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu ve Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. A. Eşref Fakıbaba birer konuşma yaptılar.
Halk kültürü ve Şanlıurfa kültürünün öneminin anlatıldığı açılış konuşmalarının ardından Motif Vakfı Başkanı Zeki Baykal, katkılarından dolayı Belediye Başkanı Dr. A. Eşref Fakıbaba’ya, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu’ya Harran Üniversitesi Sağlık-Kültür-Spor Dairesi Başkanı Mustafa Deveci ve Sabri Kürkçüoğlu’na katkılarından dolayı birer plaket takdim etti.
Yurt içinde ve yurt dışından 141 bilim adamının katıldığı sempozyumda Halk Kültüründe İktisat ve Ticaret ana başlığından yola çıkılarak;
1) İktisadi ve Ticari Tarih (Tarihte İktisadi ve Ticari Hayat, Vergiler ve Devlet Gelirleri)
2) Ticarette Örf-Adet-Gelenekler (Geleneksel Ticari Ahlak, Ticari Hukuk, Ticari İlişkiler)
3) Ticaret ve Sanatta Geleneksel Yapı ve Kurumlar (Esnaf Teşkilatı-Ahilik-İmece Dayanışma-İktisadi Örgütlenme)
4) Halk Kültüründe Ticari Ürünlerin Üretilmesi, Depolanması, Pazarlanması ve Markalaşma
5) Geleneksel Ticarette Nakliyat ve Ulaşım
6) Geleneksel Ticaret Yapıları ve Mekânları (Bedestenler, Arastalar, Pazarlar, Çarşılar v.b.)
7) Halk Kültüründe Ölçü-Tartı ve Hesap Kavramları
8) Geleneksel Üretici ve Esnaf Giyim – Kuşamı
9) Ticari Ürünlere Geleneksel Sanat ve Estetik Uygulamaların Katkısı
10) Somut Olmayan Halk Kültürü Ürünlerinde İktisadi ve Ticari Sözler (Atasözleri, Deyimler Bilmeceler, Dualar, Yeminler, Nasihatler, Maniler, Türküler, Satıcı Sözleri)
Konuları ele alınacak.