İkinci El Otomobil Piyasası Cep Yakıyor

Güneydoğu’da ikinci el otomobil piyasası yüksek fiyatlar nedeniyle çok durgun. Gaziantep, Şanlıurfarfa, Diyarbakır ve Mardin,Şırnak ve Batman illerinde son dönemlerde ikinci el otomobil fiyatları sıfır arabalarla yarışır hale geldi. Türkiye’de son dönemlerde döviz kurundaki yükseliş ve yüksek faiz oranlarının ikinci el araçlarda el yakıyor.

İkinci El Otomobil Piyasası Cep Yakıyor

Oto galericileri özellikle döviz kurundaki artış ikinci el araba satışlarının geçen yıla oranla çok daha düşük olduğunu söylüyor. Buna gerekçe olarak da üretimin olmaması gösteriliyor.


Son 5 aylık dönemde ikinci el otomobillerde en az 5 ila 10 bin lira arası fiyat bindiği ifade ediliyor.
Şanlıurfa’da yaklaşık 20 yıldır ikinci el otomobil alım ve satımı yapan Ali Çiftçiler,ikinci el otomobil piyasasında döviz kuru nedeniyle çok durgun olduğunu,oto galericiler sitesinde kuş uçmaz kervan geçmez duruma geldiklerini böyle devam etmesi durumunda kepenk kapatmakla karşı jarşıya kalacaklarını söyledi.


DÖVİZ KURU İLE BİRLİKTE FİYATLAR UÇTU
Müşterilerin araba alamadığını söyleyen Ali Çiftçiler, “ülkemiz üzerinde son dönemlerde yaşanan oyunlar ve döviz artışı özellikle ikinci el otomobil piyasasında alım – satımı çok etkiledi.Özellikle, Son 3 – 4 ay içinde araba fiyatları 7 bin ila 15 bin arasında yükseldi. Geçen yıl 20-25 bin liraya aldığımız araba bu yıl yaklaşık 35-40 bin liraya yükseldi.Araçlarda ortalama 10 ile 15 Bin lira gibi bir atış oldu. Hal böyle olunca müşteri araba alamıyor. Bizler de satamıyoruz” şeklinde konuştu.


FİYATLARDA DOLAR ETKİSİ
Araba fiyatlarının yükselmesinin bu koşullarda normal olduğunu belirten Çiftçiler, “Otomobil fiyatlarının yükselmesi çok normal, çünkü herşey pahalandı.Döviz aldı başını gidiyor esnaf önünü göremiyor. Taşıt kredilerinde faiz oranları ikiye katlandı. Durum böyle olunca fiyatların yüksek olması kaçınılmaz oldu. Bir de Türkiye’de araba üretimi olmadığı için tüm araçlar ithal ediliyor. Bu arabaların ülkeye girişi fiyatının yarasına kadar ücret ekleniyor. 50 bin lira fiyatla Türkiye’ye giriş yapan araç Türkiye’de en az 130 ile 180 bin liraya satılıyor. Bu araçların yedek parçaları ise yine dışarıdan döviz üzerinden geliyor. O yüzden ülkede üretim olmayınca ne alsak alalım fiyatı sürekli yüksek oluyor. Ve yükselmeye de devam ediyor.Tüm bunların önüne geçebilmek için hükümetin bir an evvel yatırım ve üretime destek vermesi gerekiyor.Bir ülkenin kalkınması ancak üretimle mümkün olur.İlla üretim,illa üretim diyoruz.”(RUHA AJANS)